Krtkova torta s višňami, brownie a termixom

14. januára 2019greativity
Krtkova torta s višňami, brownie a termixom

Prep time: 50 minuty

Cook time: 1 hodina

Serves: Podľa chuti a hladu :)

Keď príde na pretras téma koláčov, tak v tom mám veľakrát jasno. Inou kategóriou sú naopak torty, ktoré ja osobne pripravujem málokedy a preto ma táto posledná výzva nesmierne potešila.

Tento recept, je jednou malou ukážkou z nedávnej narodeninovej torty. Zadanie bolo jednoduché. Torta mala musela byť višňová a okrem dospelého oslávenca musí zaujať aj detskú návštevu. A presne preto vznikol koncept inej, modernejšej “krtkovej torty”, ktorá pracuje s najkvalitnejšími surovinami. Našiel sa v ňom termix z bielej čokolády, jemne osladené višne, brownie zo 70% belgickej čokolády, píniové oriešky a hlavne ako deti povedali: “červíky na torte? fuuj…” A tie sa prosím pekne zjedli ako prvé. A hádajte kým :).

Krtkova torta? Spomienky na detstvo zaručené.

Veľmi dobre si spomínam, ako som v detských rokoch miloval zákusky a koláče, ale aj to keď nás niekto pohostil krtkovou tortou. Vtedy som ešte nechápal zákutia polotovarov a „rýchlo“ pripravených šmakulád z prášku. Dnes to už ale viem. A preto sa vždy osobne snažím o to, aby výsledok, ktorý niekomu podávam na tanieri bol vždy pripravený z čo najlepších surovín aké nám trh vie ponúknuť. Výnimkou napokon nebola ani táto torta.

Máte to s kvalitou vstupných surovín rovnako?

Krtkova torta s brownie

Vytačiť recept

Krtkova torta s brownie a sladko-kyslými višňami

  • Čas prípravy: 50 minuty
  • Dĺžka varenia: 1 hodina
  • Celkový čas: 2 hodiny
  • Počet porcií: Podľa chuti a hladu :)

Prísady

Brownie

  • 190 g masla
  • 180 g tmavej 70% čokolády
  • 85 g múky
  • 40 g kakaa
  • 3 ks veľkých vajec
  • 250 g trstinového cukru
  • 1/2 ČL soli

Termix s bielej čokolády

  • 750 g mäkkého tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 g bielej čokolády

Čokoládový korpus na mrveničku

  • 5 ks vajec
  • 8 PL trstinového cukru
  • 8 PL hladkej múky
  • 1 ks kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • kakao

Ostatné

  • 300 g višní
  • 1 hrsť píniových orieškov
  • 1 balíček želé červíkov :)
  • Čerstvú mätu

Postup

Brownie

  • 1)

    Maslo spolu s čokoládou si nakrájajte na kúsky a dajte rozpustiť na vodnom kúpeli. Po rozpustení ich dajte bokom a za občasného miešania nechajte schladiť. Medzičasom si dajte zohriať rúru na 160°C. Zatiaľ čo sa vám zohrieva rúra, tak si rozmixujte vajíčka spolu s cukrom do hustej peny. Následne po vychladnutí čokolády zmiešajte v jednej spoločnej miske vyšľahanú penu a čokoládu. Ked už máte zmes riadne premiešanú, tak do nej cez sitko presypte múku spolu s kakaom a domiešaním vám vznikne základná zmes na brownie. Potom vám už stačí na vyliať toto cesto na plech, ktorý ste si pred tým vystlali papierom na pečenie a vložte do rúry na približne 20-25 minút.

Čokoládový korpus na mrveničku

  • 1)

    Cukor a vajcia si vyšľahajte do husnej peny. Do tejto peny potom primiešajte múku, kakao a kypriaci prášok. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 30-40 minút. Stačí použiť špáradlo na overenie správneho prepečenia :).

Termix z bielej čokolády

  • 1)

    Na vodnom kúpeli si rozpusťte čokoládu a za stáleho miešania ju nechajte schladiť čo najviac k izbovej teplote. Poto si už len stačí zobrať veľkú misku, do nej vyklopiť všetok tvaroh a poriadne zmiešať. Na zjemnenie celej chuti odporúčam pridať zopár kvapiek limetky, ktorú síce v surovinách neuvádzam, ale rozhodne s ňou nič nepokazíte.

Dokončovanie a zdobenie

  • 1)

    Zdobenie a dokončovanie je po predošlých bodoch viac zábavou ako prácou. Na vykrojený korpus poukladajte šťavnaté višnie, ktoré prekryte kompletnou vrstvou termixu. Ten následne posypte mrveničkou z piškótového korpusu a dozdobte s ostatnými surovinami (orechy, cukríky, mäta,…). Tortu odporúčam zjesť najneskôr do 48h, kedže tvaroh po tomto čase už nie je úplne fit :).

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Starší Recept