Cviklový šalát | Recept

12. júna 2016
Cviklový šalát | Recept
Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;).

Suroviny na cviklový šalát

  • 400g – zaváranej cvikly (repy)
  • 100g – kyslých zaváraných uhoriek
  • 100g ks – na mäkko uvarenej mrkvy
  • 100g – mladého sladkého hrášku
  • 2 ks – na tvrdo uvarených vajíčok
  • 3 ks – šalotky
  • 1 PL – plnotučnej horčice
  • 2 PL – delikátnej majonézy Hellmann’s
  • 200g – bieleho jogurtu
  • Morská soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Čerstvý tymián (na dochutenie)

Postup:

1 Postup je veľmi jednoduchý. Stačí keď si všetky pevné suroviny nakrájate na drobné kúsky. Pridáte jogurt, horčicu a majonézu. Podľa chuti dosolíte, okoreníte a tesne pred podávaním domiešate čerstvo natrhaný tymián.

2 Bonusom v tomto repcepte je rozhodne čerstvo pripravená brusketa z francúzkej begetky. Malým vylepšením môže byť mierne potretie čerstvým cesnakom, ktorý dodá pečivu ešte výraznejšiu chuť. Pre milovníkov chilli je možnosť tento šalát pripraviť aj na pikantnejšiu variantu.

Dobrá rada

Pre dosiahnutie čo najlepšej chute sa neoplatí šetriť na dobrých surovinách. Inak sa môže potom z vášho cviklového šalátu stať vodnaté čudo :). Preto odporúčam odskúšanú majonézu od Hellmann’s, ktorá má ideálnu konzistenciu a skvelú chuť. Ja som mal možnosť použiť delikátnu verziu, ktorá sa dostane do predaja až na jeseň 2016, vy ju ale môžete nahradiť rovnako dobrou majolenkou Starej Mamy

 

majoneza_hellmans


Tak ako? Skúsite túto letnú osviežujúcu variantu? 🙂
Nám sa veľmi osvedčila počas grilovačiek ako skvelá príloha k mäsu.
Nech vám chutí!

Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok