Určite to poznáte, keď sa len tak prehrabávate v starších receptoch a narazíte na niečo, čo ste už dlhšie nerobili a neochutnali. Tento recept nie je výnimkou. Prvýkrát som túto polievku varil ešte minulý rok. A kedže je čas leta, tak som sa rozhodol dopísať práve tento recept na skvelú, sladkú a krémovú tekvicovú polievku, ktorá chutí skvelo aj za studena. A to je počas leta veľkou výhodou :).

Krémová tekvicová polievka

Potrebné suroviny na tekvicovú polievku

  • 1,5kg – hokkaido tekvice
  • 2ks – väčších zemiakov
  • 2ks – väčšieho petržlenu
  • 1ks – väčšej cibule
  • 250ml – kyslej smotany
  • Čerstvú mätu
  • Extra panenský olivový olej
  • Amaretto
  • Morská soľ
  • Na hrubo namleté čierne korenie
  • Muškátový oriešok
  • Mandle
Recept na tekvicový muffin nájdete v predchádzajúcom recepte.

Postup:

1 V hrnci si rozpláte olivový olej na ktorom si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď už bude cibuľka pomaly hnednúť, tak ju zalejte trochou Amaretta a nechajte povariť až do odparenia alkoholu. Ku takto pripravenej cibuľke prihoďte nadrobno nakrájané zemiaky, tekvicu a petržlen. Zeleninu spolu mierne povarte až do momentu, pokiaľ nezačne rozvoniavať. Potom zeleninu podlejte vodou do približne 3/4 výšky a nechajte spolu variť až do úplného zmäknutia.

2 Keď budete mať zeleninu uvarenú, tak ju odstavte od ohňa a zlejte približne polovicu vody. Zliatu zeleninu rozmixujte spolu s čerstvou mätou podľa chuti (v prípade, že bude polievka na vás príliš hustá, tak ku nej dolejte zvyšný zliaty vývar). Pridajte kyslú smotanu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

3 Na suchej panvici si opečte mandľové fliačky, ktoré po zhnednutí použite ako posýpku výslednej polievky. Pri servírovaní umiestnite do stredu taniera dopredu pripravený tekvicový muffin, zalejte ho po okolí polievkou a tú potom posypte opraženými mandľami.
Na dozdobenie polievky použite zvyšné lístočky mäty.

Krémová tekvicová polievka - Návod

Tajný tip: Polievka je samozrejme najlepšia za horúca, ale jej vychladená sestra je rovnako dobrá a dokonca po vychladnutí pocitovo sladšia.

Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.