Originálna talianska pizza | Recept

11. marca 2016smoliak86
Originálna talianska pizza | Recept

Milujete taliansku pizzu? 🙂 Super! Lebo tento recept na originálnu taliansku pizzu vám prezradí hneď niekoľko tipov na prípravu dokonalého cesta.

Pripraviť dokonalú pizzu, nie je vôbec jednoduché.

Talianske cesto na pizzu

Len málo ľudí vie, že originálna talianska pizza sa pripravuje v špeciálnych peciach, ktoré sa podľa pôvodného receptu majú vyhriať až na 450C° – 480C°. Žiaľ takéto vybavenie bežná domácnosť nemá. Preto som vám spísal zopár overených trikov, ktoré vám ukážu, ako si môžete pripraviť najvernejšiu podobu pravej talianskej pizze a cesta v domácich podmienkach.

Suroviny na taliansku pizzu

Cesto:

  • 200g – hladkej múky
  • 1/4 – kocky droždia, alebo 1/2 sušeného
  • 1dcl – vlažnej vody
  • 1ČL – trstinového cukru
  • 4-5PL – extra panenského olivového oleja
  • Štipka morskej soli

Omáčka:

  • 200g – cherry rajčín
  • 1ks – malej cibule
  • 2ks – strúčikov cesnaku
  • Oregano
  • Tymián
  • Čerstvá bazalka
  • Morská soľ
  • Trstinový cukor

Postup:

1 Úplny základ je rozohriať rúru na maximálnu teplotu. Ako prvú si pripravte omáčku, orestovaním cibuľky a cesnaku. Dochuťte ju ostatnými ingredienciami a poduste ju do rozpadnutia cherry rajčín. Na záver sa môžete pustiť do prípravy a spracovania cesta.

2 Cesto na pizzu je čistá alchýmia. Preto aj pomerovosť surovín berte len orientačne (žiaľ, čo múka, to iné vlastnosti). Cesto by ale malo mať mierne lepivú (ale nie príliš) konzistenciu. Takto pripravené cesto za žiadnych okolností nenechávajte kysnúť! Okamžite ho vypracujte do kruhu, ktorý má cca 3mm v strede a okraje hrúbku 1-2cm. Takto pripravené cesto odporúčam najprv samotné opiecť na 3-4 min., aby sa stiahlo a následne ho vybrať a dozdobiť omáčkou. Nezabúdajte aj na suroviny, ktoré si sami navolíte.

3 Pizzu pečte (ideálne so zapnutým ventilátorom a pečením z hora) až do momentu, pokiaľ kraje nebudú hnedé. Následne pizzu vyberte a kraje potrite čistým olivovým olejom, prípadne cesnakovou variantou. Na záver dozdobte pizzu čerstvou bazalkou :).

Tak čo poviete? Skúsite túto verziu? 🙂

Nech vám chutí!
Váš @Smoliak

3 Komentáre

  • Pomodoro polievka | Recept

    1. júna 2018 at 20:48

    […] Ako napríklad táto paradajková pomodoro polievka. Jedného pekného dňa sme mali doma „pizza párty“ a samozrejme ako býva občas zvykom, ostalo nam trochu viac pomodora. Preto prišla na rad […]

  • Danka

    13. januára 2020 at 15:20

    Ďakujem krásne za tento recept. Pravidelne chodíme do Le Torri na talianskú pizzu, pretože ju tam majú najlepšiu na svete, ale teraz ju budem môcť urobiť aj doma 😉 😉

    1. smoliak86

      13. januára 2020 at 16:25

      Určite treba vyskúšať :). Budem rád za Feedback. Aktuálne ale mám v hľadáčiku aj niekoľko dní fermentované cesto, kde sa “traduje”, že najlepšie je, keď kysne až 72 hodín. Snáď čoksoro tento recept pribudne do blogu.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok