Pôvodná receptúra obsahuje tzv. „zlom“ v náplni, ktorého úlohou je držať jednotlivé pláty tak, aby sa vzájomne neposúvali. Mimo iné, tento „zlom“ vytávara nezameniteľnú a osobitnú chuť horaliek. V praxi to vyzerá tak, že na začiatku každej výroby sa vyrobí „zlom“ (hotové výrobky), ktorý sa následne pomelie do náplne presne podľa originálnej recepúry. Nevyužitý zlom počas výroby sa vyhodí a pri ďalšej várke sa vytvára úplne nanovo. Pre eco fanúšikov je dobrým zistením aj to, že k vzhľadom k obrovským výrobným dávkam je tohto odpadu minimum. Veď prečo by ho aj bolo veľa, keďže každá výroba chce ušetriť a zarobiť čo najviac :). Na moju otázku, či pečivárne neuvažovali o zmodernizovaní výroby bez vytvárania zlomu, som dostal nasledovnú odpoveď: Teraz už aspoň viem, prečo sú tie…
Food Zaujímavosti
Hľadám pre vás tie najzaujímavejšie príbehy o jedle a ich históriu. Objavte čaro málo známych faktov o jedle a potravinách ako takých. Food zaujímavosti, ktoré ste o jedle ešte možno nepočuli a radi by ste sa ich dozvedeli.
-
Škorica. Všetci ju poznajú, milujú a obzvlášť radi používajú v kychyni. Škoricu by sme mohli považovať za jednu z najznámejších a najpožívajenších korenín vôbec. Čo sa mi podarilo dopátrať, tak jej využitie našli aj starí Egyptania 2000 rokov pred krystom, kde si našla svoje uplatnenie (nechápem ako) počas balzamovania. V súčasnej dobe si ju spájame najmä s kuchyňou a škoricovým latté. No, kto z vás ale v skutočnosti vie,odkiaľ pochádza a ako sa „vyrába“? A presne na tieto otázky vám odpovie nasledujúce video. 🙂