• Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou

    Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou | Recept

    4. januára 2018smoliak86

    Máte za sebou úspešnú oslavu nového roku a ostala vám v chladničke údená šunka? Potom vás tento recept určite poteší. Spája delikátnu chuť sušených rajčín, výrazného plesnivého syra a jemne opečenú šunku, ktorá tak získa nádhernú vôňu a ešte lepšiu chuť. A to znie famózne. No nie? 🙂 Potrebné suroviny 1 šálka – jasmínovej ryže 50g – sušených rajčín 4ks – veľkých strúčikov cesnaku 125g – syru rokfort (alebo slovenskej nivy) 3dcl – zeleninového vývaru 50g – masla Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Postup: 1 Uvarte ryžu podľa návodu, ktorú uvádza predajca. Pri mojej sa mala zohriať voda o objeme 1 a 1/2 šálky, do ktorej sa potom prisypala ryža a varila 10-15 minút. Následne zvyšnú vodu treba zliať a…

    Čitať článok
  • Malinové mini veterníky

    Malinové veterníky | Recept

    26. decembra 2017smoliak86

    Malinové veterníky sú jeden z tých receptov, ktoré si doprajem vždy keď nechcem príliš zhrešiť v otázkach „nadbytočného sladenia“. Ide totiž o veterníky, kde všehovšudy použijem na celú dávku 3 lyžice cukru. A to je na výsledný počet naozaj veľmi málo :). Ingrediencie na odpalované cesto 60g – masla 75gg – hladkej múky (typ 00) 125 ml – vody 1PL – cukru 1/2ČL – soli 1/4ČL – kypriaceho prášku 2ks – vajíčok (veľkosť M) Vanilková plnka 200ml – minimálne 30% šľahačky 2PL – trstinového cukru 1/2ČL – vanilkového bourbonu 50g – čerstvých malín Postup: 1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo nechajte úplne rozpustiť a zmes za stáleho miešania nechajte úplne zovrieť. Po zovretí prisypte všetkú múku a miešajte do…

    Čitať článok
  • Domáci mandľový likér

    Domáci mandľový likér | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Rovnako vám nepríde na chuť počas sviatkov „tradičný vaječný konaňak“ ako mne? Potom tento recept je pre vás ideálny. Neobsahuje vajcia a viete si ho vyladiť do najrôznejších chutí. U nás sme si ho obľúbili a tento rok sme ho v sklenených flaškách rozdávali ako malé darčeky pre návštevy, ktoré nás prišli pozrieť :). Ingrediencie 1 balíček – vanilkového pudingu (odporúčam ten s originál vanilkou) 500 ml – mandľového mlieka 1 konzerva – originálneho salka 1 konzerva – karamelového salka 1ČL – vanilkového bourbonu 1PL – Medu 500 ml – kvalitného rumu Postup: 1 Uvarte si puding, do ktorého pridajte perníkové korenie. Uvarený puding samozrejme nechajte mierne vychladnúť. Mierne vychladnutý puding zmiešajte s kondenzovaným mliekom, vanilkovým bourbonom a medom. Všetko pekne premiešajte a za postupného…

    Čitať článok
  • Pečený losos na baby špenáte

    Pečený losos na mladom špenáte v chrumkavej kruste | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Viacero ľudí sa ma pýtalo, čo najviac obľubujem ze pestrej ponuky Vianočných chodov. Keď som sa tak na tým zamyslel, uvedomil som si, že sú až príliš často je monotónne. Preto som sa tento rok (píšu sa Vianoce 2017) rozhodol pre zmenu. Preto si odteraz každé Vianoce doprajem niečo nové a výnimočné. Tento rok som si preto doprial nový skvelý recept, ktorý je chrumkavý, šťavnatý a výborne zladený. Preto pokiaľ hľadáte niečo nové vo svojej kuchyni, tak určite siahnite po tejto mojej novote. Suroviny 2ks – červenej cibule 2ks – strúčikov cesnaku olivový olej 50g – masla Oregano 500g – Baby špenátu 350g – lístkového cesta 500g – čerstvého odfiletovaného lososa bez kože 1ks – vajce (veľkosť M) Morská soľ Omáčka 1/2ks – póru 50g…

    Čitať článok
  • Vanilkové profiterolky - miniveterníky

    Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Profiterolky, alebo miniveterníky svojou prípravou radím medzi tie náročnejšie. Sám som musel pripraviť 3 rôzne várky, aby som si otestoval niekoľko postupov a viacerých popravde nesprávnych receptov. Tento, je ale 100% overený a poviem vám, že profiterolky podľa neho pripravíte tak ľahúčko, že vás vaše návštevy budú ospevovať ako profesionálneho cukrára, alebo cukrárku :). Ingrediencie na odpalované cesto 120g – masla 150g – hladkej múky (typ 00) 250 ml – vody 2PL – cukru 1ČL – soli 3/4ČL – kypriaceho prášku 4ks – vajec (veľkosť M) Vanilková plnka 400ml – plnotučného mlieka 2 balíky – vanilkového pudingu 150g – trstinového cukru 250g – masla 2PL – kvalitného rumu 1/2ČL – vanilkového bourbonu Postup: 1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo…

    Čitať článok
  • Ovsené sušienky bez múky

    Banánové ovsené sušienky bez múky | Recept

    21. decembra 2017smoliak86

    Verím, že s týmto receptom poteším najmä vyznávačov zdravých receptov. Po dlhšom čase opäť zverejňujem dezert, ktorý je rýchlý a zároveň aj zdravšou alternatívou oproti bežným sladkým receptom :). Tieto sušienky totiž neobsahujú ani štipku cukru a dokonca sú 100% bez múúúky. A poviem vám, že jeho prípravou nestrávite viac ako 30-40 min. svojho života. Takže výhra! Ingrediencie, ktoré budete potrebovať 3 ks – prezretých banánov 2 PL – plnotučného mlieka 3 PL – lesného medu 180g – jemných (rozumej malých) ovsených vločiek 50g – najemno nasekaných brusníc 50g – nasekaných mandlí Mletá škorica Postup: 1 Vidličkou rozmačkajte banány na jemnú kašu, ktorú následne zmiešajte s medom, mliekom, s mletou škoricou a ostatnými surovinami. Nakoniec primiešajte vločky, po ktorej vám vznikne hustá hmota pripravená na…

    Čitať článok
  • Jablkový koláč s maslovou sušienkou

    Vianočný jablkový koláč so slaným korpusom | Recept

    18. decembra 2017smoliak86

    Určite to poznáte. Jeseň a aspoň unás aktuálny prebytok jabĺk, ktoré nemáte kde uskladniť a preto sa vyslovene pýtajú do nejakého receptu. Približne nejak takto vznikol najnovší tematický recept. Je jablkový, sladký a plný jesenno-vianočných vôní. Čo viac si dopriať počas dlhých zimných dní. No nie? 🙂 Sušienkový korpus 2 1/2 šálky – hladnej špaldovej múky 1/2ČL – morslej soli 226g – neosoleného čerstvého masla (nakrájaného na kocky) 80g – vlažnej vody Jablková náplň Dôležité: Tento bod receptu je nutné pripraviť cca 2h pred samotným pečením 1200g – jabĺk (najlepší je mix viacerých druhov) 2 1/2 šálky – trstinového cukru 1ČL – mletej škorice 1/2ČL – mletých klinčekov 250ml – jablčného cider-u 150ml – jablčného octu 150ml – vody 4ks – čerstvých vajec (veľkosť L)…

    Čitať článok
  • Kávový drink - Triple B

    Triple „B“ – Kávový drink s borievkovou limonádou | Recept

    5. decembra 2017smoliak86

    Prvý, prvý, prvý! Podarila sa neobvyklá vec! 🙂 Mám na blogu prvý drinkový recept, ktorý som po dlhom bádaní dokázal dať dokopy. Ide o Kávový drink / nápoj a poviem vám, že chutí fantasticky! Ide o kombináciu 3 výrazných chuťových zložiek, ktoré zjemňuje smotana na vrchu. Podobne ako pri Irish coffee recepte. Suroviny potrebné na 1 porciu kávového drinku 2dcl – coldbrew 3PL – Bentianna 3PL – Borievkovej Mellos limonády 0,4dcl – šľahačkovej smotany 1ČL – Trstinového cukru Ľad Postup: 1 Šejker/shaker si naplňte ľadom, cez ktorý prelejte pripravené coldbrew. Pridajte likér Bentiannu, Mellos limonádu a trstinový cukor. Spolu premiešajte asi cca 20 sekúnd. Takto zmiešané suroviny prelejte do pripraveného nízkeho pohára cez sitko, aby sa do pohára nedostal ľad, prípadne nerozpustená časť cukru. 2…

    Čitať článok
  • Smotanové kari s kuracím mäsom

    Indické smotanové karí – Curry | Recept

    3. decembra 2017smoliak86

    Tak a je to tu! Po dlhšom čase prinášam opäť recept s mäsom. Tentokrát ide o kuracie curry, ktoré sa samozrejme dá pripraviť aj vo variante s tofu, prípadne ako fish curry, ktoré mám rovnako rád ako túto kuraciu variantu :). Ide o kombináciu z jedného môjho obľúbeného kari receptu, ktorý som ale časom trochu vyladil k mojej chuti ;). Potrebné suroviny na Curry 600g – bio kuracích pŕs 1ks – stredne veľkého póru 1ks – červenej cibule 1ks – červenej kápie 1ks – žltej kápie 1ks – čerstvého chilli 3ks – strúčikov cesnaku 200g – mladého sladkého hrášku 200g – zaváraných rajčín 400ml – aspoň 30% smotany Sójové klíčky Za hrsť čerstvého koriandru Morská soľ Karí korenie Podrvené semiačka feniklu Mletá pálivá paprika Postup:…

    Čitať článok
  • Crème brûlée

    Crème brûlée | Recept

    15. novembra 2017smoliak86

    Čo si budeme klamať. Fotka aktuálneho receptu na Creme brulee nie je najdokonalejšia. Za jej vznikom sa ale ukrýva trochu iný príbeh. Začal som totiž variť na novom mieste (rozumej: vo vlastnom byte), kde som si potreboval otestovať rozloženú techniku. A keďže ma tlačil čas, tak na stajlovačky a vypiplávačky nejak neostalo veľa priestoru. Verejne ale sľubujem, že pri ďalšej príležitosti fotku vylepším a zamením za novú. Nateraz ale pripájam vynikajúci a odskúšaný recept :). Potrebné suroviny na 4 porcie 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín) 1ks – vanilkový lusk 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec 40g – trstinového cukru Cukor na posypanie a flambovanie Postup: 1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre…

    Čitať článok
1 2 3 4 5 11