Viacero ľudí sa ma pýtalo, čo najviac obľubujem ze pestrej ponuky Vianočných chodov. Keď som sa tak na tým zamyslel, uvedomil som si, že sú až príliš často je monotónne. Preto som sa tento rok (píšu sa Vianoce 2017) rozhodol pre zmenu. Preto si odteraz každé Vianoce doprajem niečo nové a výnimočné. Tento rok som si preto doprial nový skvelý recept, ktorý je chrumkavý, šťavnatý a výborne zladený. Preto pokiaľ hľadáte niečo nové vo svojej kuchyni, tak určite siahnite po tejto mojej novote.

Pečený losos na mladom špenáte

Suroviny

  • 2ks – červenej cibule
  • 2ks – strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • 50g – masla
  • Oregano
  • 500g – Baby špenátu
  • 350g – lístkového cesta
  • 500g – čerstvého odfiletovaného lososa bez kože
  • 1ks – vajce (veľkosť M)
  • Morská soľ

Omáčka

  • 1/2ks – póru
  • 50g – sušených nakladaných rajčín
  • 50ml – kvalitného bieleho vína
  • 1/2PL – hladnej múky
  • 25g – masla
  • 125ml – plnotučného mlieka
  • 30g – syru cheddar
  • 1/2ČL – mletej pálivej papriky

Postup:

1 Orestujte si cibuľu a cesnak na veľkej panvici pri strednej teplote s 1 PL oleja a maslom. Opečte ju do zlatova a pri konci pridajte čerstvé, alebo sušené oregano. Po orestovaní pridajte nasekaný špenát a varte ďalších 20 minút. Špenát takto varte do momentu vyparenia zvyškovej vody. Potom špenát odparte, nechajte vychladnúť a pustite sa do prípravy omáčky.

2 Na stredne veľkej panvici si pri nízkej teplote orestujte pór s maslom a 1PL oleja, maslom a sušenými paradajkami. Varte približnie 10 minút za stáleho miešania, alebo kým paradajky úplne nezmäknú a nezosladnú. Potom ich podlejte vínom a nechajte odpariť zvyškový alkohol. Múku rozmiešajte s mliekom a prilejte k základu omáčky a nechajte variť 5 minút, až kým sa nevytvorí hodvábna konzistencia. Pridajte syr, štipku mletej pálivej papriky, znovu premiešajte a nechajte mierne vychaldnúť.

3 Rozvalkajte si lístkové cesto do velkosti približne o 10cm väčšej ako je vás losos po celom obvode. Špenátovú zmes rozprestrite po lístkovom ceste približne 3 cm od okrajov. Lososa položte do stredu a cesto zrolujte po stranách tak, aby ste vytvorili „vaničku“.
Cez lososa prelejte syrovú omáčku, okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a lososa dajte piecť do predvyhriatej rúry pri teplote 220°C na približne 30 – 40 minút.

Tajný tip: Najlepší na podávanie je tento recept s čerstvým šalátom a limetkovým dresingom, alebo s čerstvo ugrilovanou zeleninou.

Na zdravie! Váš @Smoliak :)