Domáce sušené cherry rajčiny

17. augusta 2018greativity
Domáce sušené cherry rajčiny
Máš kopu rajčín kam sa len pozrieš? Potom ti bude možno nápomocný tento recept na luxusné spracovanie akéhokoľvek typu rajčín. Stačí ich vysušiť, naložiť do oleja a máte doma výborné dochucovadlo do jedál, alebo ako hlavného hráča vo vašich receptoch. Poznáte aj iné efektívne využitie rajčín a nie je to zrovna lečo, alebo kečup? Dajte vedieť v komentoch a niečo z toho určite pripravím :).

 

Ingrediencie potrebné na 250ml pohárik sušených rajčín

  • 15 – 20 ks – cherry rajčín
  • 2ks – strúčikov cesnaku
  • Čerstvý tymián
  • Čerstvý rozmarín
  • 3PL + 200ml – kvalitného extra panenského olivového oleja
  • 1PL – práškového cukru
  • štipka morskej soli

 
Postup:

1 Poriadne si umyte a na polovičky nakrájajte všetky cherry rajčiny. Vystlite si plech papierom na pečenie a umiestnite všetky rajčiny dužinou dole k plechu a prerezanou časťou hore (dôležité pre rovnomerné sušenie). Následne rozložte na rajčiny všetky bylinky, pocukrite, pokropte olejom a dosoľte. Takto pripravené rajčiny vložte do predhriatej rúry na 100°C na 4-6 hodín (záleží od obsahu vody v rajčinách).

2 Medzičasom si vysterilizujte nádobku/y, ktorú použijete na uskaladnenie. Po do sušení vložte všetky rajčiny do nádobky a zalejte olivovým olejom. Pokiaľ máte radi výrazné chute, tak pridajte opäť trochu čerstvého tymiánu a rozmarínu. Takto pripravené rajčiny, môžete skladovať v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov.

Tajný tip: Občas sa obavia v receptoch aj uskladnené verzie spolu s cesnakom. Táto varianta je dobrá, ale skráti spotrebu do 1 týždňa. Rovnaké pravidlo platí aj s bylinkami, pokiaľ chcete aby vám uskladnené vydržali čo najdlhšie, tak pri sušení a uskladnení vynechajte bylinky úplne a takto môžete sušené rajčiny skladovať ešte o čosi dhšie.

Nech vám chutí! Váš @Smoliak.

2 Komentáre

  • Mike

    25. augusta 2018 at 16:33

    Ahoj, ako to myslíš „dužinou dole k plechu a prerezanou časťou hore“? Veď predsa dužinu vidíš tam, kde paradajku prerežeš, či?

    1. greativity

      29. septembra 2018 at 16:48

      Nooo, aspoň u mňa mám naučené, že dužina je to vnútro, zatiaľ čo „šupka“ je ten vonkajšok. Preto píšem s dužinou smerom k plechu dole, lebo šupka má byť nahor :).

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok

Pridaj sa do tajného spolku varičov :)

Budeš odomňa dostávať vždy čerstvé recepty, rady a inšpirácie, ktoré ti obohatia tvoj deň alebo jedálniček.


Psst. Nikomu to nepovedz, ale raz za čas budem rozdávať aj darčeky :)

Holler Box