Pivný maďarský guláš s domácou knedľou | Recept

Suroviny na 5l objem maďarského gulášu
- 1kg – hovädzieho zadného
- 300-400g – bravčového stehna
- 1300g – na drobno nakrájanej cibule
- 0,5l – piva plzeňského typu
- 0,5l – horúcej vody
- 5-6ks – strúčikov cesnaku
- Červená mletá paprika
- Čierne korenie
- Mletá rasca
- Škvarená bravčová masť
- Morská soľ
- 2PL hladkej múky
- Veľký kús masla
Postup:
1 Recept je v podstate až „hlúpo“ jednoduchý :). Cibuľu si nakrájajte na drobno a orestujte na masti do sklovata. Do takto pripravenej cibuľky prihoďte mäso a spolu orestujte. Pridajte korenie, kmín a nechajte dusiť cca 10 min.. Po podusení pridajte mletú papriku a poriadne premiešajte. Prilejte pivo a varte 3 hodiny na miernom ohni.
2 Po 3 hodinách dolejte vodu a pridajte lisovaný cesnak. Varte ďaľšiu 1 hodinu.
3 Po poslednej hodine prichádza pravá alchýmia. Dochuťte guláš soľou, prípadne korením a kmínom. Pripravte si z masla a múky zápražku, ktorou môžete zahustiť guláš. Po priliatí do gulášu prevarte ešte 10 minút a môžete odstaviť.
4 Správny gríf pokračuje aj po dovarení. Po dobu cca 30-45 min. po uvarení, občas ešte guláš premiešajte. Znie to možno vtipne, ale naozaj mu to pomôže „dospieť“ do dokonalosti. A aby som nezabudol, najlepšie chutí tak o 1-2 dni ;).
Tajný tip: Úplne najlepšie chutí s domácimi žemľovými knedľami a pre nadšencov chilli, odporúčam aj pridať zopár kvapiek chilli extraktu, alebo čerstvého a kvalitného chilli.
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.