Čo si budeme klamať. Fotka aktuálneho receptu na Creme brulee nie je najdokonalejšia. Za jej vznikom sa ale ukrýva trochu iný príbeh. Začal som totiž variť na novom mieste (rozumej: vo vlastnom byte), kde som si potreboval otestovať rozloženú techniku. A keďže ma tlačil čas, tak na stajlovačky a vypiplávačky nejak neostalo veľa priestoru. Verejne ale sľubujem, že pri ďalšej príležitosti fotku vylepším a zamením za novú. Nateraz ale pripájam vynikajúci a odskúšaný recept :).

Crème brûlée

Potrebné suroviny na 4 porcie

  • 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín)
  • 1ks – vanilkový lusk
  • 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec
  • 40g – trstinového cukru
  • Cukor na posypanie a flambovanie

Postup:

1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre poznáte svoju rúru a aby sa nestalo, že sa vám rýchlo spečie vrch a stred ostane surový.

2 Striedku vanilkového lusku zmiešajte so smotanou a dajte zohriať na mierny plameň. Pozor aby vám zmes nezačala vrieť!

3 Pripravené žĺtka vymiešajte do hustej peny s trstinovým cukrom a primiešajte vzniknutú zmes do zohriatej smotany. Takto pripravený základ prelejte do 4 pripravených misiek, ktoré uložte do hlbokého pekáča. Pekáč naplňte vodou po okraj misiek a vložte do rúry na 25-35 minút. Po upečení nechajte dezerty vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladené dezerty dajte na pár hodín stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypte dezerty cukrom a skaramelizujte cukor pomocou flambovacej pištole.

Váš @Smoliak.