Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept

Určite ste občas aj vy riešili otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik na prípravu slaného karamelu. Poviem vám, je to jedna báseň, ktorá s vami po uvarení vydrží ďalších min. 14 dní. 🙂
Suroviny potrebné na slaný karamel
- 200g – kryštálového cukru
- 90g – masla
- 120ml – min. 30% šľahačky
- 1 ČL – soli
1) V stredne veľkom hrnci a na miernom ohni rozpuste cukor za stáleho miešania, použitím drevennej varechy. Cukor po čase začne tvoriť hrudky, až sa nakoniec zleje do „jantárovo-hnedej“ tekutiny. Nezabúdajte cukor stále miešať, pretože môže zhorieť.
2) Akonáhle sa cukor úplne rozpustí, pridajte opatrne maslo. Dávajte si pozor, pretože karamel začne tvoriť bubliny, ktoré môžu praskať a môže vás to popáliť. Karamel je síce chuťovo výborný, ale príprava zvykne byť občas nebezpečná :). Maslo vmiešajte do karamelu, pokiaľ sa úplne nerozpustí, cca 2-3 minúty.
3) Veľmi pomaly a po dávkach začnite prilievať smotanu za stáleho miešania. Vzhľadom na fakt, že smotana je chladnejšia kao karamel, tak po pridaní začne zmes rýchlo tvoriť bubliny.
4) Zmes nechajte prevariť 1 minútu , odstráňte z ohňa a pridajte soľ, ktorú so zmesou rozmiešajte.
Tip: Karamel pred podávaním nechajte vychladnúť. Karamel je možne skladovať v uzavretej nádobe po dobu 2 týždňov v chladničke.
Nech vám chutí! 🙂
@Smoliak
13 Komentáre
Maria
29. októbra 2017 at 0:15
Dobry den, robila som dnes karamel podla vasho receptu no zial je dost horky :(. Myslite ze som ho dlho varila alebo je to bezne?? Co don pridavaju v restauraciach a obchodoch ked ho maju viac sladky?
Vdaka za radu:)
Smoliak
29. októbra 2017 at 0:26
Pozdravujem, viete mi povedat z akeho cukru ste tento slany karamel robili a ako dlho vam jeho priprava/ varenie trvalo? Treba brat v uvahu ak to, ze rozdielny typ cukru (biely/ hnedy) vyzaduje rozdielny cas a sposob pripravy. @smoliak
Iveta
10. októbra 2019 at 13:29
Karamel je horký, keď sa cukor nechá príliš dlho na plameni.. Jednoducho prihori a je horký. Preto ja osobne mam velky rešpekt pri príprave karamelu, lebo hranica medzi dosť upalenym a slabo upalenym cukrom je velmi neistá.
greativity
12. októbra 2019 at 10:41
Vďaka Ivet, presne toto aj mne napadlo. Čas „rozpúštania cukru“ je veľmi dôležitý. Ja kým som bol s výsledkom tohto receptu spokojný, tak som robil celkovo slaný karamel na 5 rôznych spôsobov, kde som menil a striedal aj rôzne druhy cukru :).
Slivková crostata so slaným karamelom | Recept
1. júna 2018 at 19:23
[…] Pred podávaním pokvapkajte koláč slaným kamaramelom, ktorý ešte viac zvýrazní jednotlivé chute tohto skvelého koláča. […]
Jana
11. októbra 2019 at 22:18
Dnes som ho skusala a vysiel mi neskutocne.
smoliak86
12. októbra 2019 at 10:59
Paráda! 🙂 To ma nesmierne teší. Vedela by si mi poslať aj fotku? 🙂 Veľmi rád by som ju uverejnil na svojom Instagrame 🙂
Katarina
17. októbra 2019 at 8:06
Vyskúšané z hnedého cukru, bomba! V chladničke to má vydržať dva týždne, ale myslím, že to nevydrží ani do víkendu 🙂
greativity
21. októbra 2019 at 12:06
Super! Hnedý cukor to už je vyšší level :). Pokojne pošli aj fotku a veľmi rád ju zverejním na instagrame :).
Lenka
14. novembra 2019 at 16:10
Je vynikajúci 😋😋😋 robila som ho z trstinoveho cukru a 40%šľahačky 2davku 🙏😋 trosku bourbon vanille
greativity
15. novembra 2019 at 9:18
Paráda :). Pošli mi prípadne fotku na smoliak@smoliak.sk. Veľmi rád zverejním na sovjom instagrame :)).
Petra
27. augusta 2021 at 16:49
Dobrý deň, dnes som robila karamel podľa vášho receptu. Chcem ho použiť ako polevu na tortu. Je neskutočný, výborný a lahodný
Martin Korosi
27. augusta 2021 at 20:12
Pozdravujem, Petra. To ma veľmi teší :). Pošlete mi prípadne výsledok na torte? ☺️ Rád vás potom spomeniem na svojom Instagrame a plánujem zverejniť na stránke všetky pdobné recepty všetkých ľudí, ktorí ich podľa mňa vyskúšali.
Ale hlavne! Nech teda chutí. Urobili ste mi takto pred víkendom veľkú radosť. Ďakujem 😌