Cesto na palacinky | Recept
Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda:
Suroviny potrebné na palacinky:
- 1 hrnček – mlieka
- 1 hrnček – múky
- 1 – vajíčko
- 2 PL – extra panenského oleja
1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja.
2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou.
3 Ako dlho ich treba robiť je veľmi individuálne. Závisí od sporáku, ale aj od vašich chuťových pohárikov. Ja má rád prepečenejšie a niekto zas menej. Takže podľa chuti 🙂
4 K dokonalosti už ostáva len výber správnych prísad. Nuttela, ovocie, alebo mascarpone? Možností je viac a tu stále hovorím, „kreativite sa medze nekľadú“. Mojou obľúbenou kombináciou je trocha mascarpone rozmiešaného s medom a škoricou + trochu brusníc, prípadne hrozienok.
Tip na záver: Nezabúdajte, že každá múka ma iné vlastnosti a preto pri pripravovaní receptu, treba rátať aj s touto premennou. Preto ak sa vám zdá, že cesto je málo vláčne, prípadne príliš husté, tak sa nebojte pridať ešte trochu mlieka. 🙂
Dobrú chuť priatelia!
Váš @Smoliak