• Čokofestival Nitra

    Čokofest 2015: Prišiel som, videl som, ochutnal som

    28. apríla 2015smoliak86

    Víkend, slnko a čokoláda. Trojkombinácia, ktorá ma sprevádzala celú poslednú sobotu. Trvalo mi to síce dlhšie, ale po viac ako roku sa mi podarilo dostať na vytúženú akciu Čokofest, ktorá sa každoročne odohráva v Nitre.

    Čitať článok
  • Hráškové rizoto

    Hráškové rizoto s kozím syrom | Recept

    6. apríla 2015smoliak86

    Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť. Ingrediencie potrebné na rizoto: 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná) 2 šálky – ryže arborio 3/4 šálky – bieleho vína 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku muškátový oriešok (na strúhanie) 1 1/2 šálky – mladého hrášku 2 hrste – parmezánu 1 ks – limetka 50g – mäkkého kozieho syru 4 PL – masla olivový olej soľ Postup: 1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý…

    Čitať článok
  • Krémové špenátové špagety

    Krémové špenátové špagety s mascarpone | Recept

    9. marca 2015smoliak86

    Pokiaľ patríte do skupiny, ktorej školské „gastro“ otupilo chuťové poháriky v spojitosti so špenátom, tak tento recept vás naučí špenát opäť milovať. V čase keď som uvažoval, že si tieto krémové špagety uvarím, tak sa na mňa moja priateľka neveriacky pozrela. Špenát?! O to viac som sa potešil, keď som videl, ako si s nadšením vychutnáva výsledok môjho snaženia. Suroviny potrebné na špenátové špagety: 300g  – Špagety 200g – Čerstvý baby špenát 120 ml – Smotana na šlahanie 150 g – Mascarpone 100 g – Syr Cheddar 2-3 – Strúčiky cesnaku 2 PL – Masla Estragón Čierne korenie Extra panenský olivový olej Morská soľ Postup prípravy: 1 Ako prvé si dajte uvariť špagety do riadne osolenej vody. Medzičasom si nakrájajte cesnak a opečte ho na…

    Čitať článok
  • FoodObjav Shakespeare - Žiar nad Hronom

    FoodObjav: Kaviareň Shakespear (Žiar nad Hronom)

    27. februára 2015smoliak86

    Hneď v úvodníku novej tématiky mám to šťastie, že aj vďaka mojej priateľke občas zavítam do mesta Žiar nad Hronom. Pri jednej z týchto príležitostí sme kráčajúc mestom narazili na vtedy renovujúce priestory, ktoré hlásali: „Čoskoro otvárame“. Nie, nebolo to na nich napísane :). Ale to množstvo pohybujúcich sa robotníkov a dovtedy neobsadené priestory v kultúrnom centre napovedali, že sa tu bude niečo diať. Netrvalo dlho a asi 2 týždňe po tomto „stretnutí“ sme zistili, že v Žiari sa schyľuje k otvoreniu novej kaviarne. Poviete si, „ďalšia kaviareň“. My sme boli na tom rovnako, ale to len do momentu, keď sme zistili, že… atmosféra je to, čo robí Shakespeare-a výnimočným. Myslieť si, že dobrá kaviareň znamená mať iba dobrú kávu, tak sa mýlite. V mojom ponímaní dať…

    Čitať článok
  • Najlepšie kaviarne a reštaurácie

    FoodObjavy – Najlepšie kaviarne a reštaurácie

    27. februára 2015smoliak86

    Neobjavené poklady, alebo gastro turistika trochu inak. Cieľom tejto podstránky je ponúknuť každému z vás, zoznam toho najlepšieho a doposiaľ neobjaveného. Jednoducho povedané, chcem vám zozbierať zoznam tých najlepších kaviarní a reštaurácií na Slovensku, ktoré som mal tú česť navštíviť a nazvime to „otestovať“.

    Čitať článok
  • Pečené jablká s tvarohom

    Pečené jablká s tvarohom | Recept

    24. februára 2015smoliak86

    Máte doma plno jabĺk a rozhliadate sa po možnostiach čo s nimi? Pokiaľ nájdete aj trochu tvarohu, tak mám pre vás skvelý recept na rýchlu a v podstate aj celkom zdravú dobrotu. Ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, prípadne pre ľudí, ktorí chcú zhrešiť, ale na druhej strane nepribrať zbytočné kilá navyše :). Suroviny na pečené jablká s tvarohom: 4 ks – veľkých jabĺk 200 g – hrudkovitého tvarohu 1/2 hrnčeka – hrozienok, alebo brusníc 1/2 hrčeka – lieskových orechov 5 PL – Medu Mletá škorica Mletý kardamón Postup prípravy: 1 Odkrojte vrch jabĺk a vydlabte si striedku, aby v nich neostali tvrdé časti a jadierka. Odrezané zvršky odložte nabok, pretože ich budete neskôr potrebovať.  Následne si zmiešajte tvaroch spolu s 2PL medu, škoricou a…

    Čitať článok
  • FoodHack: Ako si trojnásobne zjednodušiť prácu s avokádom

    22. februára 2015smoliak86

    Avokádo sa čoraz vo väčšom počte dostáva priestor v slovenských kuchyniach. Preto tipujem, že určite poznáte azda najznámejší recept z tejto plodiny „Guacamole„. Nech už avokádo používate pri akomkoľvek jedle, nezabúdajte, že aj pri jeho spracovaní si môžete ušetriť kopec času. Na dôkaz som si pre vás pripravil 3 rýchle tipy: Chceli by ste si kúpiť avokádo v obchode, ale stále narážate len na jeho nedozretých bratov a sestry? Rozmýšľate, či sa dá vybrať kôstka takým spôsobom, aby ste nezašpinili celú kuchynskú linku? Túžite zistiť ako ho vydlabať čo najrýchlejšie? Na tieto otázky vám odpoviem v druhej časti FoodHackov a to opäť videom.

    Čitať článok
  • Čokoládové brownie

    Čokoládové brownie s pekanovými orechmi | Recept

    21. februára 2015smoliak86

    Týmto receptom rozhodne poteším čokoholikov a tak trochu provokujem ľudí v aktívnej diete. Brownie, alebo dezert nabitý skvelými vecami. Tí, ktorí ho už niekedy v živote pripravovali, tak my dajú určite za pravdu, že jeho ideálny výsledok je občas ťažko dosiahnuteľný. Či už kvalitou surovnín, dĺžkou pečenia, alebo len obyčajnou rúrou. Ja som si ho tentokrát vyskúšal pripraviť v alternatívnom prevedení a to „vegan friendly„. A poviem vám, vyšiel na jednotku :). Suroviny na čokoládové Brownie: 200 g – 60%-80% čokolády (ideálne s malým podielom curku) 230 ml – Nesladeného sójového mlieka 200 g – Pekanových orechov 5 PL –  Kokosového oleja 170 g – Polohrubej múky 3 ČL – Kakaového prášku 180 g – Trstinového cukru 1 vanilkový struk Morská soľ Postup prípravy: 1 Predhrejte si rúru…

    Čitať článok
  • Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015smoliak86

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
  • Cesto na palacinky

    Cesto na palacinky | Recept

    17. februára 2015smoliak86

    Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda: Suroviny potrebné na palacinky: 1 hrnček – mlieka 1 hrnček – múky 1 – vajíčko 2 PL – extra panenského oleja Postup: 1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja. 2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou. 3 Ako dlho…

    Čitať článok
1 7 8 9 10 11