Praclíkové žemle

Milujete hamburgery a praclíky rovnako ako ja? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Podarilo sa mi spojiť niekoľko úžasných chutí do jedného. Hovorím o praclíkovej žemli, bravčovej panenke, syre cheddar, balkánskom syre a čerstvej zelenine. Poďme sa preto pozrieť ako to dopadlo vo výsledku.

Pred samotným receptom ešte upozorňujem, že tak ako som vám v predošlom recepte sľúbil, otestujem aj varné vlastnosti omáčok, ktoré sa ku mne dostali. A aby to nebolo také jednoduché a aby hodnotenie bolo objektívne, tak som do tohto receptu zaradil aj svojho čierneho petra v podobe hamburgeru bez pridanej omáčky. Ako si dopadli jednotlivé varianty, nájdete na konci článku.

Suroviny potrebné na 6 porcií hamburgeru

  • 300-350g – bravčovej panenky
  • 1 ks – veľkej červenej cibule
  • 6 ks – plátkov syru cheddar (alebo aj nastrúhaný)
  • 100g balkánskeho syru
  • 2 PL trstinového cukru
  • 2 ks veľkých rajčín
  • Ľadový šalát
  • Jarnú cibuľku
  • Plnotučnú horčicu
  • Domáci kečup
  • Čerstvý tymián
  • Extra panenský olivový olej
  • Maslo
  • Morskú soľ
  • Čierne korenie

Postup:

1 Recept na žemle je obdobný ako v prípade pivných praclíkov, ktoré som priniesol v nedávnom článku. Jediné čo sa mení je tvar a pridanie sezamových semienok na vrch žemle.

2 Ako prvú vám odporúčam si pripraviť skaramelizovanú červenú cibuľku. Tú dosiahnete tak, že si rozpálite olej v malom kastróliku, v ktorom si orestujete cibuľu a tesne pred dokončením prihodíte väčší kus masla a 2 PL trstinového cukru. Restujte do skaramelizovania a dajte bokom, pokiaľ nepríde rad na zdobenie.

3 Na prípravu mäsa si pripravte odblanenú bravčovú panenku, ktorú si nakrájajte na rovnako veľké (odporúčam hrubšie) medailónky. Rozpálte si riadne panvicu a pred položením mäsa na panvicu ho potrite v rukách olivovým olejom. Bravčovej panenke netreba veľa a preto ju restujte podľa chuti z oboch strán od 1,5-2 minút. Medailónky môžete prípadne ešte zatiahnúť aj po obvode, aby ste mali istotu, že je dobre prepečená. Po grilovaní umiestnite na každý medailónik kúsok masla, osolte, okoreňte a položte na každý medailónik kus čerstvej vetvičky tymiánu. Takto pripravené mäso prikryte a nechajte odpočívať približne 5-10 minút.

4 Prekrojte žemle na polovice a opečte bielou časťou na rozpálenej panvici spolu s olejom a maslom. Tesne pred vytiahnutím z panvice otočte spodnú časť a položte na ňu na pár desiatok sekúnd cheddar, aby sa stihol pekne roztopiť. Takto tepelne sparcované žemle dajte na predhriaty tanier. Zoberte si pripravenú panenku, prekrojte ju na bočnej hrane na 2 polovice a začnite vrstviť jednotlivé suroviny. Na vrchnú zemľu dajte úplne na koniec kečup a horčicu, ktoré skvele dochutia vaše hamburgery.

A ako si viedli omáčky?

Ako som už spomínal, testovali sme aj ich varné vlastnosti. 4/6 bravčových medilónkov sme mali predmarinované na omáčkach, ktoré sa ukázali byť pri tepelnom spracovani veľmi rýcho vznetlivé. Žiaľ po ugrilovaní sa z mäsa vytratila väčšina chuti, čo sa dalo predpokladať pre ich zloženie. Samozrejme my sme sa nevzdali a jednotlivé hamburgery sme dochutili aj studenou verziou omáčky. Pri ochutnávaní sme sa zamerali hlavne na autentickosť chutí, ktoré sa v prípade kombinácie s ostatnými surovinami pekne dopĺňali. Najviac nám opäť chutila Americká verzia, ktorá potvrdila rolu favorita. Na druhú stranu najviac ovácií od našich známich dostala verzia bez pridanej omáčky, čo ma na jednu stranu rozhodne potešilo, ale ani neprekvapilo. Skútočná a prírodná chuť mäsa je totiž nenahraditeľná.

Bravčové medialónky

A takto to u nás vyzeralo vo výsledku v kuchyni :)

Hamburger z bravčovej panenky v preclíkovej žemli

Čo poviete, dobrý recept. Nie? :)
Váš @Smoliak