Orechové medovníky

Čias vianoc, ale aj obyčajného maškrtenia. Presne na toto môžu slúžiť sladučké a mäkké medovníky, ktorých recept mám „zdedený“ od mojej starej mamy a ktorý som časom o trošku vylepšil napríklad o špaldovú múku, aby medovníky získali ešte viac „jemnej chuti“. Pokiaľ hľadáte zaručený recept, že vaše medovníky ostanú mäkké aj niekoľko týždňov, tak ste na správnom mieste. Človeku nemôže byť väčšou radosťou, keď sa môže podeliť o dedičstvo, ktoré rokmi nestratilo na hodnote. :)

Potrebné suroviny na mäkké domáce medovníky

  • 650g – preosiatej hladkej špaldovej múky (alebo obyčajnej 650)
  • 150g – lesného medu
  • 250g – preosiatého práškového cukru
  • 60g – najemno namletých vlašských orechov
  • 50g – rozpusteného masla
  • 3ks – vajíčok + 1ks žĺtok
  • (min. veľkosť „M“)

  • 1PL – perníkového korenia (kopcovitá lyžica)
  • 4PL – mlieka
  • 2ČL – sódy bikarbóny

Na potretie

  • 1ks – žĺtok
  • 1PL – mlieka

Postup:

1 Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto (ideálne aby nebolo riedké a ani tuhé). Pre dosiahnutie najlepšieho prepojenia chutí, nechajte cesto po vymiesení 1h pri izbovej teplote odležat zakryté utierkou. O hodinu ho opäť premiešajte a uskladnite v chladničke na min. 24 hodín. Ja nechávam aj 2 dni, cesto je potom ešte lepšie.

2 Pred samotným pečením vyberte cesto z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote aspoň 3-4 hodiny. Cesto tak získa nadýchanosť a lepšiu štruktúru po rozvalkaní. Na vymúčenej doske si medovníkové cesto rozvalkajte na približne 5mm hrúbku. Do rúry dávajte piecť na pečiacom papieri, približne 7-10 min. pri 170-175°C. Po upečení medovníky ihneď potierajte zmesou na potretie. Získajú tak peknú glazúru a lesk.

Tajný tip: Mnoho ľudí priahne po recepte, ktorý spraví z ich medovníkov dokonalé kúsky, ktoré ostanú dlho dlho dlhoooo mäkké. Žiaľ mať dobrý recept, je len polovičná výhra. Kumšt ako uchovať medovníky dlho mäkké ma naučila moja starká, ktorá v tomto smere má bohatšiu skúsenosť. Podrobnosti nájdete v samostatnom článku.

Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.