Priznávam! Tento recept na maďarský guláš nevzišiel z mojej hlavy. Podarilo sa mi ho získať od skúseného „variča“ a môžem povedať, že lepšiu variantu na tento typ dlho vareného gulášu v plzenskom pive naozaj aspoň zatiaľ nepoznám. Je to naozaj báseň pre chuťové poháriky ;). Veď uvarte a uvidíte. Suroviny na 5l objem maďarského gulášu 1kg – hovädzieho zadného 300-400g – bravčového stehna 1300g – na drobno nakrájanej cibule 0,5l – piva plzeňského typu 0,5l – horúcej vody 5-6ks – strúčikov cesnaku Červená mletá paprika Čierne korenie Mletá rasca Škvarená bravčová masť Morská soľ 2PL hladkej múky Veľký kús masla Postup: 1 Recept je v podstate až „hlúpo“ jednoduchý :). Cibuľu si nakrájajte na drobno a orestujte na masti do sklovata. Do takto pripravenej…
Food Bloging - recepty
Blogovanie o jedle, receptoch a o všetkom čo suvisí s gastronómiou. Môj foodbloging začína od polievok, hlavných jedál z mäsa či vegetariánskych, až po dezerty. Rád píšem o dobrých reštauráciách a kaviarňach, ktoré som navštívil a mali by ste ich určite skúsiť aj vy.
-
Možno vám to príde nečakané, ale toto cuketové rizoto som vytvoril v atypickej verzii a to z tzv. Natur ryže. V kombinácii čerstvej cukety, sladkých rajčín a kozieho syru si túto verziu určite zamilujete. Suroviny potrebné na 4 porcie 1 hrnček – natur ryže 1 ks – väčšej cukety 1 ks – na drobno nakrájanej červenej cibule 1 ks – na drobno nakrájanej zelenej papriky 2 ks – strúčikov cesnaku 5 ks – väčších sladkých rajčín 150 g – kozieho syru Riadny kus čerstvého masla Olivový olej Čierne korenie Soľ Čerstvej pažitky na dozdobenie Veľký kus masla Postup: 1 Podľa návodu si dajte uvariť ryžu. U mňa to bolo 3 diely vriacej vody na 1 diel ryže, ktorá sa mala variť 30 minút. Pokiaľ…
-
Pokiaľ radi zhrešíte poctivým domácim receptom na unikátny zákusok, tak tieto buchty sú rozhodne správnou voľbou. Nie som zrovna najväčší fanúšik kysnutých koláčov, ale občas ma premôže neskutočná chuť na niečo takéto. Parené buchty pozná asi každý, ale v dospeláckej kombinácii s domácou omáčkou šodó ide o neskutočne pôvadbný chuťový zážitok. Najmä pokiaľ máte radi víno a jeho chuťový prínos v gastronómii.
-
Milujete rozmanité a nové chute v kuchyni? Potom recept, ktorý som naposledy zdokumentoval rozhodne bude pre vás zaujímavý. Využívam v ňom u nás veľmi bežnú surovinu v podobe paprík, v jej netypickom prevedení. U nás aktuálne veľmi obľúbená receptúra na rýchlu prípravu dobrej a najmä chutnej domácej polievky :). Potrebné suroviny 500g – sladkej červenej papriky 2ks – veľkých cibúľ 3ks – strúčikov cesnaku 500ml – silného zeleninového vývaru 200ml – šľahačkovej smotany 20g – masla Čerstvé chilli Čierny sezam Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Olivový olej Postup: 1 Umyté a osušený papriky dajte piecť na plech vo vyhriatej rúre na 220°C. Nechajte piecť pokiaľ koža paprík nezačne černať. Tieto papriky vyberte spolu s plechom, dajte do sklenenej misky a…
-
Máte za sebou úspešnú oslavu nového roku a ostala vám v chladničke údená šunka? Potom vás tento recept určite poteší. Spája delikátnu chuť sušených rajčín, výrazného plesnivého syra a jemne opečenú šunku, ktorá tak získa nádhernú vôňu a ešte lepšiu chuť. A to znie famózne. No nie? 🙂 Potrebné suroviny 1 šálka – jasmínovej ryže 50g – sušených rajčín 4ks – veľkých strúčikov cesnaku 125g – syru rokfort (alebo slovenskej nivy) 3dcl – zeleninového vývaru 50g – masla Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Postup: 1 Uvarte ryžu podľa návodu, ktorú uvádza predajca. Pri mojej sa mala zohriať voda o objeme 1 a 1/2 šálky, do ktorej sa potom prisypala ryža a varila 10-15 minút. Následne zvyšnú vodu treba zliať a…
-
Malinové veterníky sú jeden z tých receptov, ktoré si doprajem vždy keď nechcem príliš zhrešiť v otázkach „nadbytočného sladenia“. Ide totiž o veterníky, kde všehovšudy použijem na celú dávku 3 lyžice cukru. A to je na výsledný počet naozaj veľmi málo :).
-
Rovnako vám nepríde na chuť počas sviatkov „tradičný vaječný konaňak“ ako mne? Potom tento recept je pre vás ideálny. Neobsahuje vajcia a viete si ho vyladiť do najrôznejších chutí. U nás sme si ho obľúbili a tento rok sme ho v sklenených flaškách rozdávali ako malé darčeky pre návštevy, ktoré nás prišli pozrieť :). Ingrediencie 1 balíček – vanilkového pudingu (odporúčam ten s originál vanilkou) 500 ml – mandľového mlieka 1 konzerva – originálneho salka 1 konzerva – karamelového salka 1ČL – vanilkového bourbonu 1PL – Medu 500 ml – kvalitného rumu Postup: 1 Uvarte si puding, do ktorého pridajte perníkové korenie. Uvarený puding samozrejme nechajte mierne vychladnúť. Mierne vychladnutý puding zmiešajte s kondenzovaným mliekom, vanilkovým bourbonom a medom. Všetko pekne premiešajte a za postupného…
-
Viacero ľudí sa ma pýtalo, čo najviac obľubujem ze pestrej ponuky Vianočných chodov. Keď som sa tak na tým zamyslel, uvedomil som si, že sú až príliš často je monotónne. Preto som sa tento rok (píšu sa Vianoce 2017) rozhodol pre zmenu. Preto si odteraz každé Vianoce doprajem niečo nové a výnimočné.
-
Profiterolky, alebo miniveterníky svojou prípravou radím medzi tie náročnejšie. Sám som musel pripraviť 3 rôzne várky, aby som si otestoval niekoľko postupov a viacerých popravde nesprávnych receptov. Tento, je ale 100% overený a poviem vám, že profiterolky podľa neho pripravíte tak ľahúčko, že vás vaše návštevy budú ospevovať ako profesionálneho cukrára, alebo cukrárku :).
-
Verím, že s týmto receptom poteším najmä vyznávačov zdravých receptov. Po dlhšom čase opäť zverejňujem dezert, ktorý je rýchlý a zároveň aj zdravšou alternatívou oproti bežným sladkým receptom :). Tieto sušienky totiž neobsahujú ani štipku cukru a dokonca sú 100% bez múúúky.