• Pulled pork - Trhané bravčové mäso

    Pulled pork, alebo trhané bravčové mäso | Recept

    19. augusta 2018greativity

    Počuli ste už o pulled pork? Je to skvelá a delikátna paráda, ktorú si môžete pripraviť aj u vás doma. Ide totiž o dlho pečené bravčové plece, ktorého výsledok uvidíte po 7 dlhých hodinách pečenia pri nízkej teplote. Pre vás som pripravil recept, ktorý kombinuje skvelé bravčové, domácu bbq omáčku, chilli coleslaw a najmä zemiakové zemle, ktoré dávajú tomuto jednu jemnosť, ostrosť, sladkosť a najmä mäsitosť. Preto verím, že jeho uverejnením poteším najmä mäsožravcov :).   Ingrediencie potrebné na cca 14 porcií bravčového mäsa (pulled pork) 1400g – bravčového pliecka Domáca BBQ omáčka štipka morskej soli Čili coleslaw 1/2ks – červenej kapusty 1/2ks – limetky 400ml – delikátnej majonézy 3ks – sladkej mrkvy 2ks – jablka 1ks – čerstvého chilli, alebo chilli extrakt 1ks +…

    Čitať článok
  • Talianska focaccia

    Talianska focaccia so sušenými rajčinami | Recept

    10. júla 2018greativity

    Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy?   Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie   Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…

    Čitať článok
  • Domáce slivkové gule

    Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept

    10. júla 2018greativity

    Aj vám sa vynoria spomienky pri pomyslení na recepty, ktoré sa vám spájajú s detstvom? U mňa podobné pocity vyvolávajú napríklad Slivkové gule, ktoré som vám aj za pomoci mojej priateľky a môjho malého vylepšenia, pretavil do modernejšej podoby. Veď posúďte sami. V recepte sa spájajú čerstvé a výrazné suroviny v podobe medovky, kvetového medu a jemného tvarohu. Jednoducho veľká paráda na jazyku :). Máte svoj obľúbený recept z mladosti?   Suroviny potrebné na cca 20-30 slivkových guliek 900g – uvarených zemiakov v šupke 300g – polohrubej múky 1ks – domáceho vajca 1ČL – soli 2 hrste – vlašských orechov Trstinový cukor 250g – mäkkého tvarohu 2PL – kvetového medu Čerstvá medovka   Postup: 1 Uvarte zemiaky a po vychladnutí ich nastrúhajte. Takto pripravené zemiaky…

    Čitať článok
  • Nivové kocky s hruškami a s karamelizovanou cibuľkou

    Nivové kocky s hruškami a s karamelizovanou cibuľkou | Recept

    3. júla 2018greativity

    Očakávate návštevu a nebaví vás robiť pizzové slimáky? Potom vám ponúkam tento novo vytvorený a veľmi rýchly recept na Nivové kocky. Potešíte ním naozaj všetkých a keď ho skombinujete s ríbezľovým vínom, tak si zaslúžite minimálne neutíchajúcu slávu u vašich priateľov, ak nie rovno zlatú hviezdu domáceho šéfkuchára.   Potrebné ingrediencie 2ks – chladeného lístkového cesta (275g) 2ks – veľkých cibúľ 1PL – kvetového medu 2ks – prezretých hrušiek 2ks – cibule 125g – syru niva 1 hrsť – vlašských orechov 1ks – vajíčko Extra panenský olivový olej   Postup: 1 Cibuľu si nakrájajte na polmesiačiky a orestujte na olivovom oleji cca 15 minút. Potom pridajte med a restujte pokiaľ sa cibuľka kompletne neskaramelizuje. 2 Lístkové cesto si rozvaľkajte a rozdelte na 24 rovnako veľkých…

    Čitať článok
  • Špagety s omáčkou Bolognese na čiernom pive

    Špagety s omáčkou Bolognese na čiernom pive | Recept

    3. júla 2018greativity

    Vedeli ste, že sa dajú pripraviť pravé talianské s bolognese, alebo bolonské špagety aj na čiernom pive? Tento recept u mňa vznikol veľkou náhodou. Kedže som nemal doma potrebný vývar, ktorý je pre tento typ receptu najbežnejší, tak som musel improvizovať. Vtedy mi napadlo pri pohľade do zásob, prečo nie? Pivo sa hodí do gulášu, takže mnou zvolenému hovädziemu mäsu to nemôže predsa uškodiť ;). Recept ešte získal zopár zmien, ktoré vo vzájomnej kombinácii tvorí ucelený a veľmi chutný celok.   Suroviny potrebné na 4 porcie 400g – mletého mäsa (ja preferujem 100% hovädzie) 3ks – veľkých čerstvých paradajok 1ks – mrkvy 1ks – petržlenu 2ks – cibule 2dcl – čierneho piva 50g – malého paradajkového pretlaku 3ks – strúčikov cesnaku 2ks – bobkového listu…

    Čitať článok
  • Pečený zubáč na masle s natur ryžou

    Pečený zubáč na masle s natur ryžou | Recept

    3. júla 2018greativity

    Mám rád ryby a to veľmi! Preto ma prekvapuje, že tento recept aka Pečený zubáč na masle, prichádza medzi moje recepty ako vôbec jeden z prvých rybacích receptov. Spojením výrazneho citrónu, čerstvých byliniek rozvoniate nielen vašu kuchyňu ale aj pekne nazdobené taniere vaších jedákov ;).     Suroviny potrebné na 2 porcie 2ks – očisteného a odfiletovaného zubáča 1ks – citrónu Čerstvé maslo Morská soľ Olivový olej 2ks – strúčikov cesnaku Čierne korenie Vetvičky čerstvého tymiánu 1 hrnček – natur ryže   Postup: 1 Pokiaľ máte rybu pekne očistenú, tak úplne stačí ju vložiť do papierom vystlaného plechu, osoliť, poukladať na rybu na plátky nakrájaný cesnak, na kúsky nakrájané maslo, vetvičku tymiánu. Potom stačí už len poriadne okoreniť a pokropiť olivovým olejomz. Rybu pečieme približne…

    Čitať článok
  • Maďarský guláš s knedľou

    Pivný maďarský guláš s domácou knedľou | Recept

    23. júna 2018greativity

    Priznávam! Tento recept na maďarský guláš nevzišiel z mojej hlavy. Podarilo sa mi ho získať od skúseného „variča“ a môžem povedať, že lepšiu variantu na tento typ dlho vareného gulášu v plzenskom pive naozaj aspoň zatiaľ nepoznám. Je to naozaj báseň pre chuťové poháriky ;). Veď uvarte a uvidíte.   Suroviny na 5l objem maďarského gulášu 1kg – hovädzieho zadného 300-400g – bravčového stehna 1300g – na drobno nakrájanej cibule 0,5l – piva plzeňského typu 0,5l – horúcej vody 5-6ks – strúčikov cesnaku Červená mletá paprika Čierne korenie Mletá rasca Škvarená bravčová masť Morská soľ 2PL hladkej múky Veľký kús masla Postup: 1 Recept je v podstate až „hlúpo“ jednoduchý :). Cibuľu si nakrájajte na drobno a orestujte na masti do sklovata. Do takto pripravenej…

    Čitať článok
  • Cuketové rizoto s kozím syrom

    Cuketové rizoto s kozím syrom | Recept

    22. júna 2018greativity

    Možno vám to príde nečakané, ale toto cuketové rizoto som vytvoril v atypickej verzii a to z tzv. Natur ryže. V kombinácii čerstvej cukety, sladkých rajčín a kozieho syru si túto verziu určite zamilujete.   Suroviny potrebné na 4 porcie 1 hrnček – natur ryže 1 ks – väčšej cukety 1 ks – na drobno nakrájanej červenej cibule 1 ks – na drobno nakrájanej zelenej papriky 2 ks – strúčikov cesnaku 5 ks – väčších sladkých rajčín 150 g – kozieho syru Riadny kus čerstvého masla Olivový olej Čierne korenie Soľ Čerstvej pažitky na dozdobenie Veľký kus masla Postup: 1 Podľa návodu si dajte uvariť ryžu. U mňa to bolo 3 diely vriacej vody na 1 diel ryže, ktorá sa mala variť 30 minút. Pokiaľ…

    Čitať článok
  • Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou

    Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou | Recept

    4. januára 2018smoliak86

    Máte za sebou úspešnú oslavu nového roku a ostala vám v chladničke údená šunka? Potom vás tento recept určite poteší. Spája delikátnu chuť sušených rajčín, výrazného plesnivého syra a jemne opečenú šunku, ktorá tak získa nádhernú vôňu a ešte lepšiu chuť. A to znie famózne. No nie? 🙂 Potrebné suroviny 1 šálka – jasmínovej ryže 50g – sušených rajčín 4ks – veľkých strúčikov cesnaku 125g – syru rokfort (alebo slovenskej nivy) 3dcl – zeleninového vývaru 50g – masla Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Postup: 1 Uvarte ryžu podľa návodu, ktorú uvádza predajca. Pri mojej sa mala zohriať voda o objeme 1 a 1/2 šálky, do ktorej sa potom prisypala ryža a varila 10-15 minút. Následne zvyšnú vodu treba zliať a…

    Čitať článok
  • Pečený losos na baby špenáte

    Pečený losos na mladom špenáte v chrumkavej kruste | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Viacero ľudí sa ma pýtalo, čo najviac obľubujem ze pestrej ponuky Vianočných chodov. Keď som sa tak na tým zamyslel, uvedomil som si, že sú až príliš často je monotónne. Preto som sa tento rok (píšu sa Vianoce 2017) rozhodol pre zmenu. Preto si odteraz každé Vianoce doprajem niečo nové a výnimočné. Tento rok som si preto doprial nový skvelý recept, ktorý je chrumkavý, šťavnatý a výborne zladený. Preto pokiaľ hľadáte niečo nové vo svojej kuchyni, tak určite siahnite po tejto mojej novote. Suroviny 2ks – červenej cibule 2ks – strúčikov cesnaku olivový olej 50g – masla Oregano 500g – Baby špenátu 350g – lístkového cesta 500g – čerstvého odfiletovaného lososa bez kože 1ks – vajce (veľkosť M) Morská soľ Omáčka 1/2ks – póru 50g…

    Čitať článok
1 2 3 4