Keď sa povie víkend, alebo pečený koláč z kysnutého cesta, tak u nás doma pripadajú do úvahy „iba“ tri možné alternatívy: Kysnutý pudingový koláč, Kysnutý koláč s rebarborovou náplňou, alebo Škoricové osie hniezda.

O škorici by som dokázal básniť aj hodiny. Používam ju takmer stále. Niekedy si to „odnesú“ ovsené vločky, ale najradšej mám aj tak túto slimákovú verziu. :)

Recept: Osie hniezda

Mňamka aj pre oko :)

Potrebné suroviny na osie hniezda:

Cesto

  • 700 g – hladkej špaldovej múky
  • 500 ml – plnotučného mlieka
  • 100 g čerstvého masla
  • 100 g – trstinového curku
  • 120 g – čerstvého masla
  • 1/2 – kocky droždia
  • 1/4 ČL – soli

Škoricová náplň:

  • 60 g – čerstvého masla
  • 4 PL – trstinového cukru
  • 3 ČL – mletej škorice

Postup prípravy:

1 Cesto je pre tento recept základ, ale žiadna veda. Zohrejte si mlieko, aby bolo trochu teplé, pre lepšie kysnutie cesta. Zmiešajte ho spolu s múkou, droždím, soľou, cukrom a rozpusteným maslom (pozor aby nebolo horúce). Takto pripravenú zmes vymieste, prikryte a nechajte odpočívať cca 20 min. na teplom mieste.

2 Počas kysnutia cesta si môžete pripraviť škoricovú náplň a to úplne jednoducho: Rozpustené maslo zmiešajte so všetkými vyššie spomenutými surovinami.

3 Kysnuté cesto si rozdelte na dve časti a každú z nich rozvaľkajte a potrite škoricovou náplňou. Takto potreté cesto zatočte na roládu, pokrájajte na kolieska a uložte na plech s papierom na pečenie.

4 Pred vložením do rúry odporúčam potierať teplým mliekom. Pečte to po dobu 10-15 min., pri 180°C. Celkový čas je závislý od typu vašej rúry. Ideálne piecť do zlatova :).

Nech vám chutí!
Váš @Smoliak