Je tomu pomaly 5 rokov, čo som vydal článok o najlepších filmoch o jedle a varení. Kedže ale päť rokov je pomerne dlhý čas, tak som sa rozhodol vám pripraviť nový zoznam ďaľších skvelých filmov o varení, jedle a zaujímavých príbehoch. Tentokrát sa ale pokúsim zvoliť trochu odlišnú formu a preto som sa rozhodol okrem verejne dostupných hodnotení pridať ruku dielu a ohodnotiť to svojím subjektívnym „barometrom“ zaujímavosti. V zozname nájdete celkom nové, ale aj medzičasom objavené staršie diela, ktoré vďaka svojim zaujímavým príbehom si zaslúžia pozornosť. Aké filmy o varení sa tedá oplatí pozrieť? 1. Bistro Ramen Singapur/ Japonsko (2018) – Dráma CSFD: 72% | IMBD: 6.8 O filme: Vo filme sa odohráva zaujímavý príbeh mladého šéfkuchára Masata, ktorý je odborníkom na japonský…
Food Bloging - recepty
Blogovanie o jedle, receptoch a o všetkom čo suvisí s gastronómiou. Môj foodbloging začína od polievok, hlavných jedál z mäsa či vegetariánskych, až po dezerty. Rád píšem o dobrých reštauráciách a kaviarňach, ktoré som navštívil a mali by ste ich určite skúsiť aj vy.
-
V malých náznakoch som nedávno na mojom – Smoliak Instagramovom profile informoval o prípravách na pečenie voňavého Pulledpork v spojení s Bao buns. A ako už teraz zistíte, nebolo to úplne náhodou. Tridsiateho októbra som sa totiž zúčastnil jednej skvelej akcie pomenovanej „Nedeľný Brunch u Brančiho“, v ešte lepšej kaviarni City Cafe v meste Šaľa (áno, v mojom rodisku). View this post on Instagram A čo si ty dnes urobil/a pre svoj obed? 💪 Tento kúsok ma vyhnal ráno o 5:15 z postele. 😊 . . #pulledpork #pork #meat #dish #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodblogfeed #weekend #cook #chef #bbq #recipe #sauce #instafood #foodstagram #foodgasm #dark #delicious #foodfluffer A post shared by SmoliakFood (@smoliak) on Sep 28, 2018 at 11:59pm PDT Bol…
-
Čiernu reďkovku aspoň v mojom okolí nepovažujem za nejaký unikátny úkaz. Napriek tomu sa jej až teraz podarilo presadiť a dostať sa do môjho receptu. Po veľmi rýchlom nákupe na miestnom trhu a bez vopred plánovaného nákupu čerstvo odtrhnutej reďkovky zo záhradky, hneď sme u nás doma začali premýšľať čo z nej pripraviť. Napadali nám viaceré varianty na recepty, ale napokon hlad to rozhodol za nás. Pustili sme sa preto to výroby rýchlej a chutnej pomazánky, ktorá sa skladá z pár nenápadných surovín, ktoré po vzájomnom premiešaní vytvoria skvelú chuť na čerstvom podávanom chlebíku. Tvarohová nátierka ktorá vznikla napokon ostala hotová len pár minút, lebo sa po nej veľmi rýchlo zaprášilo.
-
Tie najlepšie veci ako naschvál väčšinou vznikajú úplnou náhodou :). Ja ako “latentný” vegetarián som dostal za úlohu cca 2 týždne dozadu pripraviť uvítací obed pre rodičov mojej polovičky, ktorí sa vracali z dovolenky. A vtedy to prišlo. Dostalo sa mi do uší, že v neďalekom mäsiarstve majú v ponuke mladé vyzreté teľacie medailónky, ktoré sa mi v takejto spleti náhod ponúklo na prípravu tohto jedla. A čo z toho vzniklo? Mladé telacie obalené v prerastenej slanine a ugrilované spolu s vetvičkou tymiánu a trochou čerstvého masla. K tomu som podával smotanovú omáčku z nakladaného zeleného korenia a kurkumové zemiaky s osmaženou cibuľkou, ale aj so štipkou muškátového orieška. A aby sa toto jedlo aj pekne vyfarbilo, tak sa doplnilo o svieži jogurtovo-rukolový šalát s…
-
Spomedzi vás sa mi viacerí ozvali, že by to chcelo zmenu. Zmenu šitú na mieru pre vás a podľa toho, čo potrebujete. Preto som sa rozhodol, že vás vypočujem a pripravím na blog novú verziu, lepších, prehľadnejších a hlavne „vyspelejších“ nových receptov. Čo sa mení v nových receptoch? Odteraz budete vidieť koľko času vám zaberie príprava, ale aj samotné varenie Môžete si rýchlym vyklikaním vytlačiť recept (hlavne s rozumom, veď predsa šetríme prírodu :). Radšej ako tlač, zvolte uloženie do PDF a hoďte do mobilu, alebo tabletu.) Máte možnosť si postupne odškrtávať suroviny. To aby ste vedeli, či ste náhodou na niečo nezabudli. Rovnako si môžete odškrtávať aj postup prípravy. Uľahčí vám to prehľad v tom, že už budete vždy vedieť kde ste prestali čítať, alebo…
-
Cesnaková polievka? Mňam! Ako malému chlapcovi mi tento typ polievky popravde veľmi nevoňal :). Dnes keď som o pár rokov starší, tak si občas nájdem čas na jej prípravu, pretože je neskutočne dobrá. Cesnaková polievka trochu inak Vždy ma ale pri výrobe cesnačky zaujímalo, či by sa dala pripraviť aj v trochu jemnejšej a hlavne v krémovejšej konzistencii. A predsa! Poradilo sa :). Malé experimentovanie v kuchyni zabezpečilo, že táto cesnačka je trochu viac nasladšia ako český originál, ale o to chutnejšia na jazyku. Podarilo sa to vďaka skvelej kombinácii orestovaného a pečeného cesnaku zároveň. Veď posúďte sami a to ideálne vo vlastnej kuchyni ;).
-
Niet krajšieho pocitu v kuchyni, ako keď si uvedomíte, že v sezónnom období vzniká väčšina vašich receptov zo surovín, ktoré ste vypestovali vy, alebo vaši príbuzní. Tento recept na skvelé a svieže cestoviny cuketou a domácimi cherry rajčinami, je niečo, čo by mal ochutnať rozhodne každý. V recepte totiž kombinujem 3 pre mňa veľmi obľúbené faktory pre dobrý recept. Za prvé je to jeho jednoduchosť (vďaka talianska kuchyňa), skvelá chuť čerstvých surovín a najmä rýchlosť jeho prípravy.
-
Tiež sa vo vašom živote a jedálničku vyskytovala zalenina, ktorú ste po väčšinu svojho života nemuseli? 🙂 U mňa to bol donedávna mladý stonkový zeler, ktorému som prišiel na chuť práve vďaka receptu na tento výborný kapustový šalát. Kombinujem v ňom viacero druhov zeleniny a jednu parádne vyladenú zálievku. 🙂
-
Tak veľa prívlastkov som v názve receptu asi ešte ani nepoužil :). Popravde ale tento koláč je skutočne, rýchly, jednoduchý, sezónny a hlavne, neskutočne dobrý. Recept je letný najmä preto, že kombinuje slivky, ktoré počas leta dozrievajú a v spojitosti so zvolenými surovinami vytvárajú skvelý výsledok. Celý koláč sa zmieša v jednej nádobe, dozdobí a je vlastne hotový. Preto verím a viem, že ho zvládne naozaj každý. Ak mám byť úprimný, tak v tomto roku je až neuveriteľné vidieť, ako sa darí najmä slivkám. Minulý rok sa ku mne okrem obchodných nedostala ani jedna z domácej záhradky. Zamrzli. Tento rok nám to zase záhrada vrátila hneď niekoľkonásobne. Preto u nás doma vznikajú všakovaké slivkové spracovania. Napríklad aj tento šťavnatý slivkový koláč s kvapkou limetky a…
-
Počuli ste už o pulled pork? Je to skvelá a delikátna paráda, ktorú si môžete pripraviť aj u vás doma. Ide totiž o dlho pečené bravčové plece, ktorého výsledok uvidíte po 7 dlhých hodinách pečenia pri nízkej teplote. Pre vás som pripravil recept, ktorý kombinuje skvelé bravčové, domácu bbq omáčku, chilli coleslaw a najmä zemiakové zemle, ktoré dávajú tomuto jednu jemnosť, ostrosť, sladkosť a najmä mäsitosť. Preto verím, že jeho uverejnením poteším najmä mäsožravcov :).