• Fazuľová polievka so zeleninou

    Fazuľová polievka so zeleninou | Recept

    25. septembra 2014Smoliak86

    Fazuľová s údeným, alebo fazuľačka. Aj takéto pomenovania môže mať tento typ polievky. Už ako malý chlapec mi ju varievala moja starká a vtedy som si ju fakt vychutnával do sýtosti. Ale ako čas letí, aj moje chute sa menia a preto, keď zatúžim po alternatíve bez mäsa, tak väčšinou siahnem po tomto recepte. Mnou overený, už asi 100x varený a stále rovnako skvelý. Otestované a potvrdené mojou rodinou, ktorí sú čistí mäsožravci. 🙂 Potrebné ingrediencie na fazuľovú polievku so zeleninou: 250 g – fazule (ja mám najradšej tú veľkú) 6 ks – veľkých zemiakov 3 ks – mrkvy 2 ks – petržlenu petržlenovú vňať olivový olej mletú červenú papriku morskú soľ Postup: 1Cez noc, alebo aspoň na pol dňa si namočte fazuľu do vody,…

    Čitať článok
  • Nakladaný hermelín

    Najlepší nakladaný hermelín | Recept

    14. júna 2014Smoliak86

    Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na “jedno malé” do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…

    Čitať článok
  • Zapekané zemiaky so špenátom

    Zapekané zemiaky so špenátom a gorgonzolou | Recept

    9. februára 2014Smoliak86

    Zemiaky sem, zemiaky tam. Aj vy sa občas postrehnete, že kuchyňa je preplnená zemiakmi, z ktorých už neviete čo vyrobiť? Možno to bude znieť zvláštne, ale mne sa to občas stáva. A ešte viac prekvapivým zistením je to, že vo svojom živote zemiaky zapekám len málokedy. Tento recept by som zaradil do kategórie freestyle-ingu. Z nutnosti jesť a minimálneho počtu surovín v chladničke, vznikla takáto zaujímavá fajnotka. Suroviny na zapekané zemiaky 300 g – zemiakov 200 g – baby špenátu 1 ks – bielej cibule 2 ks – strúčikov cesnaku 200 g – syru gorgonzola 250 ml – smotany na šľahanie olivový olej čierne korenie rasca morská soľ Postup prípravy: 1Uvarte si zemiaky v šupke. Na panvicu si dajte olivový olej, na ktorom orestujte cibuľku a…

    Čitať článok
  • Foodpanda

    Testovačka: Foodpanda.sk

    31. decembra 2013Smoliak86

    Blížiacim sa záverom roka 2013 som práve v týchto hodinách dospel do štádia keď sa mi nič nechce. Doslova nič. Ani variť, ani kresliť, ani fotiť a dokonca sa mi nechce ani nič nerobiť. Žiaľ moje (ne)chcenie trvá väčšinou len do momentu keď ja, alebo moje okolie dostane hlad. Preto som sa aj napriek prvotným odmietaniam vyskúšať novovznikajúce #FoodDonáškovéSlužby v Bratislave. TEST číslo 1 – FoodPanda.sk Cieľ misie: Objednať Sushi Priebeh misie: Výber z bohatej ponuky aj napriek Silvestrovskému dátumu bol dostačujúci (veľa podnikov v tento deň nefunguje). Vyklikanie konkrétnych jedál a odoslanie objednávky mi zabralo tak do 5 min.. Oveľa viac ma prekvapil čas, ktorý som si pôvodne počas objendávania nevšimol a to je čas dodania jedla z konkrétnej prevádzky, čo bol v tomto…

    Čitať článok
  • Kysnutý pudingový koláč

    Kysnutý pudingový koláč | Recept

    18. októbra 2013Smoliak86

    Nieže zrovna ja by som bol veľký fanúšik sladkých jedál. Teda aspoň čo sa jedenia týka. Jediné čo ma na koláčoch, zákuskoch a sladkostiach baví, je ich výroba. Mám rád tú ručnú pracnosť pri príprave “dokonalého” kysnutého cesta a nenormálne rád sa teším z každého úspešného výsledku a to najmä v prípadoch, keď ma niekto o to požiada. Pár dní dozadu som dostal otázku od brata či si neupečeieme nejaký koláč. Mne v ten deň nenapadlo nič iné, než si urobiť jednu z mojich obľúbených aj keď pomerne nezdravých maškŕt. Ako keby niektorá z tých sacharidových bômb bola zdravá 🙂 Suroviny na pudingový koláč (Pudingoš): 1 kg – hladkej špaldovej múky 100 g – trstinového cukru 3 PL – olivového oleja 40 g – kvasníc…

    Čitať článok
  • Kapustnica

    Kapustnica na imunitu | Recept

    6. októbra 2013Smoliak86

    Milujem tie momenty, keď mám voľnú ruku v tom čo milujem a mám možnosť byť sám sebe pánom. Tieto momenty zažívam najma v kuchyni. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo sa vlastne venujem foodbloggingu. Ďalšie nové “dôvody” nachádzam pribúdajúcim časom čoraz častejšie. Občas failujem, občas vyhrávam, no najmä sa učím. Žiadny z receptov nikdy nevarím/nepečiem dvakrát. Kuchyňa je o objavovaní a preto by som nerád “tancoval” na jednom mieste dokolečka. Tento víkend som napríklad skúsil pre mňa doposiaľ nemysliteľnú kombináciu: Uvaril som kapustnicu z červenej kapusty Suroviny potrebné na domácu kapustnicu 500g – kyslej červenej kapusty 200g – ľubovoľných hríbov 1ks – veľká cibuľa 2-3ks – strúčiky cesnaku 2 ČL – sladkej mletej papriky 250 ml – smotany na varenie 250 ml –…

    Čitať článok
  • Fotostolík ilustrácia

    Foodblogerská výbava časť 1. – fotostolík

    29. septembra 2013Smoliak86

    Toto považujme za jeden z tých užitočných článkov zo života foodbloggera :). Momentálne sa snažím inšpirovať úspešnými a pochopiť zákonitosti dobrého foodblogingu. A to ešte nehovorím, že  mám v pláne rozšíriť svoj arzenál “Vintage kitchen tools” a prispôsobiť domáce podmienky na fotenie jedla. Zistil som, aký štýl fotiek sa mi najviac páči. Sú to tie, ktorým autori dávajú špecifický príbeh. Pekným príkladom je napr. tento blog. Aby sa môj foodblogerský amaterizmus aspoň z časti priblížil k lepšiemu priemeru, posilnil som môj arzenál fotopomocníkov o stolík s feelingom “starých čias”. Pre ľudí, ktorí majú, alebo mali niekedy v pláne niečo podobné vyrobiť mám dobrú správu: všetko som zaznamenal a spísal :). OK, poďme si teda vyrobiť “starý” stolík: 1) Odhadnite rozmer stolíka Podľa toho nakúpte dostatočné…

    Čitať článok
  • Hruškový koláč

    Francúzsky hruškový koláč | Recept

    24. septembra 2013Smoliak86

    Posledné dva týždne zo všetkých strán počúvam o hruškách. Asi je ich sezóna, alebo čo 🙂 Niečo podobné si pamätám ešte počas leta s marhuľami. O tých sa mi ešte aj teraz sníva :). Tak som teda využil ich aktuálnu sezónu a pripravil som pre vás jeden môj obľúbený recept na super “crunch” koláč. Suroviny potrebné na hruškový koláč Cesto: 2 hrnčeky – hladkej múky 1/2 ČL soli 1 PL – trstinového cukru 170g – neosoleného masla 1/2 šálky – ľadovej vody Plnka a hrušky: 6-7 ks – veľkých hrušiek 1/2 šálky – trstinového cukru 4 PL – neosoleného masla 1/2 PL – kardamónu 1/2 – vanilkového lusku Postup: 1Všetky suroviny pre cesto si hoďte do nádoby a riadne premiešajte. Ako iste viete každá múka rôzne…

    Čitať článok
  • Dědova spíž

    Testovačka: Dědova spíž

    22. septembra 2013Smoliak86

    Poznáte Tomáša Babinca a jeho blog Foodisimo? Pokiaľ ešte nie, tak to určite napravte :). Chalanisko nielenže píše o jedle, ale aj vyrába domáce paštéty podľa receptu z minulosti od svojho starkého. Jeho iniciatívu “poctivé paštéty” som si všimol niekedy v polovici tohto roka. V tom čase ešte neboli dostupné a ak mám byť úprimný, bol som tak trochu skeptický voči jeho produktu. Ono slovensko-česká scéna v tomto roku prechádza obdobím, keď všetko čo sa vyrába v malom a poctivo, je IN a žiadané. Preto voči všetkým podobným iniciatívam nejasám predčasne. Moju dilemu ako sa dostať k paštétam vyriešilo nedávno otvorené bistro Moje na dunajskej v Bratislave. Bůčková, Játrová, alebo Luncheon meat? Pri zrovna nie najnižšej cene (3eurá za konzervu) vzniká logická otázka, ktorú z nich si kúpiť? Skrátené…

    Čitať článok
  • Umenie vychutnávať

    Umenie vychutnávať a nielen jedlo

    1. júla 2013Smoliak86

    Rob to, čo ťa baví. Možno ste to netušuli, ale mňa neskutočne baví variť, piecť a zahŕňať týmto “umením” ľudí v mojom okolí. Rodina, kamaráti a kolegovia by vedeli rozprávať :). Tak ako ma baví kreovať v kuchyni, rovnako rád píšem aj tento blog. Preto som sa rozhodol smerovanie môjho pieskoviska opäť trochu poupraviť a venovať sa aj téme “Gastro”. Nebojte sa, nebudem tu zverejňovať chutné recepty na pieskové koláčiky :). Skôr sa zameriam na podujatia z oblasti kulinárstva, ktoré si zaslúžia zmienku u mňa na blogu. 17. júna som to teda testol prvýkrát a hneď “naostro”, počas akcie pivovaru Pilsner Umenievychutnávať.sk. Nevedno do čoho idem, som sa naraz ocitol medzi viacerými SK food blogermi a spoločne sme čerpali inšpiráciu od charizmatického šéfkuchára Ondřeja Slaninu.…

    Čitať článok
1 9 10 11