Originálne talianske tiramisu | Recept
Suroviny na tiramisu pre 8-10 osôb
- 6ks – žĺtkov
- 3ks – bielkov
- 110g – trstinového cukru
- 500g – mascarpone
- Štipka morskej soli
- 100ml – marsaly (dezertné sicílske víno, alebo iné sladké dezertné víno)
- 250g – vlažného espressa
- 200g – dlhých piškót (savoiradi)
- 50g – tmavej čokolády (aspoň 60%)
- 4PL – kakaa holandského typu
Postup:
1 Vymiešajte žĺtka a cukor do hutnej peny. Votrite ku nim mascarpone a dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý snech spolu so štipkou soli a zľahka votrite do mascarpone.
2 Na dno misky rozotrite časť krému.
3 V tanieri si rozmiešajte espresso spolu s dezertným vínom. V zmesi si postupne namáčajte piškóty, ktoré by sa nemali rozmočiť. V jednej vrstve ich skladajte na krém a poprášte kakaom.
4 Postup opakujte do spotrebovania prísad a zakončite krémom. Tiramisu potiahnite fóliou, vychlaďte aspoň 8 hodín a pred podávaním posypte zmesou z 2 lyžíc kaka a hoblín čokolády.
Tajný tip: Marsalu môžete nahradiť mandľovým likérom amareto, limoncellom, alebo tmavým rumom. A ešte jedna vec, pri výrobe vás do nálady rozhodne dostane talianská hudba v pozadí :)).
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.