• Tamojstvo ukryté v horalkách

    FoodZaujímávosť: Tajomstvo ukryté v horalkách

    12. júna 2015

    Pôvodná receptúra obsahuje tzv. „zlom“ v náplni, ktorého úlohou je držať jednotlivé pláty tak, aby sa vzájomne neposúvali. Mimo iné, tento „zlom“ vytávara nezameniteľnú a osobitnú chuť horaliek. V praxi to vyzerá tak, že na začiatku každej výroby sa vyrobí „zlom“ (hotové výrobky), ktorý sa následne pomelie do náplne presne podľa originálnej recepúry. Nevyužitý zlom počas výroby sa vyhodí a pri ďalšej várke sa vytvára úplne nanovo. Pre eco fanúšikov je dobrým zistením aj to, že k vzhľadom k obrovským výrobným dávkam je tohto odpadu minimum. Veď prečo by ho aj bolo veľa, keďže každá výroba chce ušetriť a zarobiť čo najviac :). Na moju otázku, či pečivárne neuvažovali o zmodernizovaní výroby  bez vytvárania zlomu, som dostal nasledovnú odpoveď:     Teraz už aspoň viem, prečo sú tie…

    Čitať článok
  • Ako sa vyrába škorica

    FoodZaujímavosť: Ako sa vyrába škorica

    4. mája 2015

    Škorica. Všetci ju poznajú, milujú a obzvlášť radi používajú v kychyni. Škoricu by sme mohli považovať za jednu z najznámejších a najpožívajenších korenín vôbec. Čo sa mi podarilo dopátrať, tak jej využitie našli aj starí Egyptania 2000 rokov pred krystom, kde si našla svoje uplatnenie (nechápem ako) počas balzamovania. V súčasnej dobe si ju spájame najmä s kuchyňou a škoricovým latté. No, kto z vás ale v skutočnosti vie,odkiaľ pochádza a ako sa „vyrába“? A presne na tieto otázky vám odpovie nasledujúce video. 🙂

    Čitať článok
1 2