Grilovacie omáčky Hellmanns, aké sú? | Testovačka
Dávno sme tu nemali testovačku a preto tu dnes pre vás mám jednu zaujímavosť. Neviem či ste zaregistrovali, ale na trh sa s príchodom grilovacej sezóny dostali do predajní grilovacie omáčky od spoločnosti Hellmanns. A ja som sa za vás na ne pozrel z blízka a otestoval ich chuťové, ale aj varné vlastnosti. Kedže ide o sezónne novinky, tak treba ku nim postupovať veľmi individuálne a dôsledne. Preto sa v tomto článku zameriam najmä na 3 vlastnosti a to: chuť, vzhľad a zloženie.
Brazilian Spicy Churrasco
Vzľad
(5/10 bodov)
Zo všetkých štyroch testovaných sa vzhľadom asi najviac podobá bežnému kečupu. Keď sa pozriete bližšie tak uvidíte kúsky chilli papričiek. Jej farba je tmavá najmä vďaka worcesterovej omáčke.
Chuť
(7.5/10 bodov)
Chuťou je jedna z tých ostrejčích, nakoľko chilli papričky sú dosť výrazné a teda mierne potláčajú chuť ostaných surovín. Na druhú stranu ide o prijemné spojenie pálivosti a sladkej chute, ktorá po doznievaní na jazyku vyhrotí chuť octu a rajčinovej omáčky.
Zloženie
(3.5/10 bodov)
Kompletné znenie zloženia nájdete na oficiálnej stránke. V skratke ale môžem povedať, že nakoľko ide o komerčnejší produkt, tak jeho zloženie zrovna neovplýva bohatou paletou bio-eko zdravých položiek. Aj v tomto prípade platí staré známe pravidlo, že najväčší zastupujúci podiel zložiek vo výrobku majú tie, ktoré nájdete na prvých miestach v zozname. Preto nám: Voda, ocot, cukor a rajčinová pasta naznačujú, že ide najmä o vodnato-octovo-cukrový roztok rajčinovej pasty.
Celkové hodnotenie
American Smokey Barbecue
Vzľad
(6/10 bodov)
Podľa farby môžete spozorovať, že ide o najtmavšiu zo všetkých testovaných omáčok. Keď sa s ňou trochu pohráte, tak nenájdete v nej žiadne veľké kúsky chilli, rovnako ako u brazílskej varianty. Tentokrát, ale môžete spozorovať aj kúsky rajčinovej pasty. Konzistenciou a vzhľadom je veľmi príjemná a pre mňa na pohľad pôsobí vizuálne asi najlepšie.
Chuť
(8.0/10 bodov)
Celkový víťaz testu je čistá Amerika. Hneď po otvorení vám do nosa zavíta asi najsilnejšia kyslosť zo všetkých testovaných. Po ochutnaní sa samozrejme prejavia ja ďalšie zaujímavé chute akými sú trstinová melasa, vínny ocot a sušená cibula. Môžem povedať, že chuťovo mne táto omáčka vyhovola za studena asi najviac.
Zloženie
(3.5/10 bodov)
Kompletné znenie zloženia opäť nájdete na oficiálnej stránke. A čo sa týka samotného hodnotenia, tak môžem povedať, že je táto omáčka na tom úplne rovnako ako v predošlom prípade.
Celkové hodnotenie
Australian Sweet Grill
Vzľad
(5.0/10 bodov)
Táto omáčka je opäť prirovnateľná ku klasickému kečupu. Dá sa dokonca povedať, že je 1:1 vzhľadom ako brazílska varianta. Keď sa pozriete bližšie, uvidíte opäť rajčinovú pastu, ktorá je základom pre všetky omáčky s výnimkou tej japonskej. Na pohľad pekná, hladká a drží si dlhodobo aj mimo chladničku dobrú textúru.
Chuť
(7.0/10 bodov)
Už z názvu možno vyzistiť, že je omnoho sladšia. Jej chuť je takým dobrým stredom pre človeka, ktorý neobľubuje pikantné, korenisté, alebo inak výraznejšie variácie. Pokiaľ máte radi prevyšujúcu sladkosť, tak táto omáčka je pre vás tá pravá. Čo sa týka konkrétnejšej chuti, veľkým plus je to, že tu neucíte tak výraznú octovú príchuť ako pri ostatných omáčkach.
Zloženie
(3.5/10 bodov)
Zloženie opäť nájdete na oficiálnej stránke. Čo sa týka hodnotenia, tak je rovnaké ako u všetkých 4 verzií.
Celkové hodnotenie
Japanese Sticky Vakiniku
Vzľad
(4.5/10 bodov)
Keď si predstavíte ázijskú kuchyňu a ich omáčky, hrou farieb je táto omáčka postačujúcim zástupcom tohto regiónu. Tak trochu čírejšia a na chuť mierne pikatná. V štruktúre omáčky môžete vidieť kúsky červenej papriky. Ako jediná neobsahuje rajčinovú pastu a preto je na prvý pohľad rozoznateľná od ostatných.
Chuť
(8.0/10 bodov)
Chuťou mi len trošku chýba, že nie je o kúsok pálivejšia. Veľkou výhodou samotnej omáčky je to, že pre ľudí, ktorí nemusia rajčiny je dobrou alternatívou chutí. Povedal by som, že chuťovo berie to najlepšie zo všetkých omáčok až na menej lákavý vzhľad.
Zloženie
(3.5/10 bodov)
Pri hodnotení zloženia nenastala žiadna zmena.
Celkové hodnotenie
Keď zoberieme do úvahy, že sa človek chystá grilovať pre veľký počet ľudí s rôznymi chuťovými očakávaniami, tak tieto omáčky môžeme považovať za príjemné spestrenie. Určite ide o dobrú voľbu pokiaľ chcete oživit grilovanie novými chuťami. Na druhú stranu ja ako zástanca po domácky vyrábaných marinád a omáčok ostanem s najväčšou pravdepodobnosťou pri vlastných variantách. Určite si ale nájdu miesto u ľudí, ktorí nemajú taký vzťah k vareniu ako najväčší zanietenci. Hellmanns si ale minimálne za ich chute zaslúži vašu pozornosť. 🙂
Ako ste na tom vy? Uprednostňujete domáce, alebo komečné marinády?