Pivný maďarský guláš s domácou knedľou | Recept

23. júna 2018greativity
Pivný maďarský guláš s domácou knedľou | Recept
Priznávam! Tento recept na maďarský guláš nevzišiel z mojej hlavy. Podarilo sa mi ho získať od skúseného „variča“ a môžem povedať, že lepšiu variantu na tento typ dlho vareného gulášu v plzenskom pive naozaj aspoň zatiaľ nepoznám. Je to naozaj báseň pre chuťové poháriky ;). Veď uvarte a uvidíte.

 

Suroviny na 5l objem maďarského gulášu

  • 1kg – hovädzieho zadného
  • 300-400g – bravčového stehna
  • 1300g – na drobno nakrájanej cibule
  • 0,5l – piva plzeňského typu
  • 0,5l – horúcej vody
  • 5-6ks – strúčikov cesnaku
  • Červená mletá paprika
  • Čierne korenie
  • Mletá rasca
  • Škvarená bravčová masť
  • Morská soľ
  • 2PL hladkej múky
  • Veľký kús masla

Postup:

1 Recept je v podstate až „hlúpo“ jednoduchý :). Cibuľu si nakrájajte na drobno a orestujte na masti do sklovata. Do takto pripravenej cibuľky prihoďte mäso a spolu orestujte. Pridajte korenie, kmín a nechajte dusiť cca 10 min.. Po podusení pridajte mletú papriku a poriadne premiešajte. Prilejte pivo a varte 3 hodiny na miernom ohni.

2 Po 3 hodinách dolejte vodu a pridajte lisovaný cesnak. Varte ďaľšiu 1 hodinu.

3 Po poslednej hodine prichádza pravá alchýmia. Dochuťte guláš soľou, prípadne korením a kmínom. Pripravte si z masla a múky zápražku, ktorou môžete zahustiť guláš. Po priliatí do gulášu prevarte ešte 10 minút a môžete odstaviť.

4 Správny gríf pokračuje aj po dovarení. Po dobu cca 30-45 min. po uvarení, občas ešte guláš premiešajte. Znie to možno vtipne, ale naozaj mu to pomôže „dospieť“ do dokonalosti. A aby som nezabudol, najlepšie chutí tak o 1-2 dni ;).

Tajný tip: Úplne najlepšie chutí s domácimi žemľovými knedľami a pre nadšencov chilli, odporúčam aj pridať zopár kvapiek chilli extraktu, alebo čerstvého a kvalitného chilli.
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok