Parené buchty so šodó omáčkou | Recept

Suroviny na 4ks veľké buchty
- 500g – hrubej múky
- 250ml – plnotučného mlieka
- 20g – droždia
- 1ČL – trstinového cukru
- Štipku morskej soli
- 1 ks – celého vajca
Šodó omáčka
- 125ml – Šumivého vína prosseco
- 2ks – žĺtok
- 40g – trstinového cukru
1 Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvorte základný kvások. Potom ho spolu v jednej miske rozmiešajte s múkou a vajcom do hladkého cesta. Vytvorené cesto nechajte následne kysnúť v nádobe aspoň 30 minút. Po dokynutí rozdelte cesto na 4 rovnaké diely. Z tých si vytvorte „placky“, do ktorých stredov umiestnite dostatok domáceho lekváru podľa vlastného výberu. Mojím trikom je, že okraje cesta postláčam prstami a krížom cez seba poprekladám a dokopy zatlačím, aby neostal ani jeden záhyb. Potom tieto buchty otočím a nechám na doske ešte vykysnúť aspoň 5-10 minút. Pripravené buchty dám spariť do hrnca na 10 minút.
2 Omáčku šodó si pripravíte zmiešaním všetkých surovín, ktoré za stáleho miešania budete variť vo vodnom kúpeli. Zmes by nemala vrieť, aby sa vám krém nepokazil. Odporúčam na šľahanie využiť metličkú, alebo mixér s najmenšou možnou rýchlosťou, aby sa vám podarali vyšľahať bohatá pena, ktorú pootm umiestnite pod buchtu, ktorú budete podávať. Po umiestnení buchty ju ešte posypte vhodnou posýpkou a zalejte riadnou dávkou rozpusteného masla.

Tajný tip: Nebojte sa pri napĺnaní lekvárom šetriť. Buchty totiž zdvojnásobia svoju veľkosť. Potom sa určite nestane, že bude príliš suchá. Originál recept na šodó používa tiché vína. Ja ale uprednostňujem šumivé prosecco, ktoré dodá omáčke „penovú“ textúru. A kedže som zástanca modernej a stále prekvapujúcej kuchyne, tak preto táto voľba :).
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.