Určite to poznáte. Jeseň a aspoň unás aktuálny prebytok jabĺk, ktoré nemáte kde uskladniť a preto sa vyslovene pýtajú do nejakého receptu. Približne nejak takto vznikol najnovší tematický recept. Je jablkový, sladký a plný jesenno-vianočných vôní. Čo viac si dopriať počas dlhých zimných dní. No nie? :)

Jablkový koláč s maslovou sušienkou

Sušienkový korpus

  • 2 1/2 šálky – hladnej špaldovej múky
  • 1/2ČL – morslej soli
  • 226g – neosoleného čerstvého masla (nakrájaného na kocky)
  • 80g – vlažnej vody

Jablková náplň

Dôležité: Tento bod receptu je nutné pripraviť cca 2h pred samotným pečením

  • 1200g – jabĺk (najlepší je mix viacerých druhov)
  • 2 1/2 šálky – trstinového cukru
  • 1ČL – mletej škorice
  • 1/2ČL – mletých klinčekov
  • 250ml – jablčného cider-u
  • 150ml – jablčného octu
  • 150ml – vody
  • 4ks – čerstvých vajec (veľkosť L)
  • Štipka mletého muškátového orieška

Mrvenička

  • 130g – polohrubej špaldovej múky
  • 110g – čerstvého masla
  • 100g – trstinového cukru
  • 1/4ČL – mletého zázvoru
  • 1/2ČL – morskej soli
  • 1ČL – Trstinového cukru

Postup:

1 V prvo rade musíte mať pripravenú jablkovú náplň. Pokiaľ ste si ju pripravili dopredu, tak preskočte rovno na XY bod tohto postupu. Jablkovú náplň vytvoríte tak, že si očistíte jabĺka a nakrájate na rovnako veľké kúsky. Takto pokrájané jablká naložte do dostatočne veľkého hrnca. Prijdate cukor, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Dobre premiešajte a podlejte jablčným octom, vodou a ciderom. Zmes zohrejte a za občasného miešania varte pokiaľ nebudú jabĺká úplne rozvarené (cca 1h). Uvarenú zmes poriadne rozmixujte do hladka ponorným mixérom a zmes nechajte vychladnúť. Pre urýchlenie odporúčam naložiť do ľadového kúpela.

2 Pripravte si cesto, ktoré stačí vytvoriť zmiešaním múky, masla a soli. Miešajte pokiaľ sa vám maslo nerozdrobí na čo najmenšie kúsky. Keď budete mať zmes riadne vymiešanú, tak po malých dávkach pridávajte vodu. Cesto by malo byť vláčne, ale nemalo by sa lepiť. Pokiaľ si nie ste istí, tak radšej pridajte viacej múky. Neskôr by sa vám mohlo totiž s cestom horšie pracovať. Takto vytvorené cesto rozvalkajte na veľkosť pekáča (ja som použil 33x45cm), v ktorom chcete koláč upiecť. Cesto by malo mať hrúbku aspoň 1cm a potiahnite ho aj po okrajoch do výšky min. 1,5 centimetra. Takto pripravené cesto vložte do chladničky aspoň na 15 minút.

3 Pokiaľ sa vám bude chladiť cesto, tak si môžete predhriať rúru na 220°C.

4 Vychladnuté cesto dajte upiecť do rúry na 15-20 minút, pokiaľ nezačne chytať mierne žltkastú farbu. Potom ho vyberte a nechajte schladiť. Kým sa vám bude cesto chaldiť, tak si zmiešaním špaldovej múky, masla, mletého zázvoru, morskej soli a trstinového cukru pripravte mrveničku, ktorú použijete neskôr. Potom si predpripravené jablkovú zmes vyšľahajte so 4 vajíčkami. Takto vymiešanú zmes vylejte do schladeného cesta. Posypte mrveničkou a dajte do rúry piecť na 40-45 minút pri teplote 200°C.

Tajný tip: K dezertu sa hodí čerstvo vyšľahaná šľahačka. Takže pokiaľ práve nedržíte diétu, tak si ji pokojne doprajte s kopcovitou porciou :).

Váš @Smoliak.