Francúzsky hruškový koláč | Recept

24. septembra 2013smoliak86
Francúzsky hruškový koláč | Recept

Posledné dva týždne zo všetkých strán počúvam o hruškách. Asi je ich sezóna, alebo čo 🙂 Niečo podobné si pamätám ešte počas leta s marhuľami. O tých sa mi ešte aj teraz sníva :). Tak som teda využil ich aktuálnu sezónu a pripravil som pre vás jeden môj obľúbený recept na super „crunch“ koláč.

Suroviny potrebné na hruškový koláč

Cesto:

  • 2 hrnčeky – hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL – trstinového cukru
  • 170g – neosoleného masla
  • 1/2 šálky – ľadovej vody

Plnka a hrušky:

  • 6-7 ks – veľkých hrušiek
  • 1/2 šálky – trstinového cukru
  • 4 PL – neosoleného masla
  • 1/2 PL – kardamónu
  • 1/2 – vanilkového lusku

Postup:

1Všetky suroviny pre cesto si hoďte do nádoby a riadne premiešajte. Ako iste viete každá múka rôzne vstrebáva vlhkosť. Preto ak máte cesto príliš lepkavé nebojte sa dosypať o čosi viac múky, aby vám vzniklo cesto s vlastnosťami trochu mäkkšej plastelíny. Zamiesené cesto hoďte po spracovaní zatiaľ do chladničky.

2Na panvicu si dajte rozpustiť maslo. Na toto maslo hoďte 1-2 nadrobno nakrájané hrušky. Pridajte kardamón a vanilkový lusk. Prevarte hrušky a keď budú dostatočne mäkké tak ich odstavte od ohňa a všetky rozmačkajte.

3Rozvalkajte a rozprestrite cesto na plech. Keď to máte, poprepichujte cesto, aby do seba nasalo čo najviac z chuti hrušiek. V predchádzajúcom kroku pripravenú „plnku“ rozotrite po ceste.

4Natenko na mesiačiky nakrájané hrušky poukladajte vedľa seba. Ja som sa snažil urobiť špirálu, ktorá vizuálne vyzerá asi najlepšie.

5Pred pečením potrite hrušky roztopeným maslom a nakoniec posypte s trstinovým cukrom.

6Koláč pečte tak cca 45-60 min. pri 200°C. Odporúčam niekoľko krát plech otočiť, aby sa koláč rovnomerne upiekol do „zlatista“. Ak sa vám počas pečenia budú vytvárať vzduchové bubliny, nebojte sa ich prepíchnúť.

Tajný tip: Koláč je najlepší ešte teplý a občas ho zvyknem podávať aj so šípkovým lekvárom.

Nech vám chutí! 🙂

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok