5 vecí, ktoré v profesionálnej kuchyni rozhodne nenájdete

13. novembra 2015smoliak86
5 vecí, ktoré v profesionálnej kuchyni rozhodne nenájdete

Ľahko sa o tom hovorí, ale v praxi oveľa ťažšie dodržiava. Posledné týždne som mal to šťastie, že som narazil na niekoľko článkov z gastro tematiky, kde sa striedali nadpisy z článkov: „Čo nemôže chýbať v profesionálnej kuchyni“, „Veci bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete“, …

Väčšina nadpisov hovorí o tom, čo v kuchyni mať musíte, ale žiaden z nich nehovorí, čo do kuchyne rozhodne nepatrí. Prečo? Neviem. Naštastie tu máte mňa a preto som sa rozhodol spísať 5 vecí, ktoré by sa v profi kuchyni (ale aj v tej domácej) rozhodne nachádzať nemali. :).

 

1. Neporiadok


Nečistota je nežiaduca hneď z viacerých dôvodov. Mohli by sme spomenúť zdravie, bezpečnosť a tak ďalej. Na druhú stranu pri pravidelnej práci v kuchyni viem, že poriadok má ešte jednu neoceniteľnú výhodu. Ušetrený čas. Veď to niekedy skúste. Skôr ako sa pustíte do varenia, spravte si poriadok na kuchynskej linke a rozhodne budete potešení zrýchleným výsledkom.

 

2. Šperky

Šperky v kuchyni
Šperky ako diamantové prstene a zlaté prívesky sú veľmi pekné a vkúsné. Toto pravidlo, ale platí len pokiaľ ide o ozdobu na vašej krajšej polovičke. Skúste si položiť otázku. Naozaj by ste zjedli koláč od človeka, ktorému párkrát spadol prsteň do jedla? Toto sa asi nikdy nestane, ale o čo je to inšie keď ho má počas celej prípravy na ruke? 🙂 Určite by nik z nás nechcel nájsť kus nežiadúceho šperku v dezerte. V prípade žiadosti o ruku ide samozrejme o to želaný nález :).

 

3. Tupé nože

Tupé nože v kuchyni
Hádam všetci máme doma peknú sadu nožov, ale občas ich zabúdame nabrúsiť. Naozaj je to taký problém? Určite! Nielenže si správne naostreným nožom dokážete urýchliť krájaciu, porcovaciu a čistiacu činnosť, ale zároveň sa vyhnete hroziacim poraneniam. Nie raz sa mi stalo, že pri krájaní tupým nožom som musel na surovinu pritlačiť o čosi viac. V istom momente vás zrazu prekvapí puknutie a nečakane ľahký rez skončí na prstoch ako vonkajšie porezanie (v lepšom prípade).

 

4. Dochucovadlá

Dochucovadlá v kuchyni
K tomuto bodu asi takto: „Přírodní šťáva? Z kterýho pytlíku? (Zdeněk Pohlreich)“

 

5. Polotovary

Polotovary v kuchyni
Tu si dovolím na záver vysloviť svoju vlastnú myšlienku. Použiť polotovar, neznamená ušetriť čas. Za tých 15 min. zohrievania, dokážete pripraviť doma aj takéto skvelé jedlo. Na to ale potrebujete poriadok, naostrené nože a chuť do varenia. 🙂

Poznáte ďalšie veci, ktoré by nemali chýbať v tomto zozname?
Dajte mi vedieť do komenárov. Budem rád.

Váš @Smoliak

2 Komentáre

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok