Pečená bravčová panenka s medovou omáčkou | Recept

Nedávno som vám priniesol chutný recept na bravčové medailónky, od ktorého neubehlo veľa času a opäť ma priateľka poprosila, aby som jej ho znova pripravil. Čo by som to ale bol za foodblogera, keby som robil stále tie isté recepty :).
Preto som sa radšej podujal na príprave nového a dovolím si tvrdiť, že nemenej dobrého receptu. Všetkým to napokon chutilo tak, že som sa rozhodol prezradiť recept na prípravu doposiaľ utajoveného receptu na skvelú medovo-horčicovú omáčku, ktorá sa k tomuto receptu hodí asi najviac :).
Suroviny na pečenú panenku s medovou omáčkou
- 250g-300g – Bravčovej panenky
- 1ks – Červenej cibule (3ks šalotky)
- 2ks – Strúčikov cesnaku
- 2PL – Medu
- 2PL – Kremžskej horčice
- 2PL – Bieleho vínneho octu
- 1PL – Paradajkového pretlaku
- Čerstvé maslo
- Čierne mleté korenie
- Kurací, alebo zeleninový vývar
- Čerstvý tymián
- Morská soľ
- Extra panenský olivový olej
1 Rúru si predhrejte na 150°C. Bravšovú panenku zbavte prebytočnej tukovej blany a na rozpálenej panvici s olivovým olejom opečte dokopy na cca 3 min. po všetkých stranách. Takto narýchlo stiahnutú panenku umiestnite na pekáč a dajte piecť do rúry na 15min. (doružova), alebo 20min. do prepečena.
2 Medzitým si na rovnakej panvici pridajte trochu oleja a usmažte cesnak spolu s cibuľkou dozlatova. Pridajte za lyžicu paradajkového pretlaku, dve lyžice horčice, medu a vínneho octa. Podlejte túto pastu vínom, dochuťte tymiánom, soľou a dolejte trochu vývaru, aby omáčka mala tú správnu konzistenciu. Priveďte do varu a chvíľu poduste, aby sa všetky chute spojili, asi cca 10 minút. Omáčku udržiavajte v teple pred podávaním.
3 Panenku vyberte po dopečení z rúry, naskladajte na mäso plátky masla, pokoreňte a pridajte trochu čerstvého tymiánu. Mäso zakryte na približne 5min. alobalom a nechajte chvíľku odpočinúť. Potom mäso nakrájajte na kúsky a podávajte s teplou červenou omáčkou, spolu na krúžky nakrájanými a opečenými zemiakmi.
Máte svoj vlastný recept na dobrú omáčku? 🙂
Dajte vedieť. Budem len rád!
Váš @Smoliak
6 Komentáre
Banksy
10. februára 2016 at 16:03
No recept vyzera zaujimavo. A z vizualnej stranke excelentne… 🙂
Smoliak
11. februára 2016 at 9:58
Ďakujem 🙂 skús niekedy pripraviť a daj vedieť ako chutí 😉
Petruska Peter
23. decembra 2018 at 12:39
Dnes som ten recept vyskusal a je vyborny 🙂
greativity
23. decembra 2018 at 13:42
Super! To som rad :). Fotku nemame?
Štefan horváth
17. marca 2020 at 13:49
Dnes som vyskúšal tento recept.nemal som doma vínny ocot,dal som viac vína a bolo to super.Vďaka za recept
smoliak86
17. marca 2020 at 13:54
Wow, super! 🙂 Musím vyskúšať aj túto verziu. Víno a hlavne to kvalitné vie s jedlom robiť zázraky :))