• Pečený zubáč na masle s natur ryžou

    Pečený zubáč na masle s natur ryžou | Recept

    3. júla 2018Smoliak

    Mám rád ryby a to veľmi! Preto ma prekvapuje, že tento recept aka Pečený zubáč na masle, prichádza medzi moje recepty ako vôbec jeden z prvých rybacích receptov. Spojením výrazneho citrónu, čerstvých byliniek rozvoniate nielen vašu kuchyňu ale aj pekne nazdobené taniere vaších jedákov ;).     Suroviny potrebné na 2 porcie 2ks – očisteného a odfiletovaného zubáča 1ks – citrónu Čerstvé maslo Morská soľ Olivový olej 2ks – strúčikov cesnaku Čierne korenie Vetvičky čerstvého tymiánu 1 hrnček – natur ryže   Postup: 1 Pokiaľ máte rybu pekne očistenú, tak úplne stačí ju vložiť do papierom vystlaného plechu, osoliť, poukladať na rybu na plátky nakrájaný cesnak, na kúsky nakrájané maslo, vetvičku tymiánu. Potom stačí už len poriadne okoreniť a pokropiť olivovým olejomz. Rybu pečieme približne…

    Čitať článok
  • Maďarský guláš s knedľou

    Pivný maďarský guláš s domácou knedľou | Recept

    23. júna 2018Smoliak

    Priznávam! Tento recept na maďarský guláš nevzišiel z mojej hlavy. Podarilo sa mi ho získať od skúseného „variča“ a môžem povedať, že lepšiu variantu na tento typ dlho vareného gulášu v plzenskom pive naozaj aspoň zatiaľ nepoznám. Je to naozaj báseň pre chuťové poháriky ;). Veď uvarte a uvidíte.   Suroviny na 5l objem maďarského gulášu 1kg – hovädzieho zadného 300-400g – bravčového stehna 1300g – na drobno nakrájanej cibule 0,5l – piva plzeňského typu 0,5l – horúcej vody 5-6ks – strúčikov cesnaku Červená mletá paprika Čierne korenie Mletá rasca Škvarená bravčová masť Morská soľ 2PL hladkej múky Veľký kús masla Postup: 1 Recept je v podstate až „hlúpo“ jednoduchý :). Cibuľu si nakrájajte na drobno a orestujte na masti do sklovata. Do takto pripravenej…

    Čitať článok
  • Cuketové rizoto s kozím syrom

    Cuketové rizoto s kozím syrom | Recept

    22. júna 2018Smoliak

    Možno vám to príde nečakané, ale toto cuketové rizoto som vytvoril v atypickej verzii a to z tzv. Natur ryže. V kombinácii čerstvej cukety, sladkých rajčín a kozieho syru si túto verziu určite zamilujete.   Suroviny potrebné na 4 porcie 1 hrnček – natur ryže 1 ks – väčšej cukety 1 ks – na drobno nakrájanej červenej cibule 1 ks – na drobno nakrájanej zelenej papriky 2 ks – strúčikov cesnaku 5 ks – väčších sladkých rajčín 150 g – kozieho syru Riadny kus čerstvého masla Olivový olej Čierne korenie Soľ Čerstvej pažitky na dozdobenie Veľký kus masla Postup: 1 Podľa návodu si dajte uvariť ryžu. U mňa to bolo 3 diely vriacej vody na 1 diel ryže, ktorá sa mala variť 30 minút. Pokiaľ…

    Čitať článok
  • Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou

    Krémové rizoto so sušenými rajčinami a údenou šunkou | Recept

    4. januára 2018

    Máte za sebou úspešnú oslavu nového roku a ostala vám v chladničke údená šunka? Potom vás tento recept určite poteší. Spája delikátnu chuť sušených rajčín, výrazného plesnivého syra a jemne opečenú šunku, ktorá tak získa nádhernú vôňu a ešte lepšiu chuť. A to znie famózne. No nie? 🙂 Potrebné suroviny 1 šálka – jasmínovej ryže 50g – sušených rajčín 4ks – veľkých strúčikov cesnaku 125g – syru rokfort (alebo slovenskej nivy) 3dcl – zeleninového vývaru 50g – masla Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Postup: 1 Uvarte ryžu podľa návodu, ktorú uvádza predajca. Pri mojej sa mala zohriať voda o objeme 1 a 1/2 šálky, do ktorej sa potom prisypala ryža a varila 10-15 minút. Následne zvyšnú vodu treba zliať a…

    Čitať článok
  • Pečený losos na baby špenáte

    Pečený losos na mladom špenáte v chrumkavej kruste | Recept

    25. decembra 2017

    Viacero ľudí sa ma pýtalo, čo najviac obľubujem ze pestrej ponuky Vianočných chodov. Keď som sa tak na tým zamyslel, uvedomil som si, že sú až príliš často je monotónne. Preto som sa tento rok (píšu sa Vianoce 2017) rozhodol pre zmenu. Preto si odteraz každé Vianoce doprajem niečo nové a výnimočné.

    Čitať článok
  • Smotanové kari s kuracím mäsom

    Indické smotanové karí – Curry | Recept

    3. decembra 2017

    Tak a je to tu! Po dlhšom čase prinášam opäť recept s mäsom. Tentokrát ide o kuracie curry, ktoré sa samozrejme dá pripraviť aj vo variante s tofu, prípadne ako fish curry, ktoré mám rovnako rád ako túto kuraciu variantu :). Ide o kombináciu z jedného môjho obľúbeného kari receptu, ktorý som ale časom trochu vyladil k mojej chuti ;). Potrebné suroviny na Curry 600g – bio kuracích pŕs 1ks – stredne veľkého póru 1ks – červenej cibule 1ks – červenej kápie 1ks – žltej kápie 1ks – čerstvého chilli 3ks – strúčikov cesnaku 200g – mladého sladkého hrášku 200g – zaváraných rajčín 400ml – aspoň 30% smotany Sójové klíčky Za hrsť čerstvého koriandru Morská soľ Karí korenie Podrvené semiačka feniklu Mletá pálivá paprika Postup:…

    Čitať článok
  • Hovädzie guličky s chlebom naan

    Hovädzie mäsové guličky s chlebom naan | Recept

    21. júla 2017

    Milujete indickú kuchynu a premýšľate nad rýchlym a ľahkým receptom? V tom prípade mám dobrú správu, tento recept bol vytvorený priamo pre vás. V recepte som spojil voňavé hoväzdie mäsko spolu s typickým chlebom naan a sviežim dresingom, ktorý kombinuje salnú, pálivú a výraznú chuť. Určite bude chutiť všetkým, ktorí radi objavujú nové zaujímavé chute. Potrebné suroviny na 4 porcie mäsa 500g – Najemno pomleté hovädzie mäso 1ks – Červenej cibule 2ČL – Mletej rasce 1ČL – Korenia garam masala 1 šálka – Na hrubo nasekaného koriandra Štipka kajanského korenia / alebo trochu čerstvého chilli Olivový olej Morská soľ Suroviny na dresing 250ml – Nízkotučného jogurtu 2ks – Mladej jarnej cibuľky Zopár lístkov – Čerstvej mäty ½ ks – Citróna Morská soľ Suroviny potrebné na…

    Čitať článok
  • Vepřo knedlo zelo

    Pečené bravčové pliecko so sladko-kyslou kapustou | Recept

    4. apríla 2017

    Niekto by tento recept mohol nazvať aj vepřo, knedlo, zelo. Samozrejme podstata tohto receptu bola inšpirovaná u bratov čechov, ale ako to už u mojich receptov býva, tak vždy sa snažím inovovať a prinášať nový pohľad na všeobecne známe recepty. V čom je ale tento recept iný? Rozhodne v spôsobe prípravy a surovinách, ktoré som použil. Poviem vám, že takto pripravené mäsko je neskutočne šťavnaté, pekne sa rozpadajúce a ohromne chutné. Potrebné suroviny na 2 porcie 400-500g – prerasteného bravčového pliecka Plnotučná horčica Čerstvý tymián Morská soľ Mletá rasca Mleté čierne korenie 2PL bravčového sádla Sladko-kyslá kapusta 400g – nakladanej kyslej kapusty 3 PL – kryštálového cukru 1 PL – medu Morská soľ Postup: 1 Kedže mäsku to trvá vždy najdlhšie tak začneme najprv jeho…

    Čitať článok
  • Trojfarebný tatarák z lososa

    Trojfarebný tatarák z údeného lososa | Recept

    2. decembra 2016

    Trojfarebný tatarák z lososa. Nový recept, ktorý vznikol v mojej kuchyni v podstate náhodne. Poznáte to, občas dostanete zvláštne chute a tie dokážete „uhasiť“ jedine #DelikátnaVýzva spolu s bláznivým receptom. Trvalo mi niekoľko dní, kým som vymyslel tak chutné, ako bláznivé chute, ktoré sa dotýkajú viacerých svetov chutí. Nájdete v ňom sladkú, pikantnú, slanú a kyslú chuť zároveň. Kto neochutná… neuverí. 🙂 Potrebné suroviny na trojfarebný tatarák Tatarák z lososa 100g – údeného lososa 1ks – červenej cibule 1PL – extra panenského olivového oleja 1ČL – kremžskej horčice 1/2 – citróna Coleslaw s opekaným sezamom 2 hrčeky – bielej kapusty 1 hrček – červenej kapusty 1ks – veľkej sladkej mrkvy 1ks – jablka Golden Smith 2 kopcovité PL – Delikátnej tatárskej omáčky 2PL – extra…

    Čitať článok
  • Jamie kuchárska kniha

    Grilovanie s nápadom (+ E-book ťahák)

    19. augusta 2016

    Leto je síce už dlhšie za svojou lepšou polovicou, ale to nám stále nebráni v rozpálení grilov a pustení sa do riadnej grilovačky. Pár týždňov dozadu sa mi do rúk dostala zaujímavá kniha od dvojice autorov Jamie Oliver a DJ BBQ, ktorých istotne nemusím predstavovať. Viac detailov o knihe Pokiaľ patríte medzi fanúšikov grilovania ako ja, tak jej prípadnú kúpu vám pomôžem v tomto článku uľahčiť. Pokúsim sa ju zhodnotiť tak, aby ste dokázali jednoduchšie stotožniť s jej kúpou ;). Čo sa vlastne v knihe ukrýva? Kniha obsahuje celkovo 52 receptov nabitých radami a pestrými fotkami Musím priznať, že najmä tie rady si ma získali asi najviac, dozviete sa veci, ktoré ste o grilovaní možno ani netušili Pri radách to samozrejme nekončí. V knihe nájdete…

    Čitať článok
1 2 3 4