Cesto na palacinky | Recept

17. februára 2015
Cesto na palacinky | Recept

Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda:

Suroviny potrebné na palacinky:

  • 1 hrnček – mlieka
  • 1 hrnček – múky
  • 1 – vajíčko
  • 2 PL – extra panenského oleja

Postup:

1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja.

2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou.

3 Ako dlho ich treba robiť je veľmi individuálne. Závisí od sporáku, ale aj od vašich chuťových pohárikov. Ja má rád prepečenejšie a niekto zas menej. Takže podľa chuti 🙂

4 K dokonalosti už ostáva len výber správnych prísad. Nuttela, ovocie, alebo mascarpone? Možností je viac a tu stále hovorím, „kreativite sa medze nekľadú“. Mojou obľúbenou kombináciou je trocha mascarpone rozmiešaného s medom a škoricou + trochu brusníc, prípadne hrozienok.

Tip na záver: Nezabúdajte, že každá múka ma iné vlastnosti a preto pri pripravovaní receptu, treba rátať aj s touto premennou. Preto ak sa vám zdá, že cesto je málo vláčne, prípadne príliš husté, tak sa nebojte pridať ešte trochu mlieka. 🙂

Dobrú chuť priatelia!
Váš @Smoliak

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok