Domáci kečup zo cherry rajčín | Recept

16. augusta 2018greativity
Domáci kečup zo cherry rajčín | Recept
Aj u vás ste mali bohatú úrodu rajčín a neviete čo s nimi a lečo vám zrovna nie je po chuti? Skúste potom domáci recept na skvelý kečup, ktorý si u nás oblúbil naozaj asi každý. Chuť je oproti obchodným verziám neporovnateľná a hlavne si môžete vytvoriť presne takú verziu a z takých surovín aké vám len napadnú. A to znie fajn. No nie? 🙂

 

Suroviny na 500 ml kečupu

  • 1kg – cherry rajčín
  • 3ks – strúčikov cesnaku
  • 1ks – celerovej stonky
  • 3PL – trstinového cukru
  • 1PL – jablkového octu
  • 1PL – extra panenského olivového oleja
  • 1 1/2 PL – worcesterovej omáčky
  • 0,5PL – mletej údenej papriky
  • 3ks – bobkového listu
  • Chilli – podľa chuti
  • Čierne mleté korenie
  • Štipka morskej soli

 
Postup:

1 Umyté a na polovičku nakrájané cherry rajčiny zmiešajte spolu so všetkými ingredienciami a na miernom ohni nechajte zovrieť pokiaľ nezačnú bublať. Potom stiahnite teplotu a varte pokiaľ sa vám blany z rajčín nežačnú oddeľovať od dužiny. Malo by to trvať odhadom 40-45 minút.

2 Po uvarení použite sitko a odstráňte všetky túhe časti, aby vam ostala len čistá šťava. Tú postavte na oheň a na malej teplote varte približne 15-20 minút, aby sa odparila čo najväčšia časť vody. Všetko záleží od rajčín, ale pokiaľ obsahujú príliš veľa vody, tak dopomôžte kečupu aby stuhol pridaním 2 PL zemiakového škrobu, ktorý si rozmiešajte v studenej vode a postupným prilievaním pridávajte do kečupu. Takto pripravenú zmes musíte nechať poriadne prevariť, aby sa vytratila chuť škrobu. Pokiaľ sa vám zdá, že je kečup nedochutený, tak pridajte cukor, alebo inú prísadu a nechajte ešte raz prevariť.

2 Po uvarení stačí kečup už len rozdeliť do sterilizovaných nádob a otočením nádoby dole hlavou vytvoríte vákum, vďaka ktorému takýto kečup vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov.

Tajný tip: Máte radi ochutené bylinkové chute? Pokojne ich zakomponujte do kečupu. Napríklad taká bazalka dokáže zázraky :).

Nech vám chutí! Váš @Smoliak.

1 Comments

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok