• Pomazánka z údenej makrely

    Pomazánka z údenej makrely | Recept

    15. februára 2015smoliak86

    Aj vám sa občas stáva, že vám prídu do cesty obdobia, keď dostanete vyslovene chuť na niečo, ale ani za svet neviete, čo by to malo byť? U mňa sa takéto momenty objavú tak raz za 2 mesiace. 🙂 Vtedy už viem, že túto túžbu dokážem „zahnať“ dobrou rybovou špecialitou. Najrýchlejšou voľbou u mňa preto býva, táto, asi najlepšia pomazánka z údenej makrely. Suroviny potrebné na rybaciu pomazánku: 200g – Údenej makrely 1 ks – Červenej cibule 3 ks – Vajcia Petržlenová vňať Olivový olej Plnotučná horčica Maslo Čierne korenie Soľ Jarnú cibuľku Postup: 1 Dajte si uvariť vajíčka na tvrdo. 2 Pokiaľ sa vám varia vajíčka, tak si vykostite makrelu. Naozaj dávajte skutočný pozor na kosti, aby sa nestalo, že vám nejaká zabehne. 🙂 3…

    Čitať článok
  • Cheesecake s lesným ovocím

    Citrónový cheesecake s lesným ovocím | Recept

    12. februára 2015smoliak86

    Tomuto receptu, by som mohol dať prívlastok „narodeninový“. U nás v práci, kde aktuálne pôsobím, je totižto zvykom priniesť deň po vašich narodeninách nejaké malé pohostenie. A čo by som to bol za foodblogera, keby som svojich kolegov neprekvapil najlepším koláčom ever, ktorým cheesecake rozhodne je. Za tie roky čo som mal možnosť okúsiť všetky jeho podoby, postupy a alternatívy, som ho dokázal vyprofilovať takmer k dokonalosti. Mojím favoritom popri všetkých verziách od čokoládového až po karamelový, je stále ten jediný originál. Lemon Cheesecake, ktorého recept vyzerá nejak takto. Suroviny na cheesecake: 300 g – maslových sušienok 100 g – čerstvého masla 750 g – mascarpone 120 g – trstinového cukru 50 g – kvalitnej belgickej čokolády 1 dcl – vody 4 ks – veľkých bio vajec Šťava…

    Čitať článok
  • Originálne slovenské zemiakové lokše pečenou kačkou

    Originálne zemiakové lokše | Recept

    11. februára 2015smoliak86

    Keď sa povie lokša, tak si človek hneď spomenie na každoročnú návštevu Slovenského grobu, kde sa vždy dosýta najeme spolu s partiou kamarátov a známych. Aj napriek týmto skvelým chvíľkam, je občas človeku a najmä jeho peňazenke ľúto, keď musí „investovať“ svoje ťažko zarobené peniaze do takejto zábavy. Naštastie pre vaše šikovné ruky som dokázal za tie roky (aj vďaka našej rodinnej prislúšníčke Klaudike) vytúniť recept na zemiakové lokše tak, že so štipkou skromnosti a trochou odvahy môžem tvrdiť: „Sú presne také dobré, ako tie z Grobu“. Potrebné suroviny na lokše: 1kg – zemiakov (varný typ C) 500g – polohrubej múky 2čl – soli 1ks – vajce Veľa veľa kačacej, alebo husacej masti Postup prípravy: 1 Najdôležitejšia informácia hneď na začiatok: Zemiaky si dajte uvariť…

    Čitať článok
  • Ovocné tiramisu

    Ovocné tiramisu z mascarpone | Recept

    8. februára 2015smoliak86

    Tentokrát som si pre vás pripravil tradičný recept (tiramisu) v netradičnej podobe. Pôvod tohto receptu je zložením požiadavky mojej priateľky, ktorá nemusí dezerty s príchuťou kávy a „recyklácie“ surovnín, ktoré som v tomto čase mal doma. Veď to pozáte, tie najlepšie veci vznikajú náhodne a najmä vtedy keď ich nečakáte. A presne takto vznikla aj táto chutná ovocná verzia. Odporúčam najmä ľuďom, ktorí majú radi sladké a najmä rýchle fajnotky. Inak, ruku na srdce, kto z vás pozná históriu, ktorá sa ukrýva za týmto dezertom? 🙂 Potrebné suroviny na Tiramisu: 250 g – Mascarpone 12 ks – Dlhých talianskych piškót 1 ks – Bio vajce 30 g – Mletých mandlí 100 g – Lesného ovocia 50 g – 70% belgickej čokolády 2 dcl – Vody 4 PL –…

    Čitať článok
  • Guacamole Fusilli

    Chystané fajnotky vo foodblogingu…

    3. februára 2015smoliak86

    Zvykne sa hovoriť, že život je zmena. Ako ste si mohli všimnúť, tak v živote môjho blogu tých zmien bolo hneď niekoľko. Redizajnoval som, ohlásil zameranie čisto na foodbloging, aby som sa opäť mohol vrátiť k všeobecnejším témam o živote v ktorom žijem. Medzi tieto témy samozrejme patrí aj moja srdcovka „varenie aka foodblogovanie“. Čo by to bolo ale za tvorcu tejto tematiky, keby som sa nesnažil do tak rozšíreného pojmu, akým foodbloging určite je, prinášať vždy niečo nové. Dlho som zvažoval, čo by malo byť tou novotou, ktorá nieje doposiaľ aspoň v slovenských pomeroch využitá. Vždy som sa snažil v blogovaní odlíšiť. Či už ide napríklad o ilustrácie na začiatku každého článku. Pri foodblogovaní a varení niesú zrovna ilustrácie tým, čo by mňa a môj blog vystihovalo. Preto…

    Čitať článok
  • Guacamole Fusilli

    Vyhajpované Guacamole fusilli | Recept

    3. februára 2015smoliak86

    Ako som už spomínal v druhom článku, rozhodol som sa fotiť moje recepty netradičnou formou. Budú totiž maximálne bezfarebné, teda vlastne čiernobiele ;). Hneď prvým receptom, ktorý dostal tú česť je tento vymakaný recept na Guacamole omáčku, ktorá sa maximálne ľúbi s Fusilli, ale aj ostatnými talianskymi cestovinami. Suroviny: na Guacamole 300 g – Fusilli (alebo iné cestoviny) 200g  – Cherry rajčín 1 ks – Veľké avokádo 1 ks – Červenej cibule (alebo 2 šalotky) 2 strúčiky – cesnaku 50g – syru cheddar Med Tymián Olivový olej Ružová soľ Morská soľ Postup: 1Dáme zovrieť vodu s ideálne morskou soľou. 2Rozpálime si olivový olej na panvici a do hneda opečieme cibuľku a cesnak. Túto vďačnú kombináciu doplníme o 1-2 PL medu a skaramelizujeme. 3Pridáme nakrájané rajčiny (občas…

    Čitať článok
  • Hruškové crumble

    Hruškové crumble s lesným ovocím | Recept

    11. novembra 2014smoliak86

    Hruška. Asi najgeniálnejšie ovocie ever. Zbožnujem ju čerstvú, zaváranú, glazúrovanú, grilovanú, v karamele, v mede, v čokoláde, ale najviac asi ako crumble. 🙂 Že nepoznáte? Tak to je veľká chyba. Tento recept presvedčí o dokonalosti tohto ovocia aj tie najfajnovejšie jazýčky. Potrebné suroviny na hruškové crumble: 4 ks – veľkých prezretých hrušiek 90 g – trstinového cukru 100 g – ovsených vločiek 200 g – lesného ovocia (najlepšie sú černice) 100 g – hladkej múky 50 g – čerstvého masla 80 g – slaných pistácií Postup prípravy: 1Predhrejte si rúru na 190°C. Hrušky si umyte a nakrájajte na drobné kúsky a umiestnite ich na keramickú panvicu. Pridajte trstinový cukor a varte na miernom ohni, pokiaľ nezmäknú. Trvá to približne 10 min. Pridajte lesné ovocie a…

    Čitať článok
  • Fazuľová polievka so zeleninou

    Fazuľová polievka so zeleninou | Recept

    25. septembra 2014smoliak86

    Fazuľová s údeným, alebo fazuľačka. Aj takéto pomenovania môže mať tento typ polievky. Už ako malý chlapec mi ju varievala moja starká a vtedy som si ju fakt vychutnával do sýtosti. Ale ako čas letí, aj moje chute sa menia a preto, keď zatúžim po alternatíve bez mäsa, tak väčšinou siahnem po tomto recepte. Mnou overený, už asi 100x varený a stále rovnako skvelý. Otestované a potvrdené mojou rodinou, ktorí sú čistí mäsožravci. 🙂 Potrebné ingrediencie na fazuľovú polievku: 250 g – fazule (ja mám najradšej tú veľkú) 6 ks – veľkých zemiakov 3 ks – mrkvy 2 ks – petržlenu petržlenovú vňať olivový olej mletú červenú papriku morskú soľ Postup: 1Cez noc, alebo aspoň na pol dňa si namočte fazuľu do vody, aby stihla…

    Čitať článok
  • Nakladaný hermelín

    Najlepší nakladaný hermelín | Recept

    14. júna 2014smoliak86

    Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na „jedno malé“ do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…

    Čitať článok
  • Zapekané zemiaky so špenátom

    Zapekané zemiaky so špenátom a gorgonzolou | Recept

    9. februára 2014smoliak86

    Zemiaky sem, zemiaky tam. Aj vy sa občas postrehnete, že kuchyňa je preplnená zemiakmi, z ktorých už neviete čo vyrobiť? Možno to bude znieť zvláštne, ale mne sa to občas stáva. A ešte viac prekvapivým zistením je to, že vo svojom živote zemiaky zapekám len málokedy. Tento recept by som zaradil do kategórie freestyle-ingu. Z nutnosti jesť a minimálneho počtu surovín v chladničke, vznikla takáto zaujímavá fajnotka. Suroviny na zapekané zemiaky 300 g – zemiakov 200 g – baby špenátu 1 ks – bielej cibule 2 ks – strúčikov cesnaku 200 g – syru gorgonzola 250 ml – smotany na šľahanie olivový olej čierne korenie rasca morská soľ Postup prípravy: 1Uvarte si zemiaky v šupke. Na panvicu si dajte olivový olej, na ktorom orestujte cibuľku a…

    Čitať článok
1 7 8 9 10