Malinové veterníky | Recept

26. decembra 2017
Malinové veterníky | Recept
Malinové veterníky sú jeden z tých receptov, ktoré si doprajem vždy keď nechcem príliš zhrešiť v otázkach „nadbytočného sladenia“. Ide totiž o veterníky, kde všehovšudy použijem na celú dávku 3 lyžice cukru. A to je na výsledný počet naozaj veľmi málo :).

Ingrediencie na odpalované cesto

  • 60g – masla
  • 75gg – hladkej múky (typ 00)
  • 125 ml – vody
  • 1PL – cukru
  • 1/2ČL – soli
  • 1/4ČL – kypriaceho prášku
  • 2ks – vajíčok (veľkosť M)

Vanilková plnka

  • 200ml – minimálne 30% šľahačky
  • 2PL – trstinového cukru
  • 1/2ČL – vanilkového bourbonu
  • 50g – čerstvých malín

Postup:

1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo nechajte úplne rozpustiť a zmes za stáleho miešania nechajte úplne zovrieť. Po zovretí prisypte všetkú múku a miešajte do momentu, pokiaľ sa vám cesto úplne nespojí a odpalujte približne 1-2 minúty. To, že je cesto hotové zistíte tak, že na spodku hrnca sa vám vytvorí tzv. „krusta“. Vytvorené cesto nechajte vychladiť. Ideálne hodiť do robota a nechať chladiť za stáleho miešania.

2 Po vychladnutí primiešajte do cesta vajcia, ktoré pridávajte po jednom a domiešajte zvyšný kypriaci prášok. Takto vytvorené cesto ukladajte v dostatočných rozostupoch (Pozor! pri pečení zvýšia rozmer až 3-násobne) na pečiaci papier v rovnako veľkých 6 kôpkach. Pripravený plech pokropte riadnou dávky vody, aby sa pri pečení tvorila v okolí cesta para. Takto pripravené profiterolky pečte 25-30 minút pri teplote 190°C. Upečené veterníky prekrojte do polovice, aby ste si ich pekne predpripravili na plnenie.

3 Medzičasom si vyšľahajte šlahačku spolu s cukrom a vanilkovým bourbonom. Po vyšľahaní ručne primiešajte predšľahané maliny, aby vám vznikol lahodný, ovocno-kyselý krém. Takto vytvorený krém naplňte do pripravených veterníkov a rovno môžete podávať :).

Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok