Rýchla cesnaková polievka – Domáca cesnačka

14. septembra 2018greativity
Rýchla cesnaková polievka – Domáca cesnačka

Prep time: 30 minuty

Cook time: 30 minuty

Serves: 4

Cesnaková polievka? Mňam! Ako malému chlapcovi mi tento typ polievky popravde veľmi nevoňal :). Dnes keď som o pár rokov starší, tak si občas nájdem čas na jej prípravu, pretože je neskutočne dobrá.

Cesnaková polievka trochu inak

Vždy ma ale pri výrobe cesnačky zaujímalo, či by sa dala pripraviť aj v trochu jemnejšej a hlavne v krémovejšej konzistencii. A predsa! Poradilo sa :). Malé experimentovanie v kuchyni zabezpečilo, že táto cesnačka je trochu viac nasladšia ako český originál, ale o to chutnejšia na jazyku. Podarilo sa to vďaka skvelej kombinácii orestovaného a pečeného cesnaku zároveň. Veď posúďte sami a to ideálne vo vlastnej kuchyni ;).

Vytačiť recept

Rýchla cesnaková polievka

  • Čas prípravy: 30 minuty
  • Dĺžka varenia: 30 minuty
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Počet porcií: 4

Suroviny potrebné na cesnakovú polievku

  • 1 ks zemiaku batát
  • 4 hlavičky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového, alebo mäsového vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • veľký kus masla
  • olivový olej
  • muškátový oriešok
  • morská soľ
  • francúzsku bagetu
  • kvalitný syr (napr. cheddar)

Postup

  • 1)

    V hrnci si dajte rozpáliť olej, na ktorom si poriadne z prudka orestujte na kocky nakrájaný zemiak. Keď začne chytať sklovatú textúru, tak pridajte 5 strúčikov cesnaku, ktoré restujte po dobu cca 2-3 minúť. Takto pripravený základ podlejte vývarom, pridajte bobkový list a nechajte variť až do zmäknutia všetkých surovín.

  • 2)

    Počas varenia polievky si dajte do rozohriatej rúry (200°C), upiecť cesnakové hlavičky prekrojené na polovicu. Pred vložením ich ale pokropte trochou oleja, aby sa zabránilo zhoreniu. Cesnak bude hovový v momente, ako začne hnednúť.

  • 3)

    Do uvarenej polievky pridajte upečený sladký cesnak, trochu soli, štipku muškátového orieška a veľký kus masla. Všetko pekne spolu premixujte s tyčovým mixérom. Pred podávaním si opečte kúsok francúzskej bagety, ktorú si potrite cesnakom a posypte syrom. Najlepšie bude, keď tento syr potom opečiete s flambovacou pištoľou, vďaka čomu získa skvelú chuť.

Tajný tip:

Pokiaľ máte radšej „vodnaté“ polievky, tak vynechajte mixér, prípadne pridajte nie 1,5l, ale až 2l vývaru.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Starší Recept Novší Recept