Citrónový cheesecake s lesným ovocím | Recept

Tomuto receptu, by som mohol dať prívlastok „narodeninový“. U nás v práci, kde aktuálne pôsobím, je totižto zvykom priniesť deň po vašich narodeninách nejaké malé pohostenie. A čo by som to bol za foodblogera, keby som svojich kolegov neprekvapil najlepším koláčom ever, ktorým cheesecake rozhodne je. Za tie roky čo som mal možnosť okúsiť všetky jeho podoby, postupy a alternatívy, som ho dokázal vyprofilovať takmer k dokonalosti. Mojím favoritom popri všetkých verziách od čokoládového až po karamelový, je stále ten jediný originál. Lemon Cheesecake, ktorého recept vyzerá nejak takto.
Suroviny na cheesecake:
- 300 g – maslových sušienok
- 100 g – čerstvého masla
- 750 g – mascarpone
- 120 g – trstinového cukru
- 50 g – kvalitnej belgickej čokolády
- 1 dcl – vody
- 4 ks – veľkých bio vajec
- Šťava zo 6 limetiek
- Vanilkový lusk, alebo 1 lyžica kvalitného vanilkového extraktu
- Jemne nastrúhaná kôra z 1 limetky
- 200 g – lesného ovocia
1 Predhrejte si rúru na 165°C. Rozdrvte maslové sušienky na jemnú strúhanku a premiešajte spolu s maslom a postrúhanou čokoládou. Pokiaľ chcete svoju kuchyňu ušetriť od veľkého neporiadku, tak súšienky môžete zabaliť do utierky a prejsť ich valčekom, až kým sa z nich nestane strúhanka. Takto vytvorené cesto vyskladajte do formy a uložte do chladničky, kým si nevytvoríte náplň.
2 Rozmiešajte do hladka mascarpone spolu s cukrom, aby sa vám cukor co najviac rozpustil. Pridávajte jedno vajce po druhom za stáleho miešania. Prilejte limetkovú šťavu, semená z vanilkového lusku a premiešajte všetko dohromady. Nakonieco do zmesy dostrúhajte kôru z jednej limetky.
3 Vytvorenú plnku rozlejte na vychladené cesto a pomocou lyžice zarovnajte vrch. Cheesecake pešte v rúre približne 45-50 minút. Pokiaľ ho chcete mať z vrchu trochu viac spečený do hneda, tak pri konci zapnite rúru až na 220°C a nechajte ho piecť ešte minimálne 10 min.
4 Upečený cheesecake nechajte vychladnúť po dobu aspoň 5 hodín v chladničke.
5 Tesne pred podávaním si zohrejte v hrnci vodu, do ktorej pridajte lesné ovocie a nechajte povavariť. Po približne 10 min. za stáleho miešania vám vznikne hustá redukcia z lesného ovocia, ktorú môžete vyliať na podávaný cheesecake.
Nech vám chutí! 🙂
Váš @Smoiak
Tajný tip: Túžite po nepopraskanom Cheesecake-u? Stačí ak po dopečení vypnete ohrev rúry a necháte koláč vychladnúť s mierne otvorenými dvierkami.
2 Komentáre
vianocka
12. februára 2015 at 12:27
fotka pekna, ale struktura plnky nevyzera ze bola velmi jemna. Imho si dal vela vajicok. Skusal si jest cheesacake v Sturovi alebo vo foxforde? Tam to je benchmark.(aj ked niekedy sa ani im nepodari)
Smoliak
12. februára 2015 at 12:44
Štruktúra vyzerá zle, ale popravde mi to pokazil nôž, ktorý som použil na krájanie 🙂 Ich cheese som mal, ale mne nechutil :-/