Pre aktívnych kávičkárov možno žiadna novinka, ale počuli ste už o nápoji menom Espresso tonic? Tento nápoj kombinuje 2 veľmi lahodné chute, a to čerstvú kávu espresso spolu s kvalitným tonicom. Existuje na desiatky rôznych receptov, ktoré sa venujú kombinácii týchto dvoch svetov. Ja som sa v tomto recepte rozhodol pripraviť alternatívnejšiu metódu za pomoci kávy, pripravenej pomocou metódy „Aeropress„. A poviem vám, výsledok chutí skvele :).

Aeropress tonic - recept

Potrebné suroviny pre 3,5dcl pohár

  • 1ks – limetky
  • 18g – kvalitnej kávy (odroda arabica)
  • 100g – kvalitného tonicu
  • 8g – bazového sirupu
  • Veľa ľadu

Postup:

1 Z vybratého druhu kávy si pripravte čerstvú kávu cez aeropress. Čas pre blooming a vytláčanie nechám podľa vašej chuti a fantázie (Ja som pracoval s kávou od Coffeein.sk. Zvolte si stredné, až hrubé mletie. Bloom som odstopoval na 30 sek., pri 50g vody a o teplote 88-90°C. Potom som dolial 92°C vodu do 180g a vytláčal približne 50 sekúnd.).

2 Do pripraveného šejkru si dajte trochu ľadu (mne stačilo 4-5 kociek) a tento ľad premiešajte spolu s pripravenou kávou, aby ste si ju schladili šokovou terapiou :). Do pripraveného pohára si naložte čerstvý ľad po úplný okraj. Ako prvý prelejte cez ľad 8g bazového sirupu, ktorý potom zalejeme 100g tonicu. Na vrch prilejte 2g limetkovej šťavy.

3 Keď máte tonico-bazový základ v pohári, tak si cez okraj a pomocou lyžicky nalejte do pohára 70g čerstvo pripraveného a schladeného aeropressu. Na ozdobenie pohára, môžete pre prípadnú návštevu použiť mesiačik limetky.

Tajný tip: Pre umocnenie pôžitku z tohto nápoja odporúčam potrieť okraje podávaného pohára limetkovou šťavou, ktorá po prvom dúšku zvýrazní chuť celého nápoja.

Aeropress Tonic

Na zdravie!
Váš @Smoliak.