Krémová praženica s mascarpone | Recept
Nie som typ človeka, ktorý hneď ako vstane príde do kuchyne a ide si niečo dobré uvariť. Výnimkou sú len víkendy, kedy sa na túto činnosť vyslovene teším. Posledný víkend som dostal neskutočnú chuť na praženicu. Nebol by som to ale ja, keby som aj takto pomerne jednoduchý recept neskúsil vytúniť. Kedže mi ostalo trochu mascarpone z posledného receptu kde som ho využil, tak vznikla táto skvelá krémová praženica. A poviem vám, je fakt, že skvelá :).
Suroviny na praženicu:
- 4 ks – Čerstvých domácich vajec
- 1 ks – Stredne veľkej červenej cibuľky
- 2 ks – Strúčikov cesnaku
- 2 PL – Mascarpone
- 1 dcl – Mlieka
- 1 ks – Chilli papričky
- 1 ks – Morská soľ
- Čierne korenie
- Extra panenský olivový olej
1 Rozpálte si olivový olej na panvici. Pokrájajte cibuľku, cesnak a chilli na drobné kúsky. Prihoďte ich na panvicu a spolu ich orejstujte do hnedastej farby. Po orestovaní ich stiahnite na chvíľku z ohnňa. Medzičasom si zmiešajte v miske mascarpone a mlieko. Pridajte k mascarpone vajíčka a spoločne s morskou soľou a čierným korením ich poriadne rozmiešajte.
2 Položte panvicu opäť na oheň a počkajte až do momentu kým cibuľka nezačne opäť peniť. Potom prilejte k cibuľke vajíčkovú zmes. Praženicu varte až do momentu, kým sa uvarení, ale nevysuší.
Tajný tip: Ja som túto dobrotu jedol spolu s 2 poslednými lokšami z predošlého dňa. A popravde, nič lepšie som asi s praženicou ešte nejedol :).
S chuťou,
Váš @Smoliak