Hovädzí hamburger s cesnakovo-limetkovým dresingom

12. novembra 2018greativity
Hovädzí hamburger s cesnakovo-limetkovým dresingom

Prep time: 60 minuty

Cook time: 30 minuty

Serves: 4 osoby

Milujete hamburgery? Potom vás určite poteší môj najnovší počin v podobe receptu na hovädzí hamburger. Sám som ho nedávno vymyslel a vyladil aj za pomoci nezvyčanej kombinácie chutí. Veď posúďte sami. Skombinovať grilovanú papriku, cesnakovo-limetkový dressing s hamburgerom, na to treba riadny kus odvahy. Základnú mäsovú placku som vytvoril z hovädzích líčok a pliecka. No neznie to už len podľa popisu chutiť famózne ;)? A ono to ešte aj famózne naozaj chutilo! 🙂

Pokiaľ uvažujete nad overeným receptom vhodným na grilovaciu sezónu, tak okrem dobre rozpáleného grilu určite práve takýto recept. Prekvapte a potešte svojich kamarátov a rodinu. Určite sa potom so svojim výtvorom nezabudnite aj pochváliť! Budem sa tešiť.

Možno to neviete, ale podľa mojho “hamburger metra”, výborný musí hamburger dominovať v 3 disciplínach:

  1. Výber dobrej mäsovej zmesi
  2. Musí v sebe obsahovať dokonalú omáčku
  3. A samozrejme musí byť uložený do výbornej žemli. Ja som použil časom ostrielanú a overenú praclíkovú variantu, ktorej recept na výrobu cesta nájdete v tomto staršom recepte na pivné bavorské praclíky.

 

Vytačiť recept

Hamburger s grilovanou paprikou a cesnakovo-limetkovým dresingom

  • Čas prípravy: 60 minuty
  • Dĺžka varenia: 30 minuty
  • Celkový čas: 1 hodina 15 minuty
  • Počet porcií: 4 osoby

Prísady

Hovädzí hamburger

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa, (najlepší je pomer 20% líčok + 80% pliecka)
  • 4 ks praclíkových žemlí, (nájdete v mojich receptoch)
  • 2 ks farebných paprík
  • 1 ks červenej cibuľky
  • 1 ks veľkej rajčiny
  • 100 g cheddaru
  • 1 PL medu
  • rukola
  • ľadový šalát
  • morská soľ

Cesnakovo - limetková majonéza

  • 1 ks limetky
  • 1 ks strúčik cesnaku
  • 4 PL majonézy
  • chilli extrakt

Postup

Postup pre dokončenie Hamburgeru

  • Ako prvé si samozrejme pripravte mäso, ktoré v ideálnom pomere 20% líčok + 80% hovädzieho pliecka pomelte, osoľte a okoreňte. Mäsu ako takému nič netreba. Takto pripravenú zmes vypracujte do rovnako veľkých 4ks placiek.

  • Na rozpálený gril, alebo panvicu poukladajte vytvorené mäsové placky, ktore grilujte z každej strany podľa vlastných preferencií prepečenia. Pre mňa najlepší hamburger by mal byť z vonka dostatočne zatiahnutý a z vnútra mierne ružovkastý. Dosiahnete tak nevysušenú konzistenciu a skvelú chuť z vonka. Tesne pred dopečením, cca 1 min. poukladajte na mäso syr cheddar, ktorý necháte rozpustiť. Zároveň v tomto momente si nechajte mierne opiecť z oboch strán aj pivné žemle, aby ste získali ich výraznejšiu chuť a odolnosť proti vlhkosti od ostatných surovín.

  • Ukladanie na prepečenú žemľu, je samozrejme na vás. Ja preferujem poradie: žemľa, dresing, skaramelizovaná cibuľka, mäso s cheddarom, grilovaná paparika, plátok rajčiny, list šalátu, rukola a opäť mierne potretá vrchná žemľa.

  • Stačí už len prepichnúť dostatočne dlhou špajdľou a hor sa podávať/jesť :).

Postup na výrobu majonézy a skaramelizovanej cibuľky

  • Postup na výrobu majonézy

    je veľmi jednoduchý. Roztlačte si cesnak, pridajte majonézu a pokropte cca 1/4 čerstvej limetky. Na dochutenie nastrúhejte trochu limetky a nechajte majonézu dostatočne zachladiť ešte pred podávaním. Pre náročnejších jedákov odporúčam, pridať zopár kvapiek chilli extraktu na vylepšenie chuti.

  • Skaramelizovanú cibuľku

    si pripravíte opäť veľmi jednoducho. Stačí si cibuľu očistiť, nakrájať na stredne veľké kusy. Na panvici si nechajte rozpáliť dostatočné množstvo olivového oleja. Cibuľku orestujte do zlatova. Potom pridajte za 1 PL medu, nechajte skaramelizovať, podlejte cca 1-2 PL vody a nechajte prevrieť. Tradáá… Cibuľka je hotová.

Tajný tip

Pokiaľ máte radi výrazné chute, tak odporúčam z cheddaru vytvoriť na nelepivej panvici syrový chips, ktorý tento hamburger ozvláštni ešte viac.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Starší Recept Novší Recept