• Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015Smoliak86

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
  • Cesto na palacinky

    Cesto na palacinky | Recept

    17. februára 2015Smoliak86

    Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda: Suroviny potrebné na palacinky: 1 hrnček – mlieka 1 hrnček – múky 1 – vajíčko 2 PL – extra panenského oleja Postup: 1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja. 2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou. 3 Ako dlho…

    Čitať článok
  • FoodHack: Ako rýchlo ošúpať vajíčka, uvarené na tvrdo

    15. februára 2015Smoliak86

    Určite poznáte tie chvíle, keď potrebujete očistiť väčšie množstvo vajíčok uvarených na tvrdo. U mňa tento moment nastáva napríklad v momentoch, keď pripravujem jednu z mojich obľúbených pomazánok. Naštastie som objavil jeden veľmi rýchly spôsob, ako tieto vajíčka natvrdo očistiť za pár sekúnd. Preto som pre vás natočil 30 sek. video, ktoré vám túto nemilú činnosť v kuchyni uľahčí. 🙂 Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé zlepšováky do kuchyne?

    Čitať článok
  • Pomazánka z údenej makrely

    Pomazánka z údenej makrely | Recept

    15. februára 2015Smoliak86

    Aj vám sa občas stáva, že vám prídu do cesty obdobia, keď dostanete vyslovene chuť na niečo, ale ani za svet neviete, čo by to malo byť? U mňa sa takéto momenty objavú tak raz za 2 mesiace. 🙂 Vtedy už viem, že túto túžbu dokážem “zahnať” dobrou rybovou špecialitou. Najrýchlejšou voľbou u mňa preto býva, táto, asi najlepšia pomazánka z údenej makrely, alebo ako niektorí zvyknú hovoriť: “nátierka z udenáča“. Suroviny potrebné na rybaciu pomazánku: 200g – Údenej makrely 1 ks – Červenej cibule 3 ks – Vajcia Petržlenová vňať Olivový olej Plnotučná horčica Maslo Čierne korenie Soľ Jarnú cibuľku Postup: 1 Dajte si uvariť vajíčka na tvrdo. 2 Pokiaľ sa vám varia vajíčka, tak si vykostite makrelu. Naozaj dávajte skutočný pozor na kosti, aby…

    Čitať článok
  • Cheesecake s lesným ovocím

    Citrónový cheesecake s lesným ovocím | Recept

    12. februára 2015Smoliak86

    Tomuto receptu, by som mohol dať prívlastok “narodeninový”. U nás v práci, kde aktuálne pôsobím, je totižto zvykom priniesť deň po vašich narodeninách nejaké malé pohostenie. A čo by som to bol za foodblogera, keby som svojich kolegov neprekvapil najlepším koláčom ever, ktorým cheesecake rozhodne je. Za tie roky čo som mal možnosť okúsiť všetky jeho podoby, postupy a alternatívy, som ho dokázal vyprofilovať takmer k dokonalosti. Mojím favoritom popri všetkých verziách od čokoládového až po karamelový, je stále ten jediný originál. Lemon Cheesecake, ktorého recept vyzerá nejak takto. Suroviny na cheesecake: 300 g – maslových sušienok 100 g – čerstvého masla 750 g – mascarpone 120 g – trstinového cukru 50 g – kvalitnej belgickej čokolády 1 dcl – vody 4 ks – veľkých bio vajec Šťava…

    Čitať článok
  • Originálne slovenské zemiakové lokše pečenou kačkou

    Originálne zemiakové lokše | Recept

    11. februára 2015Smoliak86

    Keď sa povie zemiaková lokša, tak si človek hneď spomenie na každoročnú návštevu Slovenského grobu, kde sa vždy dosýta najeme spolu s partiou kamarátov a známych. Aj napriek týmto skvelým chvíľkam, je občas človeku a najmä jeho peňazenke ľúto, keď musí “investovať” svoje ťažko zarobené peniaze do takejto zábavy. Naštastie pre vaše šikovné ruky som dokázal za tie roky (aj vďaka našej rodinnej tradícii) vytúniť recept na zemiakové lokše tak, že so štipkou skromnosti a trochou odvahy môžem tvrdiť: “Sú presne také dobré, ako tie z Grobu”. Čo ku kačke? Zemiakové lokše! Keď sa povie pečená kačka, tak ako prílohu si neviem predstaviť nič iné ako zemiakové lokše. Vy áno? Tento recept na domáce zemiakové lokše pochádza z receptáru mojej babičky a preto vám rozhodne…

    Čitať článok
  • Ovocné tiramisu

    Ovocné tiramisu z mascarpone | Recept

    8. februára 2015Smoliak86

    Tentokrát som si pre vás pripravil tradičný recept (tiramisu) v netradičnej podobe. Pôvod tohto receptu je zložením požiadavky mojej priateľky, ktorá nemusí dezerty s príchuťou kávy a “recyklácie” surovnín, ktoré som v tomto čase mal doma. Veď to pozáte, tie najlepšie veci vznikajú náhodne a najmä vtedy keď ich nečakáte. A presne takto vznikla aj táto chutná ovocná verzia. Odporúčam najmä ľuďom, ktorí majú radi sladké a najmä rýchle fajnotky. Inak, ruku na srdce, kto z vás pozná históriu, ktorá sa ukrýva za týmto dezertom? 🙂 Potrebné suroviny na Tiramisu: 250 g – Mascarpone 12 ks – Dlhých talianskych piškót 1 ks – Bio vajce 30 g – Mletých mandlí 100 g – Lesného ovocia 50 g – 70% belgickej čokolády 2 dcl – Vody 4 PL –…

    Čitať článok
  • Guacamole Fusilli

    Chystané fajnotky vo foodblogingu…

    3. februára 2015Smoliak86

    Zvykne sa hovoriť, že život je zmena. Ako ste si mohli všimnúť, tak v živote môjho blogu tých zmien bolo hneď niekoľko. Redizajnoval som, ohlásil zameranie čisto na foodbloging, aby som sa opäť mohol vrátiť k všeobecnejším témam o živote v ktorom žijem. Medzi tieto témy samozrejme patrí aj moja srdcovka “varenie aka foodblogovanie”. Čo by to bolo ale za tvorcu tejto tematiky, keby som sa nesnažil do tak rozšíreného pojmu, akým foodbloging určite je, prinášať vždy niečo nové. Dlho som zvažoval, čo by malo byť tou novotou, ktorá nieje doposiaľ aspoň v slovenských pomeroch využitá. Vždy som sa snažil v blogovaní odlíšiť. Či už ide napríklad o ilustrácie na začiatku každého článku. Pri foodblogovaní a varení niesú zrovna ilustrácie tým, čo by mňa a môj blog vystihovalo. Preto…

    Čitať článok
  • Guacamole Fusilli

    Vyhajpované Guacamole fusilli | Recept

    3. februára 2015Smoliak86

    Ako som už spomínal v druhom článku, rozhodol som sa fotiť moje recepty netradičnou formou. Budú totiž maximálne bezfarebné, teda vlastne čiernobiele ;). Hneď prvým receptom, ktorý dostal tú česť je tento vymakaný recept na Guacamole omáčku, ktorá sa maximálne ľúbi s Fusilli, ale aj ostatnými talianskymi cestovinami. Suroviny: na Guacamole 300 g – Fusilli (alebo iné cestoviny) 200g  – Cherry rajčín 1 ks – Veľké avokádo 1 ks – Červenej cibule (alebo 2 šalotky) 2 strúčiky – cesnaku 50g – syru cheddar Med Tymián Olivový olej Ružová soľ Morská soľ Postup: 1Dáme zovrieť vodu s ideálne morskou soľou. 2Rozpálime si olivový olej na panvici a do hneda opečieme cibuľku a cesnak. Túto vďačnú kombináciu doplníme o 1-2 PL medu a skaramelizujeme. 3Pridáme nakrájané rajčiny (občas…

    Čitať článok
  • Hruškové crumble

    Hruškové crumble s lesným ovocím | Recept

    11. novembra 2014Smoliak86

    Hruška. Asi najgeniálnejšie ovocie ever. Zbožnujem ju čerstvú, zaváranú, glazúrovanú, grilovanú, v karamele, v mede, v čokoláde, ale najviac asi ako crumble. 🙂 Že nepoznáte? Tak to je veľká chyba. Tento recept presvedčí o dokonalosti tohto ovocia aj tie najfajnovejšie jazýčky. Potrebné suroviny na hruškové crumble: 4 ks – veľkých prezretých hrušiek 90 g – trstinového cukru 100 g – ovsených vločiek 200 g – lesného ovocia (najlepšie sú černice) 100 g – hladkej múky 50 g – čerstvého masla 80 g – slaných pistácií Postup prípravy: 1Predhrejte si rúru na 190°C. Hrušky si umyte a nakrájajte na drobné kúsky a umiestnite ich na keramickú panvicu. Pridajte trstinový cukor a varte na miernom ohni, pokiaľ nezmäknú. Trvá to približne 10 min. Pridajte lesné ovocie a…

    Čitať článok
1 8 9 10 11