Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou | Recept
Potrebné suroviny
- 1 šálka – jasmínovej ryže
- 50g – sušených rajčín
- 4ks – veľkých strúčikov cesnaku
- 125g – syru rokfort (alebo slovenskej nivy)
- 3dcl – zeleninového vývaru
- 50g – masla
- Morská soľ
- Sušený, alebo čerstvý tymián
- Nahrubo namleté čierne korenie
1 Uvarte ryžu podľa návodu, ktorú uvádza predajca. Pri mojej sa mala zohriať voda o objeme 1 a 1/2 šálky, do ktorej sa potom prisypala ryža a varila 10-15 minút. Následne zvyšnú vodu treba zliať a ryžu pripraviť na ďalšie spracovanie.
2 Zohrejte si olivový olej a kúsok masla na panvici, do ktorého následne prihoďte nadrobno nakrájané rajčiny a restujte približne 10 minút pri nízkej teplote. Potom pridajte cesnak, tymián a orestujte ho do zlatova. Do takto pripraveného základu pridajte zvyšok masla, ryžu a nadrobno podrvený syr. Celú zmes premiešajte podlejte vývarom, dochuťte soľou a korením. Poriadne premiešajte, pokiaľ sa vám syr úplne nerozpustí.
3 Pred podávaním si nakrájajte na kocky údenú šunku, ktorú na miernom plameni orestujte a posypte naservírované rizoto.
Tajný tip: Na zvýraznenie a zjemnenie chuti ozdobte rizoto napríklad rukolou, alebo čerstvým baby špenátom.
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.