Domáce sušené cherry rajčiny

Ingrediencie potrebné na 250ml pohárik sušených rajčín
- 15 – 20 ks – cherry rajčín
- 2ks – strúčikov cesnaku
- Čerstvý tymián
- Čerstvý rozmarín
- 3PL + 200ml – kvalitného extra panenského olivového oleja
- 1PL – práškového cukru
- štipka morskej soli
1 Poriadne si umyte a na polovičky nakrájajte všetky cherry rajčiny. Vystlite si plech papierom na pečenie a umiestnite všetky rajčiny dužinou dole k plechu a prerezanou časťou hore (dôležité pre rovnomerné sušenie). Následne rozložte na rajčiny všetky bylinky, pocukrite, pokropte olejom a dosoľte. Takto pripravené rajčiny vložte do predhriatej rúry na 100°C na 4-6 hodín (záleží od obsahu vody v rajčinách).
2 Medzičasom si vysterilizujte nádobku/y, ktorú použijete na uskaladnenie. Po do sušení vložte všetky rajčiny do nádobky a zalejte olivovým olejom. Pokiaľ máte radi výrazné chute, tak pridajte opäť trochu čerstvého tymiánu a rozmarínu. Takto pripravené rajčiny, môžete skladovať v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov.
Tajný tip: Občas sa obavia v receptoch aj uskladnené verzie spolu s cesnakom. Táto varianta je dobrá, ale skráti spotrebu do 1 týždňa. Rovnaké pravidlo platí aj s bylinkami, pokiaľ chcete aby vám uskladnené vydržali čo najdlhšie, tak pri sušení a uskladnení vynechajte bylinky úplne a takto môžete sušené rajčiny skladovať ešte o čosi dhšie.
Nech vám chutí! Váš @Smoliak.
2 Komentáre
Mike
25. augusta 2018 at 16:33
Ahoj, ako to myslíš „dužinou dole k plechu a prerezanou časťou hore“? Veď predsa dužinu vidíš tam, kde paradajku prerežeš, či?
greativity
29. septembra 2018 at 16:48
Nooo, aspoň u mňa mám naučené, že dužina je to vnútro, zatiaľ čo „šupka“ je ten vonkajšok. Preto píšem s dužinou smerom k plechu dole, lebo šupka má byť nahor :).