Cestoviny s cuketou a cherry paradajkami
Potrebné suroviny na cestoviny s cuketou (porcia pre 2 osoby)
- 1ks – mladej a stredne veľkej cukety
- 2 hrste – cherry rajčín
- 300g – vami obľúbených cestovín (ja som v recepte použil liguine)
- 1/2 poháru – dobrého vieleho vína
- 2ks – malej šalotky
- 2ks – strúčikov cesnaku
- Čerstvý tymián
- Čerstvá bazalka
- 2PL – extra panenského olivového oleja
- morská soľ
Postup:
1 Dajte si uvariť cestoviny.
2 Rozpálte si na panvici olivový olej, na ktorom pri miernom ohni orestujte do zlatova nadrobno nasekané šalotky. Ku šalotkám potom pridajte nasekaný cesnak a restujte približne ďalšie cca 2-3 minútky, podlejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Následne pridajte na panvicu kolieska cukety a nechajte spariť pokiaľ nebudú uvarené do „polomäkka“. Keď už sa vám bude zdať, že cuketa začína mäknúť, pridajte rajčiny, nasekané bylinky, soľ a čierne korenie. Takto to spoločne nechajte prebublávať, pokiaľ sa vám cherry rajčiny poriadne nesparia a nezačnú sa rozpadávať. Keď si to omáčka vyžaduje (napr. rajčiny obsahovali menej vody), tak prilejte trochu vody z cestovín.
3 Pred dovarením ochutnajte omáčku, či ju netreba dochutiť. Pokiaľ nie, tak si do panvice pridajte scedené a uvarené cestoviny a pri nízkej teplote ich riadne premiešajte, aby sa vám spojili všetky chute. Pred podávaním odporúčam ešte pridať zopár lístkov čerstvej bazalky a postrúhať nejaký výrazný syr. Ja som použil cheddar, ale tieto cestoviny mám veľmi rád aj s parmezánom.
Tajný tip: Pre náročnejších môžete pokojne pridať aj trochu čerstvého nakrájaného chilli.
Mňam! Váš @Smoliak.