Malinové veterníky | Recept

Ingrediencie na odpalované cesto
- 60g – masla
- 75gg – hladkej múky (typ 00)
- 125 ml – vody
- 1PL – cukru
- 1/2ČL – soli
- 1/4ČL – kypriaceho prášku
- 2ks – vajíčok (veľkosť M)
Vanilková plnka
- 200ml – minimálne 30% šľahačky
- 2PL – trstinového cukru
- 1/2ČL – vanilkového bourbonu
- 50g – čerstvých malín
1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo nechajte úplne rozpustiť a zmes za stáleho miešania nechajte úplne zovrieť. Po zovretí prisypte všetkú múku a miešajte do momentu, pokiaľ sa vám cesto úplne nespojí a odpalujte približne 1-2 minúty. To, že je cesto hotové zistíte tak, že na spodku hrnca sa vám vytvorí tzv. „krusta“. Vytvorené cesto nechajte vychladiť. Ideálne hodiť do robota a nechať chladiť za stáleho miešania.
2 Po vychladnutí primiešajte do cesta vajcia, ktoré pridávajte po jednom a domiešajte zvyšný kypriaci prášok. Takto vytvorené cesto ukladajte v dostatočných rozostupoch (Pozor! pri pečení zvýšia rozmer až 3-násobne) na pečiaci papier v rovnako veľkých 6 kôpkach. Pripravený plech pokropte riadnou dávky vody, aby sa pri pečení tvorila v okolí cesta para. Takto pripravené profiterolky pečte 25-30 minút pri teplote 190°C. Upečené veterníky prekrojte do polovice, aby ste si ich pekne predpripravili na plnenie.
3 Medzičasom si vyšľahajte šlahačku spolu s cukrom a vanilkovým bourbonom. Po vyšľahaní ručne primiešajte predšľahané maliny, aby vám vznikol lahodný, ovocno-kyselý krém. Takto vytvorený krém naplňte do pripravených veterníkov a rovno môžete podávať :).
Váš @Smoliak.