Pulled pork, alebo trhané bravčové mäso

19. augusta 2018greativity
Pulled pork, alebo trhané bravčové mäso

Počuli ste už o pulled pork? Je to skvelá a delikátna paráda, ktorú si môžete pripraviť aj u vás doma. Ide totiž o dlho pečené bravčové plece, ktorého výsledok uvidíte po 7 dlhých hodinách pečenia pri nízkej teplote.

Pre vás som pripravil recept, ktorý kombinuje skvelé bravčové, domácu bbq omáčku, chilli coleslaw a najmä zemiakové zemle, ktoré dávajú tomuto jednu jemnosť, ostrosť, sladkosť a najmä mäsitosť. Preto verím, že jeho uverejnením poteším najmä mäsožravcov :).

 

Ingrediencie potrebné na cca 14 porcií bravčového mäsa (pulled pork)

Čili coleslaw

  • 1/2ks – červenej kapusty
  • 1/2ks – limetky
  • 400ml – delikátnej majonézy
  • 3ks – sladkej mrkvy
  • 2ks – jablka
  • 1ks – čerstvého chilli, alebo chilli extrakt
  • 1ks + 1ks – červenej a žltej cibuľky
  • 2PL – dijonskej horčice
  • 1PL – jablčného octu
  • 2PL – trstinového cukru
  • čierne mleté korenie – čerstvého chilli, alebo chilli extrakt
  • 1ČL – štipka morskej soli

Domáce zemiakové žemle

  • 5 hrnčekov – celozrnej špaldovej múky
  • 1 balíček – sušeného droždia
  • 1 1/2 poháru – vody s teplotou 40°C
  • 105g – uvareného roztlačeného zemiaku
  • 75g – zmäknutého čerstvého masla
  • 50g – cukru
  • 1ČL – soli

Postup:

1 Postup prípravy pre pulled pork: Mäso si riadne vysušte, očistite od prebytočných častí (tukovina,…) a umiestnite na plech. Do mäsa riadne vmasírujte domácu BBQ omáčku, ktorej recept nájdete na mojom blogu (preklik z ingrediencií). Takto naložené mäso dajte odpočívať do chladničky aspoň cez noc a v lepšom prípade na 12h.

2 Pred pečením si nechajte si rozpáliť rúru na 220°C. Pri tejto teplote pešte mäso presne 40 minút úplne odkryté, aby sa vám mäso zatiahlo a udržalo tak vo vnútri šťavu. Po 40 min. znížte teplotu na 120°C a pečte po dobu 5 hodín, ale tentokrát už zakryté mäso s alobalom. Dôležité je, aby tento alobal bol z vonka s matnou stranou, ktorá vpúšta dnu teplo. Vnútorná teplota mäsa by podľa správnosti mala byť 89-90°C.

3 Po 5 hodinách pomalého pečenia odkryte mäso a zvýšte teplotu na 250 stupňov a pečte do chrumkava približne 15 minút. Kôrka sa vám pekne zatiahne a vytvoríte tak veľmi chutný kontrast medzi vonkajčím spečeným mäsom a štavnatým stredom. Po dopečení vyberte mäso a opäť ho zakryte alobalom a nechajte pred podávaním minimálne ďaľších 10 minút odpočívať. Mäso potom natrhajte vidličkou a môžete sa pustiť do servírovania.

4 Postup prípravy coleslawu: Okrem cibuľky a kapusty, ktorú odporúčam nakrájať, si mrkvu a jablko nastrúhajte na struháku. Vytvoríte tak kompaktnejšiu textúru coleslawu. Osttné je už jednoduché. Stačí zvyšne suroviny pridať do spoločnej nádoby a poriadne premiešať. Ideálne rukami :). Takto vytvorený coleslaw si dajte do uzatvorenej nádoby a nechajte odpočívať v chlade aspoň 1h.

5 Postup prípravy domácich zemiakových žemlí: Pripravte si na výrobu 2 veľké nádoby. V jednej si zmiešajte 2 hrnčeky múky spolu so sušenými kvasnicami. V druhej nádobe si rozmiešajte vodu, uvarený zemiak, maslo, cukor a soľ. Spolu miešajte aspoň 30 sekúnd a nechajte odpočívať 3 minúty. Po tom prelejte tekutinu do nádoby s múkou a kvasnicami, spolu premiešajte, pridajte zvyšnú múku a nechajte kysnúť po dobu 40 minút.

6 Z cesta vypracujte 14 rovnako veľkých guliek a dajte ich hneď vedľa seba (nech sa dotýkajú) na spoločný plech. Takto pripravené guličky prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť ďaľších 10 minút. Následne si predhrejte rúru na 200°C, žemle potrite s vajíčkom, ktré ste si rozmiešali s 1PL vody a pešte 16-20 minút, pokiaľ vám vrch žemlí nezhnedne.

Trhané bravčové mäso

Tajný tip: Pred podávaním si prekrojte žemle a ugrilujte zo svetlej strany. Tým si zabezpečíte, že sa nerozpadnú a nerozmočia. Podávať tento „sendvič“, môžete aj v kombinácii s kyslými, alebo nakladanými uhorkami.

Nech vám chutí! Váš @Smoliak.

1 Komentáre

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok