Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept

11. septembra 2015smoliak86
Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept

Určite ste občas aj vy riešili otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik na prípravu slaného karamelu. Poviem vám, je to jedna báseň, ktorá s vami po uvarení vydrží ďalších min. 14 dní. 🙂

Suroviny potrebné na slaný karamel

  • 200g – kryštálového cukru
  • 90g – masla
  • 120ml – min. 30% šľahačky
  • 1 ČL – soli

Postup:
1) V stredne veľkom hrnci a na miernom ohni rozpuste cukor za stáleho miešania, použitím drevennej varechy. Cukor po čase začne tvoriť hrudky, až sa nakoniec zleje do „jantárovo-hnedej“ tekutiny. Nezabúdajte cukor stále miešať, pretože môže zhorieť.

2) Akonáhle sa cukor úplne rozpustí, pridajte opatrne maslo. Dávajte si pozor, pretože karamel začne tvoriť bubliny, ktoré môžu praskať a môže vás to popáliť. Karamel je síce chuťovo výborný, ale príprava zvykne byť občas nebezpečná :). Maslo vmiešajte do karamelu, pokiaľ sa úplne nerozpustí, cca 2-3 minúty.

3) Veľmi pomaly a po dávkach začnite prilievať smotanu za stáleho miešania. Vzhľadom na fakt, že smotana je chladnejšia kao karamel, tak po pridaní začne zmes rýchlo tvoriť bubliny.

4) Zmes nechajte prevariť 1 minútu , odstráňte z ohňa a pridajte soľ, ktorú so zmesou rozmiešajte.

Tip: Karamel pred podávaním nechajte vychladnúť. Karamel je možne skladovať v uzavretej nádobe po dobu 2 týždňov v chladničke.

Nech vám chutí! 🙂
@Smoliak

3 Komentáre

  • Maria

    29. októbra 2017 at 0:15

    Dobry den, robila som dnes karamel podla vasho receptu no zial je dost horky :(. Myslite ze som ho dlho varila alebo je to bezne?? Co don pridavaju v restauraciach a obchodoch ked ho maju viac sladky?
    Vdaka za radu:)

    1. Smoliak

      29. októbra 2017 at 0:26

      Pozdravujem, viete mi povedat z akeho cukru ste tento slany karamel robili a ako dlho vam jeho priprava/ varenie trvalo? Treba brat v uvahu ak to, ze rozdielny typ cukru (biely/ hnedy) vyzaduje rozdielny cas a sposob pripravy. @smoliak

  • Slivková crostata so slaným karamelom | Recept

    1. júna 2018 at 19:23

    […] Pred podávaním pokvapkajte koláč slaným kamaramelom, ktorý ešte viac zvýrazní jednotlivé chute tohto skvelého koláča. […]

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok