• Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou

    Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou | Recept

    4. januára 2018smoliak86

    Máte za sebou úspešnú oslavu nového roku a ostala vám v chladničke údená šunka? Potom vás tento recept určite poteší. Spája delikátnu chuť sušených rajčín, výrazného plesnivého syra a jemne opečenú šunku, ktorá tak získa nádhernú vôňu a ešte lepšiu chuť. A to znie famózne. No nie? 🙂 Potrebné suroviny 1 šálka – jasmínovej ryže 50g – sušených rajčín 4ks – veľkých strúčikov cesnaku 125g – syru rokfort (alebo slovenskej nivy) 3dcl – zeleninového vývaru 50g – masla Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Postup: 1 Uvarte ryžu podľa návodu, ktorú uvádza predajca. Pri mojej sa mala zohriať voda o objeme 1 a 1/2 šálky, do ktorej sa potom prisypala ryža a varila 10-15 minút. Následne zvyšnú vodu treba zliať a…

    Čitať článok
  • Pečený losos na baby špenáte

    Pečený losos na mladom špenáte v chrumkavej kruste | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Viacero ľudí sa ma pýtalo, čo najviac obľubujem ze pestrej ponuky Vianočných chodov. Keď som sa tak na tým zamyslel, uvedomil som si, že sú až príliš často je monotónne. Preto som sa tento rok (píšu sa Vianoce 2017) rozhodol pre zmenu. Preto si odteraz každé Vianoce doprajem niečo nové a výnimočné. Tento rok som si preto doprial nový skvelý recept, ktorý je chrumkavý, šťavnatý a výborne zladený. Preto pokiaľ hľadáte niečo nové vo svojej kuchyni, tak určite siahnite po tejto mojej novote. Suroviny 2ks – červenej cibule 2ks – strúčikov cesnaku olivový olej 50g – masla Oregano 500g – Baby špenátu 350g – lístkového cesta 500g – čerstvého odfiletovaného lososa bez kože 1ks – vajce (veľkosť M) Morská soľ Omáčka 1/2ks – póru 50g…

    Čitať článok
  • Smotanové kari s kuracím mäsom

    Indické smotanové karí – Curry | Recept

    3. decembra 2017smoliak86

    Tak a je to tu! Po dlhšom čase prinášam opäť recept s mäsom. Tentokrát ide o kuracie curry, ktoré sa samozrejme dá pripraviť aj vo variante s tofu, prípadne ako fish curry, ktoré mám rovnako rád ako túto kuraciu variantu :). Ide o kombináciu z jedného môjho obľúbeného kari receptu, ktorý som ale časom trochu vyladil k mojej chuti ;). Potrebné suroviny na Curry 600g – bio kuracích pŕs 1ks – stredne veľkého póru 1ks – červenej cibule 1ks – červenej kápie 1ks – žltej kápie 1ks – čerstvého chilli 3ks – strúčikov cesnaku 200g – mladého sladkého hrášku 200g – zaváraných rajčín 400ml – aspoň 30% smotany Sójové klíčky Za hrsť čerstvého koriandru Morská soľ Karí korenie Podrvené semiačka feniklu Mletá pálivá paprika Postup:…

    Čitať článok
  • Hovädzie guličky s chlebom naan

    Hovädzie mäsové guličky s chlebom naan | Recept

    21. júla 2017smoliak86

    Milujete indickú kuchynu a premýšľate nad rýchlym a ľahkým receptom? V tom prípade mám dobrú správu, tento recept bol vytvorený priamo pre vás. V recepte som spojil voňavé hoväzdie mäsko spolu s typickým chlebom naan a sviežim dresingom, ktorý kombinuje salnú, pálivú a výraznú chuť. Určite bude chutiť všetkým, ktorí radi objavujú nové zaujímavé chute. Potrebné suroviny na 4 porcie mäsa 500g – Najemno pomleté hovädzie mäso 1ks – Červenej cibule 2ČL – Mletej rasce 1ČL – Korenia garam masala 1 šálka – Na hrubo nasekaného koriandra Štipka kajanského korenia / alebo trochu čerstvého chilli Olivový olej Morská soľ Suroviny na dresing 250ml – Nízkotučného jogurtu 2ks – Mladej jarnej cibuľky Zopár lístkov – Čerstvej mäty ½ ks – Citróna Morská soľ Suroviny potrebné na…

    Čitať článok
  • Vepřo knedlo zelo

    Pečené bravčové pliecko so sladko-kyslou kapustou | Recept

    4. apríla 2017smoliak86

    Niekto by tento recept mohol nazvať aj vepřo, knedlo, zelo. Samozrejme podstata tohto receptu bola inšpirovaná u bratov čechov, ale ako to už u mojich receptov býva, tak vždy sa snažím inovovať a prinášať nový pohľad na všeobecne známe recepty. V čom je ale tento recept iný? Rozhodne v spôsobe prípravy a surovinách, ktoré som použil. Poviem vám, že takto pripravené mäsko je neskutočne šťavnaté, pekne sa rozpadajúce a ohromne chutné. Potrebné suroviny na 2 porcie 400-500g – prerasteného bravčového pliecka Plnotučná horčica Čerstvý tymián Morská soľ Mletá rasca Mleté čierne korenie 2PL bravčového sádla Sladko-kyslá kapusta 400g – nakladanej kyslej kapusty 3 PL – kryštálového cukru 1 PL – medu Morská soľ Postup: 1 Kedže mäsku to trvá vždy najdlhšie tak začneme najprv jeho…

    Čitať článok
  • Trojfarebný tatarák z lososa

    Trojfarebný tatarák z údeného lososa | Recept

    2. decembra 2016smoliak86

    Trojfarebný tatarák z lososa. Nový recept, ktorý vznikol v mojej kuchyni v podstate náhodne. Poznáte to, občas dostanete zvláštne chute a tie dokážete „uhasiť“ jedine #DelikátnaVýzva spolu s bláznivým receptom. Trvalo mi niekoľko dní, kým som vymyslel tak chutné, ako bláznivé chute, ktoré sa dotýkajú viacerých svetov chutí. Nájdete v ňom sladkú, pikantnú, slanú a kyslú chuť zároveň. Kto neochutná… neuverí. 🙂 Potrebné suroviny na trojfarebný tatarák Tatarák z lososa 100g – údeného lososa 1ks – červenej cibule 1PL – extra panenského olivového oleja 1ČL – kremžskej horčice 1/2 – citróna Koleslaw s opekaným sezamom 2 hrčeky – bielej kapusty 1 hrček – červenej kapusty 1ks – veľkej sladkej mrkvy 1ks – jablka Golden Smith 2 kopcovité PL – Delikátnej tatárskej omáčky 2PL – extra…

    Čitať článok
  • Jamie kuchárska kniha

    Grilovanie s nápadom (+ E-book ťahák)

    19. augusta 2016smoliak86

    Leto je síce už dlhšie za svojou lepšou polovicou, ale to nám stále nebráni v rozpálení grilov a pustení sa do riadnej grilovačky. Pár týždňov dozadu sa mi do rúk dostala zaujímavá kniha od dvojice autorov Jamie Oliver a DJ BBQ, ktorých istotne nemusím predstavovať. Viac detailov o knihe Pokiaľ patríte medzi fanúšikov grilovania ako ja, tak jej prípadnú kúpu vám pomôžem v tomto článku uľahčiť. Pokúsim sa ju zhodnotiť tak, aby ste dokázali jednoduchšie stotožniť s jej kúpou ;). Čo sa vlastne v knihe ukrýva? Kniha obsahuje celkovo 52 receptov nabitých radami a pestrými fotkami Musím priznať, že najmä tie rady si ma získali asi najviac, dozviete sa veci, ktoré ste o grilovaní možno ani netušili Pri radách to samozrejme nekončí. V knihe nájdete…

    Čitať článok
  • Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou

    Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

    30. júla 2016smoliak86

    Existuje mnoho tepelných úprav vajíčok. Od klasických praženíc až po sofistikovanejšie pošírovanie. Tentokrát vám prinášam recept, ktorý nazývajú Francúzi aj ako „Oeufs En Cocotte (Vajcia v hrnci)“. Ide o využitie menej známej metódy prípravy vajec s čerstvými hríbami. Verte, že nech to znie akokoľvek čudne, tak spojenie hríbov, kôpru a špeciálne varených vajec je hotová gastro-symfónia na chuťových pohárikoch 🙂. Potrebné suroviny na kôprové vajíčko 200 – 250g – čerstvých hríbov 2ks – šalotky, alebo mladej cibuľky 2ks – strúčikov cesnaku 2ks – domácich vajec 1 hrnček – mladého hrášku 1 hrnček – 33% šľahačky 1/2 hrnčeka – kvalitného bieleho vína Čerstvý kôpor Čierne mleté korenie Olivový olej Čerstvé maslo Morská soľ Postup: 1 Nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak si orestujte na olivovom oleji. Očistite…

    Čitať článok
  • Segedínsky guláš

    Segedínsky guláš | Recept

    22. júna 2016smoliak86

    Po dlhšom čase prinášam recept s mäsom :). A čo iné ako starý dobrý segedín, aj keď s trochu upravenou formou, ktorou som sa snažil tomuto legendárnemu jedlu dodať modernejší šat, ale bez narušenia tradície, ktorá z neho robí jedno z najlepších slovenských jedál. Tak nech sa páči. Suroviny na domáci Segedínsky guláš 600g – bravčového pliecka 500g – kyslej kapusty 500 ml – sladkej smotany (min. 30%) 2 PL – bravčovej masti 2 ks – žltej cibule 2 ks – červenej cibule 3 ks – strúčikov cesnaku 3 ks – nového korenia 3 ks – bobkového listu 1 ČL – soli 1 PL – mletej sladkej červenej papriky 1 ČL – mletej údenej papriky 1 ks – zemiak na zahustenie Mletého korenia Mletá rasca…

    Čitať článok
  • Hrnčeková knedľa

    Parená hrnčeková knedľa | Recept

    22. júna 2016smoliak86

    Pripravujte si domáce vepřo-knedlo-zelo, alebo ako ja naposledy domáci segedínsky guláš? Tak potom skúste tento veľmi rýchly a chutný recept na domácu Parenú hrnčekovú knedľu, ktoré si u nás našli svoje uplatnenie :). Nevieme sa ich totižto dojesť. Suroviny potrebné na Hrnčekovú knedľu 2 hrnčeky – hrubej múky 2 hrnčeky – plnotučného mlieka 4 ks – rohlíkov 4 ks – domácich vajíčok Za hrsť petržlenovej vňatky Soľ Čierne korenie – červenej cibule Bravčovú masť Postup: 1 Zmiešajte si mlieko, múku a žĺtka, do ktorých po zmiešaní pridajte petržlenovú vňať, korenie a soľ podľa chuti. Keď máte zmes vymiešanú tak pridajte na kocky nasekané rohlíky a zľahka primiešajte z bielkov vyšľahaný sneh. 2 Hrnčeky si riadne vymastite bravčovou masťou, do ktorých asi do 3/4 lyžicou pridajte…

    Čitať článok
1 2 3