• Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé z belgickej čokolády | Recept

    5. júla 2016smoliak86

    Tekuté, horúce, sladké a chladné zároveň. Spoznávate? 🙂 Čokoládové soufflé, souffle, alebo suflé. Všetky názvy hovoria o jednom a tom istom recepte, ktorý poznajú hádam všetci čoko nadšenci. A ja vám spisujem v riadkoch nižšie, mnou overenú variantu na tento skvelý čokoládový dezert. Suroviny na čokoládové suflé 120g – masla 150g – belgickej čokolády (aspoň 60%) 4 ks – stredne veľkých vajec 1PL – hladkej múky 2PL – trstinového cukru kakao 1ČL – vanilkového bourbonu Postup: 1 Ako prvé si vymystite zapekacie nádobky maslom a vysypte kakaom. Potom si na vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu a maslo. 2 Kým sa vám bude čokoláda roztápať, tak si vyšľahajte bielka, ktoré neskôr použijete v recepte. Následne vymiešajte s mixérom žĺtka a trstinový cukor do našľahanaje peny. Do…

    Čitať článok
  • Segedínsky guláš

    Segedínsky guláš | Recept

    22. júna 2016smoliak86

    Po dlhšom čase prinášam recept s mäsom :). A čo iné ako starý dobrý segedín, aj keď s trochu upravenou formou, ktorou som sa snažil tomuto legendárnemu jedlu dodať modernejší šat, ale bez narušenia tradície, ktorá z neho robí jedno z najlepších slovenských jedál. Tak nech sa páči. Suroviny na domáci Segedínsky guláš 600g – bravčového pliecka 500g – kyslej kapusty 500 ml – sladkej smotany (min. 30%) 2 PL – bravčovej masti 2 ks – žltej cibule 2 ks – červenej cibule 3 ks – strúčikov cesnaku 3 ks – nového korenia 3 ks – bobkového listu 1 ČL – soli 1 PL – mletej sladkej červenej papriky 1 ČL – mletej údenej papriky 1 ks – zemiak na zahustenie Mletého korenia Mletá rasca…

    Čitať článok
  • Hrnčeková knedľa

    Parená hrnčeková knedľa | Recept

    22. júna 2016smoliak86

    Pripravujte si domáce vepřo-knedlo-zelo, alebo ako ja naposledy domáci segedínsky guláš? Tak potom skúste tento veľmi rýchly a chutný recept na domácu Parenú hrnčekovú knedľu, ktoré si u nás našli svoje uplatnenie :). Nevieme sa ich totižto dojesť. Suroviny potrebné na Hrnčekovú knedľu 2 hrnčeky – hrubej múky 2 hrnčeky – plnotučného mlieka 4 ks – rohlíkov 4 ks – domácich vajíčok Za hrsť petržlenovej vňatky Soľ Čierne korenie – červenej cibule Bravčovú masť Postup: 1 Zmiešajte si mlieko, múku a žĺtka, do ktorých po zmiešaní pridajte petržlenovú vňať, korenie a soľ podľa chuti. Keď máte zmes vymiešanú tak pridajte na kocky nasekané rohlíky a zľahka primiešajte z bielkov vyšľahaný sneh. 2 Hrnčeky si riadne vymastite bravčovou masťou, do ktorých asi do 3/4 lyžicou pridajte…

    Čitať článok
  • Cviklový šalát

    Cviklový šalát | Recept

    12. júna 2016smoliak86

    Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;). Suroviny na cviklový šalát 400g – zaváranej cvikly (repy) 100g – kyslých zaváraných uhoriek 100g ks – na mäkko uvarenej mrkvy 100g – mladého sladkého hrášku 2 ks – na tvrdo uvarených vajíčok 3 ks – šalotky 1 PL – plnotučnej horčice 2 PL – delikátnej majonézy Hellmann’s 200g – bieleho jogurtu Morská soľ Mleté čierne korenie Čerstvý tymián (na…

    Čitať článok
  • Grillovacie omáčky Hellmanns

    Grilovacie omáčky Hellmanns, aké sú? | Testovačka

    21. mája 2016smoliak86

    Dávno sme tu nemali testovačku a preto tu dnes pre vás mám jednu zaujímavosť. Neviem či ste zaregistrovali, ale na trh sa s príchodom grilovacej sezóny dostali do predajní grilovacie omáčky od spoločnosti Hellmanns. A ja som sa za vás na ne pozrel z blízka a otestoval ich chuťové, ale aj varné vlastnosti. Kedže ide o sezónne novinky, tak treba ku nim postupovať veľmi individuálne a dôsledne. Preto sa v tomto článku zameriam najmä na 3 vlastnosti a to: chuť, vzhľad a zloženie. Brazilian Spicy Churrasco Vzľad (5/10 bodov) Zo všetkých štyroch testovaných sa vzhľadom asi najviac podobá bežnému kečupu. Keď sa pozriete bližšie tak uvidíte kúsky chilli papričiek. Jej farba je tmavá najmä vďaka worcesterovej omáčke. Chuť (7.5/10 bodov) Chuťou je jedna z tých…

    Čitať článok
  • Praclíkové žemle

    Hamburger z bravčovej panenky v praclíkovej žemli | Recept

    20. mája 2016smoliak86

    Milujete hamburgery a praclíky rovnako ako ja? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Podarilo sa mi spojiť niekoľko úžasných chutí do jedného. Vznikol tak hambirger uložený do praclíkovej žemli, s bravčovou panenkou, syrom cheddar, balkánskym syrom a na čerstvej zelenine. Poďme sa preto pozrieť ako to dopadlo vo výsledku. Pred samotným receptom ešte upozorňujem, že tak ako som vám v predošlom recepte sľúbil, otestujem aj varné vlastnosti omáčok, ktoré sa ku mne dostali. A aby to nebolo také jednoduché a aby hodnotenie bolo objektívne, tak som do tohto receptu zaradil aj svojho čierneho petra v podobe hamburgeru bez pridanej omáčky. Ako si dopadli jednotlivé varianty, nájdete na konci článku. Suroviny potrebné na 6 porcií hamburgeru 300-350g – bravčovej panenky 1 ks – veľkej…

    Čitať článok
  • Špargľové rizoto

    Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

    14. mája 2016smoliak86

    Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept. Suroviny potrebné na šparglové rizoto 15 ks – veľkých šparglí 1 hrnček – arborio ryže 1 hrnček – sladkého hrášku 100 – 150g – parmezánu 0,5 l – silného zeleninového vývaru 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií) 1 ks – veľkej cibule 4 ks – strúčikov cesnaku extra panenský olivový olej čerstvé maslo čierne korenie Morská soľ Postup: 1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto…

    Čitať článok
  • Pivné bavorské praclíky

    Pivné bavorské praclíky | Recept

    23. apríla 2016smoliak86

    Už dávnejšie som premýšlal, že by som vám mohol konečne priniesť chuťovkový recept na niečo slané. A práve v jednej chvíli pri vychutnávaní piva mi napadlo, že by bolo fajn prezradiť ďalší chutný recept a tentokrát na pravé bavorské pivné praclíky. Poviem vám, že táto sranda je rozhodne najlepšia s jedným oroseným :). Suroviny bavorské praclíky 420g – hladkej múky 1 PL – trstinového cukru 30g – zmäknutého masla 1 ČL – morskej soli 7g – suchého droždia 125 ml – vlažnej vody 125 ml – piva plzeňského typu (najviac sa mi osvedčil Pilsner Urquell) 50g – jedlej sódy Na potretie: 1 ks – žĺtka 1 PL – vody Hrubozrnná soľ Postup: 1 V prvej nádobe si rozmiešajte cukor, droždie a vlažnú vodu (túto zmes…

    Čitať článok
  • Pesto z medvedieho cesnaku

    Najlepšie pesto z medvedieho cesnaku | Recept

    23. apríla 2016smoliak86

    Je pravdou, že od tvorby tohto článku ubehli hádam aj 3 týždne, ale nič to nemení na fakte, že vám chcem prezradiť môj obľúbený recept na pesto z medvedieho cesnaku. Ani neviem ako, ale počas jednej prechádzky z priateľkou sme narazili na kráľovstvo cesnakové ako máte možnosť vidieť na fotke hore. 🙂 Pri tomto pohľade mi začali v hlave behať myšlienky o spracovaní tohto prírodného liečiteľa. Mnohé listy mám zamrazené, sušenie sa žiaľ nevydarilo, ale naopak som dokázal vylepšiť moje obľúbené pesto a jeho recept vám spisujem nižšie. Potrebné suroviny: 10-15 ks – veľkých listov medvedieho cesnaku 50g – vlašských orechov 120 ml – extrapenenského olivového oleja 1 – malá čili paprička 1/2 – citrónovej šťavy štipka morskej soli Postup: 1 Vlašské orechy si opečte…

    Čitať článok
  • Gastronomický slovník

    Kuchársky slovník – Názvy jedál a surovín (2. časť)

    24. marca 2016smoliak86

    Po prvej časti gastronomického slovníka, prišiel rad na ten druhý sšubovaný. V nasledujúcom zozname nájdete vysvetlenie pre odborné názvy jedál a surovín, s ktorými sa môžete v gastronómii stretnúť. Verím, že aj tento zoznam vám veľakrát pomôže :).

    Čitať článok
1 2 3 4 5 6 10