Orechové medovníky | Recept

Potrebné suroviny na mäkké domáce medovníky
- 650g – preosiatej hladkej špaldovej múky (alebo obyčajnej 650)
- 150g – lesného medu
- 250g – preosiatého práškového cukru
- 60g – najemno namletých vlašských orechov
- 50g – rozpusteného masla
- 3ks – vajíčok + 1ks žĺtok
- 1PL – perníkového korenia (kopcovitá lyžica)
- 4PL – mlieka
- 2ČL – sódy bikarbóny
(min. veľkosť „M“)
Na potretie
- 1ks – žĺtok
- 1PL – mlieka
1 Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto (ideálne aby nebolo riedké a ani tuhé). Pre dosiahnutie najlepšieho prepojenia chutí, nechajte cesto po vymiesení 1h pri izbovej teplote odležat zakryté utierkou. O hodinu ho opäť premiešajte a uskladnite v chladničke na min. 24 hodín. Ja nechávam aj 2 dni, cesto je potom ešte lepšie.
2 Pred samotným pečením vyberte cesto z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote aspoň 3-4 hodiny. Cesto tak získa nadýchanosť a lepšiu štruktúru po rozvalkaní. Na vymúčenej doske si medovníkové cesto rozvalkajte na približne 5mm hrúbku. Do rúry dávajte piecť na pečiacom papieri, približne 7-10 min. pri 170-175°C. Po upečení medovníky ihneď potierajte zmesou na potretie. Získajú tak peknú glazúru a lesk.
Tajný tip: Mnoho ľudí priahne po recepte, ktorý spraví z ich medovníkov dokonalé kúsky, ktoré ostanú dlho dlho dlhoooo mäkké. Žiaľ mať dobrý recept, je len polovičná výhra. Kumšt ako uchovať medovníky dlho mäkké ma naučila moja starká, ktorá v tomto smere má bohatšiu skúsenosť. Podrobnosti nájdete v samostatnom článku.
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.