• Domáci puding

    Domáci čokoládový puding | Recept

    1. mája 2015smoliak86

    Tiež si občas hovoríte pri pohľade na profi kuchárov, že „Toto raz musím aj ja dať“? 🙂 Ja mám vo svojom „must to-do“ liste niekoľko výziev, ktoré chcem v tomto roku naplniť. Jednou z nich bol aj #FoodChallenge vo varení domáceho pudingu. Dámy a páni, poviem vám, že je to tá najlepšia alternatíva pudingu, akú som kedy ochutnal. Krémový, jemný, sladký, čerstvý a neskutočne chutný. Puding ako má byť. Pri tento skúsenosti som sa zaviazal, že okrem nižšie spísaného čoko-pudingu, určite chcem v budúcnosti skúsiť aj iné, napríklad ovocné alternatívy. Alebo kto vie, možno nasledujúcou métou bude Yorshire puding :).

    Čitať článok
  • Čokofestival Nitra

    Čokofest 2015: Prišiel som, videl som, ochutnal som

    28. apríla 2015smoliak86

    Víkend, slnko a čokoláda. Trojkombinácia, ktorá ma sprevádzala celú poslednú sobotu. Trvalo mi to síce dlhšie, ale po viac ako roku sa mi podarilo dostať na vytúženú akciu Čokofest, ktorá sa každoročne odohráva v Nitre.

    Čitať článok
  • Hráškové rizoto

    Hráškové rizoto s kozím syrom | Recept

    6. apríla 2015smoliak86

    Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť. Ingrediencie potrebné na rizoto: 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná) 2 šálky – ryže arborio 3/4 šálky – bieleho vína 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku muškátový oriešok (na strúhanie) 1 1/2 šálky – mladého hrášku 2 hrste – parmezánu 1 ks – limetka 50g – mäkkého kozieho syru 4 PL – masla olivový olej soľ Postup: 1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý…

    Čitať článok
  • Krémové špenátové špagety

    Krémové špenátové špagety s mascarpone | Recept

    9. marca 2015smoliak86

    Pokiaľ patríte do skupiny, ktorej školské „gastro“ otupilo chuťové poháriky v spojitosti so špenátom, tak tento recept vás naučí špenát opäť milovať. V čase keď som uvažoval, že si tieto krémové špagety uvarím, tak sa na mňa moja priateľka neveriacky pozrela. Špenát?! O to viac som sa potešil, keď som videl, ako si s nadšením vychutnáva výsledok môjho snaženia. Suroviny potrebné na špenátové špagety: 300g  – Špagety 200g – Čerstvý baby špenát 120 ml – Smotana na šlahanie 150 g – Mascarpone 100 g – Syr Cheddar 2-3 – Strúčiky cesnaku 2 PL – Masla Estragón Čierne korenie Extra panenský olivový olej Morská soľ Postup prípravy: 1 Ako prvé si dajte uvariť špagety do riadne osolenej vody. Medzičasom si nakrájajte cesnak a opečte ho na…

    Čitať článok
  • FoodObjav Shakespeare - Žiar nad Hronom

    FoodObjav: Kaviareň Shakespear (Žiar nad Hronom)

    27. februára 2015smoliak86

    Hneď v úvodníku novej tématiky mám to šťastie, že aj vďaka mojej priateľke občas zavítam do mesta Žiar nad Hronom. Pri jednej z týchto príležitostí sme kráčajúc mestom narazili na vtedy renovujúce priestory, ktoré hlásali: „Čoskoro otvárame“. Nie, nebolo to na nich napísane :). Ale to množstvo pohybujúcich sa robotníkov a dovtedy neobsadené priestory v kultúrnom centre napovedali, že sa tu bude niečo diať. Netrvalo dlho a asi 2 týždňe po tomto „stretnutí“ sme zistili, že v Žiari sa schyľuje k otvoreniu novej kaviarne. Poviete si, „ďalšia kaviareň“. My sme boli na tom rovnako, ale to len do momentu, keď sme zistili, že… atmosféra je to, čo robí Shakespeare-a výnimočným. Myslieť si, že dobrá kaviareň znamená mať iba dobrú kávu, tak sa mýlite. V mojom ponímaní dať…

    Čitať článok
  • Najlepšie kaviarne a reštaurácie

    FoodObjavy – Najlepšie kaviarne a reštaurácie

    27. februára 2015smoliak86

    Neobjavené poklady, alebo gastro turistika trochu inak. Cieľom tejto podstránky je ponúknuť každému z vás, zoznam toho najlepšieho a doposiaľ neobjaveného. Jednoducho povedané, chcem vám zozbierať zoznam tých najlepších kaviarní a reštaurácií na Slovensku, ktoré som mal tú česť navštíviť a nazvime to „otestovať“.

    Čitať článok
  • Pečené jablká s tvarohom

    Pečené jablká s tvarohom | Recept

    24. februára 2015smoliak86

    Máte doma plno jabĺk a rozhliadate sa po možnostiach čo s nimi? Pokiaľ nájdete aj trochu tvarohu, tak mám pre vás skvelý recept na rýchlu a v podstate aj celkom zdravú dobrotu. Ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, prípadne pre ľudí, ktorí chcú zhrešiť, ale na druhej strane nepribrať zbytočné kilá navyše :). Suroviny na pečené jablká s tvarohom: 4 ks – veľkých jabĺk 200 g – hrudkovitého tvarohu 1/2 hrnčeka – hrozienok, alebo brusníc 1/2 hrčeka – lieskových orechov 5 PL – Medu Mletá škorica Mletý kardamón Postup prípravy: 1 Odkrojte vrch jabĺk a vydlabte si striedku, aby v nich neostali tvrdé časti a jadierka. Odrezané zvršky odložte nabok, pretože ich budete neskôr potrebovať.  Následne si zmiešajte tvaroch spolu s 2PL medu, škoricou a…

    Čitať článok
  • FoodHack: Ako si trojnásobne zjednodušiť prácu s avokádom

    22. februára 2015smoliak86

    Avokádo sa čoraz vo väčšom počte dostáva priestor v slovenských kuchyniach. Preto tipujem, že určite poznáte azda najznámejší recept z tejto plodiny „Guacamole„. Nech už avokádo používate pri akomkoľvek jedle, nezabúdajte, že aj pri jeho spracovaní si môžete ušetriť kopec času. Na dôkaz som si pre vás pripravil 3 rýchle tipy: Chceli by ste si kúpiť avokádo v obchode, ale stále narážate len na jeho nedozretých bratov a sestry? Rozmýšľate, či sa dá vybrať kôstka takým spôsobom, aby ste nezašpinili celú kuchynskú linku? Túžite zistiť ako ho vydlabať čo najrýchlejšie? Na tieto otázky vám odpoviem v druhej časti FoodHackov a to opäť videom.

    Čitať článok
  • Čokoládové brownie

    Čokoládové brownie s pekanovými orechmi | Recept

    21. februára 2015smoliak86

    Týmto receptom rozhodne poteším čokoholikov a tak trochu provokujem ľudí v aktívnej diete. Brownie, alebo dezert nabitý skvelými vecami. Tí, ktorí ho už niekedy v živote pripravovali, tak my dajú určite za pravdu, že jeho ideálny výsledok je občas ťažko dosiahnuteľný.

    Čitať článok
  • Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015smoliak86

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
1 7 8 9 10 11