Segedínsky guláš

Po dlhšom čase prinášam recept s mäsom :). A čo iné ako starý dobrý segedín, aj keď s trochu upravenou formou, ktorou som sa snažil tomuto legendárnemu jedlu dodať modernejší šat, ale bez narušenia tradície, ktorá z neho robí jedno z najlepších slovenských jedál. Tak nech sa páči.

Suroviny na domáci Segedínsky guláš

  • 600g – bravčového pliecka
  • 500g – kyslej kapusty
  • 500 ml – sladkej smotany (min. 30%)
  • 2 PL – bravčovej masti
  • 2 ks – žltej cibule
  • 2 ks – červenej cibule
  • 3 ks – strúčikov cesnaku
  • 3 ks – nového korenia
  • 3 ks – bobkového listu
  • 1 ČL – soli
  • 1 PL – mletej sladkej červenej papriky
  • 1 ČL – mletej údenej papriky
  • 1 ks – zemiak na zahustenie
  • Mletého korenia
  • Mletá rasca

Postup:

1 Cibuľku a mäso si nakrájajte na väčšie kusy. Rozpálte si bravčovú masť na ktorej orestujte cibuľku do zlatova. Pridajte bobkové listy, korenie, rascu a mäso ktoré orestujte zo všetkých strán, aby sa správne zatiahlo. Podlejte trochou vody, pridajte cesnak a premiešajte. Zmes posypte paprikou, premiešajte a opäť trochu podlejte vodou.

2 Kým sa vám mäso dusí, tak si pokrájajte na menšie časti kapustu a neskôr pridajte k mäsu. Hrniec si prikryte a poduste na malom ohni približne 1 hodinu.

3 Pokiaľ pred dokončením ostalo príliš veľa šťavy, tak pridajte nastrúhaný zemiak, ktorý segedín pekne zahustí. Pred dokončením prilejte smotanu a dochuťte soľou a korením.

Tajný tip: K segedínu sa hodí najviac asi kysnutá knedľa. Nám sa ale osvedčila aj hrnčeková knedľa, ktorú vidíte aj na obrázku. Jej príprava je jednoduchý a chutí skvelo!