• Tvarohová pomazánka z čiernej reďkovky

    Tvarohová nátierka z čiernej reďkovky a mrkvy | Recept

    5. októbra 2018greativity

    Čiernu reďkovku aspoň v mojom okolí nepovažujem za nejaký unikátny úkaz. Napriek tomu sa jej až teraz podarilo presadiť a dostať sa do môjho receptu. Po veľmi rýchlom nákupe na miestnom trhu a bez vopred plánovaného nákupu čerstvo odtrhnutej reďkovky zo záhradky, hneď sme u nás doma začali premýšľať čo z nej pripraviť. Napadali nám viaceré varianty na recepty, ale napokon hlad to rozhodol za nás. Pustili sme sa preto to výroby rýchlej a chutnej pomazánky, ktorá sa skladá z pár nenápadných surovín, ktoré po vzájomnom premiešaní vytvoria skvelú chuť na čerstvom podávanom chlebíku. Tvarohová nátierka ktorá vznikla napokon ostala hotová len pár minút, lebo sa po nej veľmi rýchlo zaprášilo.   Suroviny potrebné na pomazánku 2ks – čiernej reďkovky 3 strúčiky – cesnaku 1ks…

    Čitať článok
  • Cesnaková polievka

    Rýchla cesnaková polievka – Domáca cesnačka | Recept

    14. septembra 2018greativity

    Cesnaková polievka? Mňam! Ako malému chlapcovi mi tento typ polievky popravde veľmi nevoňal :). Dnes keď som o pár rokov starší, tak si občas nájdem čas na jej prípravu, pretože je neskutočne dobrá. Cesnaková polievka trochu inak Vždy ma ale pri výrobe cesnačky zaujímalo, či by sa dala pripraviť aj v trochu jemnejšej a hlavne v krémovejšej konzistencii. A predsa! Poradilo sa :). Malé experimentovanie v kuchyni zabezpečilo, že táto cesnačka je trochu viac nasladšia ako český originál, ale o to chutnejšia na jazyku. Podarilo sa to vďaka skvelej kombinácii orestovaného a pečeného cesnaku zároveň. Veď posúďte sami a to ideálne vo vlastnej kuchyni ;).   Ingrediencie cesnakovú polievku 1ks – veľkého zemiaku (ideálne batátu) 4 hlavičky – cesnaku 1,5l – zeleninového, alebo mäsového vývaru…

    Čitať článok
  • Cuketové cestoviny so cherry rajčinami

    Cestoviny s cuketou a cherry paradajkami | Recept

    23. augusta 2018greativity

    Niet krajšieho pocitu v kuchyni, ako keď si uvedomíte, že v sezónnom období vzniká väčšina vašich receptov zo surovín, ktoré ste vypestovali vy, alebo vaši príbuzní. Tento recept na skvelé a svieže cestoviny cuketou a domácimi cherry rajčinami, je niečo, čo by mal ochutnať rozhodne každý. V recepte totiž kombinujem 3 pre mňa veľmi obľúbené faktory pre dobrý recept. Za prvé je to jeho jednoduchosť (vďaka talianska kuchyňa), skvelá chuť čerstvých surovín a najmä rýchlosť jeho prípravy.   Potrebné suroviny na cestoviny s cuketou (porcia pre 2 osoby) 1ks – mladej a stredne veľkej cukety 2 hrste – cherry rajčín 300g – vami obľúbených cestovín (ja som v recepte použil liguine) 1/2 poháru – dobrého vieleho vína 2ks – malej šalotky 2ks – strúčikov cesnaku…

    Čitať článok
  • Kapustový šalát s jogurtovou zálievkou

    Kapustový šalát s jogurtovou zálievkou | Recept

    23. augusta 2018greativity

    Tiež sa vo vašom živote a jedálničku vyskytovala zalenina, ktorú ste po väčšinu svojho života nemuseli? 🙂 U mňa to bol donedávna mladý stonkový zeler, ktorému som prišiel na chuť práve vďaka receptu na tento výborný kapustový šalát. Kombinujem v ňom viacero druhov zeleniny a jednu parádne vyladenú zálievku. 🙂   Na kapustový šalát potrebujete: 1ks – menšiu hlávku červenej kapusty (alebo polku väčšej) 2 – 4ks – sladkej mladej mrkvy 1 hrnček – kukurice 1ks – zväzok petržlenovej vňate 3ks – stonky stonkového zeleru Na zálievku na šalát potrebujete: 200g – bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany) 1PL – jablčného octu 1 hrnček – kukurice 2 ½ ČL – hnedého cukru 1/2 ČL – soli 1PL – dijonskej horčice podľa chuti čierne korenie   Postup:…

    Čitať článok
  • Slivkový koláč

    Rýchly letný slivkový koláč | Recept

    19. augusta 2018greativity

    Tak veľa prívlastkov som v názve receptu asi ešte ani nepoužil :). Popravde ale tento koláč je skutočne, rýchly, jednoduchý, sezónny a hlavne, neskutočne dobrý. Recept je letný najmä preto, že kombinuje slivky, ktoré počas leta dozrievajú a v spojitosti so zvolenými surovinami vytvárajú skvelý výsledok. Celý koláč sa zmieša v jednej nádobe, dozdobí a je vlastne hotový. Preto verím a viem, že ho zvládne naozaj každý. Ak mám byť úprimný, tak v tomto roku je až neuveriteľné vidieť, ako sa darí najmä slivkám. Minulý rok sa ku mne okrem obchodných nedostala ani jedna z domácej záhradky. Zamrzli. Tento rok nám to zase záhrada vrátila hneď niekoľkonásobne. Preto u nás doma vznikajú všakovaké slivkové spracovania. Napríklad aj tento šťavnatý slivkový koláč s kvapkou limetky a…

    Čitať článok
  • Tvarohové mini tortičky s marhuľami a černicami

    Tvarohové minitortičky s marhuľami a černicami | Recept

    14. augusta 2018greativity

    Tohtoročná sezóna zberu ovocia a plodín našich záhrad je v plnom prúde. Zo všetkých smerov sa aspoň v našom prípade hrnú ponuky od rodiny na zeleninu a kopu ovocia. Kedže takéto výzvy sa neodmietajú, tak sa u nás aktuálne vyskytuje prebytok všakovakého ovocia, ktoré po úspešnej výrobe lekvárov a zaváranín, si určite zaslúži prevedenie aj v „čerstvej“ tepelne spracovanej podobe. Pre tento účel mi výborne poslúžil recept na tvarohový mini koláč, ktorý dozdobením s čerstvými černicami a marhuľami, tvorí sladkú a veľmi lákvú výzvu. Máte to s aktuálnymi zásobami ovocia rovnako? 🙂 Pochválte sa mi.   Suroviny pre tortový korpus 75g – masla 45g – práškového cukru (ja používam trstinový) 150g – tortovej hladkej múky 1ks – žĺtok 35g – nasekaných mandlí štipka morskej soli…

    Čitať článok
  • Čokoládová torta s tvarohom

    Tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi | Recept

    19. júla 2018greativity

    S týmto receptom na tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi poteším najskôr všetkých chocoholicov. Keby som si mal vybrať jednu jedinú sladkosť, tak v mojom prípade by to bolo buď čerstvé ovocie (akéhokoľvek druhu), alebo určite kvalitný kus dobrej čokolády. A kedže tejto pochutiny sme mali doma viac ako dosť, tak som sa rozhodol pripraviť niečo atypické a hlavne RIADNE čokoládové. Preto pokiaľ milujete čokoládu a máte radi pomaranče, tak tento recept je pre vás ako stvorený. 🙂     Suroviny pre korpus 200g – 70% čokolády 75g – práškového cukru (ja používam trstinový) 40g – hladkej múky 250g – mascarpone 4ks – domácich vajec štipka morskej soli Suroviny potrebné na plnku a čokoládový krém 100g – 80% čokolády 175g – zmäknutého masla 120g…

    Čitať článok
  • Talianska focaccia

    Talianska focaccia so sušenými rajčinami | Recept

    10. júla 2018greativity

    Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy?   Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie   Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…

    Čitať článok
  • Domáce slivkové gule

    Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept

    10. júla 2018greativity

    Aj vám sa vynoria spomienky pri pomyslení na recepty, ktoré sa vám spájajú s detstvom? U mňa podobné pocity vyvolávajú napríklad Slivkové gule, ktoré som vám aj za pomoci mojej priateľky a môjho malého vylepšenia, pretavil do modernejšej podoby. Veď posúďte sami. V recepte sa spájajú čerstvé a výrazné suroviny v podobe medovky, kvetového medu a jemného tvarohu. Jednoducho veľká paráda na jazyku :). Máte svoj obľúbený recept z mladosti?   Suroviny potrebné na cca 20-30 slivkových guliek 900g – uvarených zemiakov v šupke 300g – polohrubej múky 1ks – domáceho vajca 1ČL – soli 2 hrste – vlašských orechov Trstinový cukor 250g – mäkkého tvarohu 2PL – kvetového medu Čerstvá medovka   Postup: 1 Uvarte zemiaky a po vychladnutí ich nastrúhajte. Takto pripravené zemiaky…

    Čitať článok
  • Domáca parená buchta so šodó omáčkou

    Parené buchty so šodó omáčkou | Recept

    21. januára 2018smoliak86

    Pokiaľ radi zhrešíte poctivým domácim receptom na unikátny zákusok, tak tieto buchty sú rozhodne správnou voľbou. Nie som zrovna najväčší fanúšik kysnutých koláčov, ale občas ma premôže neskutočná chuť na niečo takéto. Parené buchty pozná asi každý, ale v dospeláckej kombinácii s domácou omáčkou šodó ide o neskutočne pôvadbný chuťový zážitok. Najmä pokiaľ máte radi víno a jeho chuťový prínos v gastronómii. Suroviny na 4ks veľké buchty 500g – hrubej múky 250ml – plnotučného mlieka 20g – droždia 1ČL – trstinového cukru Štipku morskej soli 1 ks – celého vajca Šodó omáčka 125ml – Šumivého vína prosseco 2ks – žĺtok 40g – trstinového cukru Postup: 1 Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvorte základný kvások. Potom ho spolu v jednej miske rozmiešajte s múkou…

    Čitať článok
1 2 3 5