Milujete indickú kuchynu a premýšľate nad rýchlym a ľahkým receptom? V tom prípade mám dobrú správu, tento recept bol vytvorený priamo pre vás. V recepte som spojil voňavé hoväzdie mäsko spolu s typickým chlebom naan a sviežim dresingom, ktorý kombinuje salnú, pálivú a výraznú chuť. Určite bude chutiť všetkým, ktorí radi objavujú nové zaujímavé chute.

Hoväzdie mäsové guličky s chlebom naan

Potrebné suroviny na 4 porcie mäsa

  • 500g – Najemno pomleté hovädzie mäso
  • 1ks – Červenej cibule
  • 2ČL – Mletej rasce
  • 1ČL – Korenia garam masala
  • 1 šálka – Na hrubo nasekaného koriandra
  • Štipka kajanského korenia / alebo trochu čerstvého chilli
  • Olivový olej
  • Morská soľ

Suroviny na dresing

  • 250ml – Nízkotučného jogurtu
  • 2ks – Mladej jarnej cibuľky
  • Zopár lístkov – Čerstvej mäty
  • ½ ks – Citróna
  • Morská soľ

Suroviny potrebné na chleba naan

  • 250g – Hrubej múky + na pomúčenie
  • 1ČL – Medu
  • 2PL – Nízkotučného jogurtu
  • 45g – Masla
  • ½ x 7g – Vrecka sušených kvasníc
  • Morská soľ

Postup na prípravu mäsa a dresingu:

1 V nádobe si premiešajte všetky suroviny na prípravu mäsa, okrem olivového oleja. Zmes miešajte pokiaľ nebude hladká a pastovitá. Aby sa vám mäso nelepilo, tak si ruky namočte vo vode. Na panvici si zohrejte olivový olej a restujte guličky zo všetkých strán. Táto činnosť by mala po trvať približne 10 minút. Orestované guličky si odložte na tanier vystlatý papierovou utierkou, aby ste mäšo zbavili prebytočnej mastnoty.

2 Pre dresing si do malej nádoby si dajte čerstvý nízkotučný jogurt, pridajte šťavu z polovice citróna, trochu soli a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a mätu. Sopolu rozmiešajte a v prípade potreby dochuťte soľou.

Postup na prípravu naan:

1 V miske si zmiešajte kvasnice, med a 125ml vlažnej vody. Zmes nechajte 5 min. odpočívať až do momentu, pokiaľ nezačne bublinkovať.

2 Roztopte si maslo na panvici pri nízkej teplote. Medzičasom si zmiešajte múku a soľ vo velkej miske, do ktorej pridajte 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla, jogurt a zmes z kvasníc. Postupne začnite z bokov primiešavať zvýšnú časť múky, pokiaľ sa vám nevytvorí tuhé cesto. Cesto by malo byť mákké a lepkavé. Pokiaľ nie je, tak pokojne pridajte viac vody.

3 Vymiesené cesto umiestnite do trochu vymúčenej nádoby a zakryte uterákom. Uložte na teplom mieste na približne 1h. Po tomto čase si rozdeľte cesto na 6 rovnako veľkých guliek a všetky rozvalkajte na pomúčenej doske na zhruba 1 cm hrúbku.

4 Zohrejte si veľkú nepriľnavú panvicu na vysokej teplote a z oboch strán opekajte jednotlivé naany celkovo 5-6 minút. Či je naan hotoví uvidíte podľa hnedých bublín, ktoré sa začnú tvoriť na oboch stranách po otočení. Upečené chlebíky potrite po dopečení rozpusteným maslom, aby vám nezoschli.

Hoväzdie mäsové guličky s chlebom naan - Zloženie

Tajný tip: Chleba naan pre zvýraznenie chuti môžete potierať s rozpusteným maslom, do ktorého primiešate roztlačený cesnak.

Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.