BBQ – Barbecue omáčka | Recept

16. augusta 2018greativity
BBQ – Barbecue omáčka | Recept
Barbecue omáčka je omáčka-omáčok, ktorú istotne netreba predstavovať. Mnohí z vás si ju možno pravideľne užijú z jedálnych lístkov v reštaurácii, alebo počas grill sezóny, kedy sa s jej predajom predháňajú všetky obchody. Vedeli ste ale, že túto skvelú omáčku si viete veľmi rýchlo a na akékoľvek spôsoby pripraviť aj v domácich podmienkach? Máte radšej sladšiu, pikantnejšiu, alebo kyslejšiu variantu? Žiadny problém. Jej výslednú chuť si môžete prispôsobiť podľa seba :). V tomto recepte vám rozpíšem príravu základnej verzie, ktorej chuť a obľúbenosť overil čas ;).

 

Suroviny na BBQ omáčku

  • 210g – rajčinového pretlaku (alebo domáceho kečupu)
  • 2PL – extra panenského olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka – jablkového octu
  • 3PL – trstinového cukru (alebo 1/2 hrčeka javorového sirupu)
  • 1/3 hrčeka – worcestrovej omáčky
  • 1PL – mletej údenej papriky
  • 1/2ČL – mletého čierneho korenia
  • 5ks – nadrobno nasekaných strúčikov cesnaku
  • 1ks hrčeka – nadrobno nasekanej cibule
  • 3ks – bobkového listu
  • 1PL – dijonskej horčice
  • Chilli – podľa chuti
  • štipka morskej soli

Postup:

1 Rozpálte si v hrnci olivový olej a pomocou stáleho miešania orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku. Približne po 4 minútach pridajte cesnak a restujte ešte 2 minúty. Po orestovaní pridajte všetky ingrediencie a za občasného miešania nechajte variť a prebublávať približne 20 minút. Takto omáčku varíte až do jej zhustnutia. Pokiaľ si to omáčka vyžaduje, tak ju pokojne dochuťte, oslaďte, dosoľte a podobne. Omáčku môžete použiť hneď, alebo ju môžete skladovať v uzavretej nádobe a v chladničke približne 1 týždeň.

Tajný tip: Keď chcete dosiahnuť rovnemernú a lesklú textúru, tak si omáčku pokojne prepasírujte. Alebo ako ja, nechajte v nej všetky drobné kúsky cibuľky a cesnaku :). Obe sú totiž skvelé!

Nech vám chutí! Váš @Smoliak.

1 Komentáre

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok