Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

30. júla 2016smoliak86
Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

Existuje mnoho tepelných úprav vajíčok. Od klasických praženíc až po sofistikovanejšie pošírovanie. Tentokrát vám prinášam recept, ktorý nazývajú Francúzi aj ako „Oeufs En Cocotte (Vajcia v hrnci)“. Ide o využitie menej známej metódy prípravy vajec s čerstvými hríbami.

Verte, že nech to znie akokoľvek čudne, tak spojenie hríbov, kôpru a špeciálne varených vajec je hotová gastro-symfónia na chuťových pohárikoch 🙂.

Potrebné suroviny na kôprové vajíčko

  • 200 – 250g – čerstvých hríbov
  • 2ks – šalotky, alebo mladej cibuľky
  • 2ks – strúčikov cesnaku
  • 2ks – domácich vajec
  • 1 hrnček – mladého hrášku
  • 1 hrnček – 33% šľahačky
  • 1/2 hrnčeka – kvalitného bieleho vína
  • Čerstvý kôpor
  • Čierne mleté korenie
  • Olivový olej
  • Čerstvé maslo
  • Morská soľ

Postup:

1 Nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak si orestujte na olivovom oleji. Očistite a pokrájajte na väčšie kúsky všetky hríby, ktoré máte pripravené pre tento recept. K vajíčku sa najviac hodí niektorá z trojice dubáky, kuriatka, alebo maslové šampióny. Pokrájané hríbiky orestujte spoľu cibuľkou. Po pár minútach tieto hríby podlejte vínom a počkajte kým sa úplne neodparí. Potom pridajte hrášok, podlejte trochou vody a nechajte dusiť do doby zmäknutia hrášku. Po zmäknutí podlejte šľahačkou a dochuťte korením a soľou.

2 Kým sa vám dusí úvodná zmes, tak si dajte asi zohriať vodu vo väčšom hrnci do výšky cca 2-3 cm.
Vymastite okrúhle zapekacie misky riadnym kusom masla. Tieto nádoby vysypte nadrobno nasekaným kôprom a vyklepnite do nich vajíčka. Vložte nádoby do vriacej vody a nechajte prikryté, variť približne 4 minúty.

3 Po dovarení vajíčok zoberte nádobky, vylejte z nich prebytočnú vodu a prevráťte vajíčka, ktoré vyklopte na čerstvo pripravené hríbiky. Na záver, môžete na vyklopené vajíčko ešte dosypať trochu čestvého kôpru, ktorý mu dodá ešte výraznejšiu chuť.

Tajný tip: Aby sa vám vajíčko celé nezmočilo od hríbovej zmesy, odporúčam ho podávať na okrúhlej bruskete, ktorú si vykrojte do tvaru misky, v ktorej budete vajíčka pripravovať. Mimochodom toto jedlo si najviac vychutnáte pri poháriku kvalitného vína ;).

Nech vám chutí!
Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok