• Tvarohové mini tortičky s marhuľami a černicami

    Tvarohové minitortičky s marhuľami a černicami | Recept

    14. augusta 2018greativity

    Tohtoročná sezóna zberu ovocia a plodín našich záhrad je v plnom prúde. Zo všetkých smerov sa aspoň v našom prípade hrnú ponuky od rodiny na zeleninu a kopu ovocia. Kedže takéto výzvy sa neodmietajú, tak sa u nás aktuálne vyskytuje prebytok všakovakého ovocia, ktoré po úspešnej výrobe lekvárov a zaváranín, si určite zaslúži prevedenie aj v „čerstvej“ tepelne spracovanej podobe. Pre tento účel mi výborne poslúžil recept na tvarohový mini koláč, ktorý dozdobením s čerstvými černicami a marhuľami, tvorí sladkú a veľmi lákvú výzvu. Máte to s aktuálnymi zásobami ovocia rovnako? 🙂 Pochválte sa mi.   Suroviny pre tortový korpus 75g – masla 45g – práškového cukru (ja používam trstinový) 150g – tortovej hladkej múky 1ks – žĺtok 35g – nasekaných mandlí štipka morskej soli…

    Čitať článok
  • Čokoládová torta s tvarohom

    Tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi | Recept

    19. júla 2018greativity

    S týmto receptom na tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi poteším najskôr všetkých chocoholicov. Keby som si mal vybrať jednu jedinú sladkosť, tak v mojom prípade by to bolo buď čerstvé ovocie (akéhokoľvek druhu), alebo určite kvalitný kus dobrej čokolády. A kedže tejto pochutiny sme mali doma viac ako dosť, tak som sa rozhodol pripraviť niečo atypické a hlavne RIADNE čokoládové. Preto pokiaľ milujete čokoládu a máte radi pomaranče, tak tento recept je pre vás ako stvorený. 🙂     Suroviny pre korpus 200g – 70% čokolády 75g – práškového cukru (ja používam trstinový) 40g – hladkej múky 250g – mascarpone 4ks – domácich vajec štipka morskej soli Suroviny potrebné na plnku a čokoládový krém 100g – 80% čokolády 175g – zmäknutého masla 120g…

    Čitať článok
  • Talianska focaccia

    Talianska focaccia so sušenými rajčinami | Recept

    10. júla 2018greativity

    Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy?   Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie   Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…

    Čitať článok
  • Domáce slivkové gule

    Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept

    10. júla 2018greativity

    Aj vám sa vynoria spomienky pri pomyslení na recepty, ktoré sa vám spájajú s detstvom? U mňa podobné pocity vyvolávajú napríklad Slivkové gule, ktoré som vám aj za pomoci mojej priateľky a môjho malého vylepšenia, pretavil do modernejšej podoby. Veď posúďte sami. V recepte sa spájajú čerstvé a výrazné suroviny v podobe medovky, kvetového medu a jemného tvarohu. Jednoducho veľká paráda na jazyku :). Máte svoj obľúbený recept z mladosti?   Suroviny potrebné na cca 20-30 slivkových guliek 900g – uvarených zemiakov v šupke 300g – polohrubej múky 1ks – domáceho vajca 1ČL – soli 2 hrste – vlašských orechov Trstinový cukor 250g – mäkkého tvarohu 2PL – kvetového medu Čerstvá medovka   Postup: 1 Uvarte zemiaky a po vychladnutí ich nastrúhajte. Takto pripravené zemiaky…

    Čitať článok
  • Domáca parená buchta so šodó omáčkou

    Parené buchty so šodó omáčkou | Recept

    21. januára 2018smoliak86

    Pokiaľ radi zhrešíte poctivým domácim receptom na unikátny zákusok, tak tieto buchty sú rozhodne správnou voľbou. Nie som zrovna najväčší fanúšik kysnutých koláčov, ale občas ma premôže neskutočná chuť na niečo takéto. Parené buchty pozná asi každý, ale v dospeláckej kombinácii s domácou omáčkou šodó ide o neskutočne pôvadbný chuťový zážitok. Najmä pokiaľ máte radi víno a jeho chuťový prínos v gastronómii. Suroviny na 4ks veľké buchty 500g – hrubej múky 250ml – plnotučného mlieka 20g – droždia 1ČL – trstinového cukru Štipku morskej soli 1 ks – celého vajca Šodó omáčka 125ml – Šumivého vína prosseco 2ks – žĺtok 40g – trstinového cukru Postup: 1 Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvorte základný kvások. Potom ho spolu v jednej miske rozmiešajte s múkou…

    Čitať článok
  • Krémová polievka z pečených paprík a s čiernym sezamom

    Krémová polievka z pečených paprík | Recept

    21. januára 2018smoliak86

    Milujete rozmanité a nové chute v kuchyni? Potom recept, ktorý som naposledy zdokumentoval rozhodne bude pre vás zaujímavý. Využívam v ňom u nás veľmi bežnú surovinu v podobe paprík, v jej netypickom prevedení. U nás aktuálne veľmi obľúbená receptúra na rýchlu prípravu dobrej a najmä chutnej domácej polievky :). Potrebné suroviny 500g – sladkej červenej papriky 2ks – veľkých cibúľ 3ks – strúčikov cesnaku 500ml – silného zeleninového vývaru 200ml – šľahačkovej smotany 20g – masla Čerstvé chilli Čierny sezam Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Olivový olej Postup: 1 Umyté a osušený papriky dajte piecť na plech vo vyhriatej rúre na 220°C. Nechajte piecť pokiaľ koža paprík nezačne černať. Tieto papriky vyberte spolu s plechom, dajte do sklenenej misky a…

    Čitať článok
  • Vanilkové profiterolky - miniveterníky

    Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Profiterolky, alebo miniveterníky svojou prípravou radím medzi tie náročnejšie. Sám som musel pripraviť 3 rôzne várky, aby som si otestoval niekoľko postupov a viacerých popravde nesprávnych receptov. Tento, je ale 100% overený a poviem vám, že profiterolky podľa neho pripravíte tak ľahúčko, že vás vaše návštevy budú ospevovať ako profesionálneho cukrára, alebo cukrárku :). Ingrediencie na odpalované cesto 120g – masla 150g – hladkej múky (typ 00) 250 ml – vody 2PL – cukru 1ČL – soli 3/4ČL – kypriaceho prášku 4ks – vajec (veľkosť M) Vanilková plnka 400ml – plnotučného mlieka 2 balíky – vanilkového pudingu 150g – trstinového cukru 250g – masla 2PL – kvalitného rumu 1/2ČL – vanilkového bourbonu Postup: 1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo…

    Čitať článok
  • Ovsené sušienky bez múky

    Banánové ovsené sušienky bez múky | Recept

    21. decembra 2017smoliak86

    Verím, že s týmto receptom poteším najmä vyznávačov zdravých receptov. Po dlhšom čase opäť zverejňujem dezert, ktorý je rýchlý a zároveň aj zdravšou alternatívou oproti bežným sladkým receptom :). Tieto sušienky totiž neobsahujú ani štipku cukru a dokonca sú 100% bez múúúky. A poviem vám, že jeho prípravou nestrávite viac ako 30-40 min. svojho života. Takže výhra! Ingrediencie, ktoré budete potrebovať 3 ks – prezretých banánov 2 PL – plnotučného mlieka 3 PL – lesného medu 180g – jemných (rozumej malých) ovsených vločiek 50g – najemno nasekaných brusníc 50g – nasekaných mandlí Mletá škorica Postup: 1 Vidličkou rozmačkajte banány na jemnú kašu, ktorú následne zmiešajte s medom, mliekom, s mletou škoricou a ostatnými surovinami. Nakoniec primiešajte vločky, po ktorej vám vznikne hustá hmota pripravená na…

    Čitať článok
  • Jablkový koláč s maslovou sušienkou

    Vianočný jablkový koláč so slaným korpusom | Recept

    18. decembra 2017smoliak86

    Určite to poznáte. Jeseň a aspoň unás aktuálny prebytok jabĺk, ktoré nemáte kde uskladniť a preto sa vyslovene pýtajú do nejakého receptu. Približne nejak takto vznikol najnovší tematický recept. Je jablkový, sladký a plný jesenno-vianočných vôní. Čo viac si dopriať počas dlhých zimných dní. No nie? 🙂 Sušienkový korpus 2 1/2 šálky – hladnej špaldovej múky 1/2ČL – morslej soli 226g – neosoleného čerstvého masla (nakrájaného na kocky) 80g – vlažnej vody Jablková náplň Dôležité: Tento bod receptu je nutné pripraviť cca 2h pred samotným pečením 1200g – jabĺk (najlepší je mix viacerých druhov) 2 1/2 šálky – trstinového cukru 1ČL – mletej škorice 1/2ČL – mletých klinčekov 250ml – jablčného cider-u 150ml – jablčného octu 150ml – vody 4ks – čerstvých vajec (veľkosť L)…

    Čitať článok
  • Crème brûlée

    Crème brûlée | Recept

    15. novembra 2017smoliak86

    Čo si budeme klamať. Fotka aktuálneho receptu na Creme brulee nie je najdokonalejšia. Za jej vznikom sa ale ukrýva trochu iný príbeh. Začal som totiž variť na novom mieste (rozumej: vo vlastnom byte), kde som si potreboval otestovať rozloženú techniku. A keďže ma tlačil čas, tak na stajlovačky a vypiplávačky nejak neostalo veľa priestoru. Verejne ale sľubujem, že pri ďalšej príležitosti fotku vylepším a zamením za novú. Nateraz ale pripájam vynikajúci a odskúšaný recept :). Potrebné suroviny na 4 porcie 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín) 1ks – vanilkový lusk 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec 40g – trstinového cukru Cukor na posypanie a flambovanie Postup: 1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre…

    Čitať článok
1 2 3 5