• Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou

    Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

    30. júla 2016

    Existuje mnoho tepelných úprav vajíčok. Od klasických praženíc až po sofistikovanejšie pošírovanie. Tentokrát vám prinášam recept, ktorý nazývajú Francúzi aj ako „Oeufs En Cocotte (Vajcia v hrnci)“. Ide o využitie menej známej metódy prípravy vajec s čerstvými hríbami. Verte, že nech to znie akokoľvek čudne, tak spojenie hríbov, kôpru a špeciálne varených vajec je hotová gastro-symfónia na chuťových pohárikoch 🙂. Potrebné suroviny na kôprové vajíčko 200 – 250g – čerstvých hríbov 2ks – šalotky, alebo mladej cibuľky 2ks – strúčikov cesnaku 2ks – domácich vajec 1 hrnček – mladého hrášku 1 hrnček – 33% šľahačky 1/2 hrnčeka – kvalitného bieleho vína Čerstvý kôpor Čierne mleté korenie Olivový olej Čerstvé maslo Morská soľ Postup: 1 Nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak si orestujte na olivovom oleji. Očistite…

    Čitať článok
  • Segedínsky guláš

    Segedínsky guláš | Recept

    22. júna 2016

    Po dlhšom čase prinášam recept s mäsom :). A čo iné ako starý dobrý segedín, aj keď s trochu upravenou formou, ktorou som sa snažil tomuto legendárnemu jedlu dodať modernejší šat, ale bez narušenia tradície, ktorá z neho robí jedno z najlepších slovenských jedál. Tak nech sa páči. Suroviny na domáci Segedínsky guláš 600g – bravčového pliecka 500g – kyslej kapusty 500 ml – sladkej smotany (min. 30%) 2 PL – bravčovej masti 2 ks – žltej cibule 2 ks – červenej cibule 3 ks – strúčikov cesnaku 3 ks – nového korenia 3 ks – bobkového listu 1 ČL – soli 1 PL – mletej sladkej červenej papriky 1 ČL – mletej údenej papriky 1 ks – zemiak na zahustenie Mletého korenia Mletá rasca…

    Čitať článok
  • Hrnčeková knedľa

    Parená hrnčeková knedľa | Recept

    22. júna 2016

    Pripravujte si domáce vepřo-knedlo-zelo, alebo ako ja naposledy domáci segedínsky guláš? Tak potom skúste tento veľmi rýchly a chutný recept na domácu Parenú hrnčekovú knedľu, ktoré si u nás našli svoje uplatnenie :). Nevieme sa ich totižto dojesť. Suroviny potrebné na Hrnčekovú knedľu 2 hrnčeky – hrubej múky 2 hrnčeky – plnotučného mlieka 4 ks – rohlíkov 4 ks – domácich vajíčok Za hrsť petržlenovej vňatky Soľ Čierne korenie – červenej cibule Bravčovú masť Postup: 1 Zmiešajte si mlieko, múku a žĺtka, do ktorých po zmiešaní pridajte petržlenovú vňať, korenie a soľ podľa chuti. Keď máte zmes vymiešanú tak pridajte na kocky nasekané rohlíky a zľahka primiešajte z bielkov vyšľahaný sneh. 2 Hrnčeky si riadne vymastite bravčovou masťou, do ktorých asi do 3/4 lyžicou pridajte…

    Čitať článok
  • Praclíkové žemle

    Hamburger z bravčovej panenky v praclíkovej žemli | Recept

    20. mája 2016

    Milujete hamburgery a praclíky rovnako ako ja? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Podarilo sa mi spojiť niekoľko úžasných chutí do jedného. Vznikol tak hambirger uložený do praclíkovej žemli, s bravčovou panenkou, syrom cheddar, balkánskym syrom a na čerstvej zelenine. Poďme sa preto pozrieť ako to dopadlo vo výsledku. Pred samotným receptom ešte upozorňujem, že tak ako som vám v predošlom recepte sľúbil, otestujem aj varné vlastnosti omáčok, ktoré sa ku mne dostali. A aby to nebolo také jednoduché a aby hodnotenie bolo objektívne, tak som do tohto receptu zaradil aj svojho čierneho petra v podobe hamburgeru bez pridanej omáčky. Ako si dopadli jednotlivé varianty, nájdete na konci článku. Suroviny potrebné na 6 porcií hamburgeru 300-350g – bravčovej panenky 1 ks – veľkej…

    Čitať článok
  • Špargľové rizoto

    Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

    14. mája 2016

    Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept. Suroviny potrebné na šparglové rizoto 15 ks – veľkých šparglí 1 hrnček – arborio ryže 1 hrnček – sladkého hrášku 100 – 150g – parmezánu 0,5 l – silného zeleninového vývaru 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií) 1 ks – veľkej cibule 4 ks – strúčikov cesnaku extra panenský olivový olej čerstvé maslo čierne korenie Morská soľ Postup: 1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto…

    Čitať článok
  • Originálna talianska pizza

    Originálna talianska pizza | Recept

    11. marca 2016

    Milujete taliansku pizzu? 🙂 Super! Lebo tento recept na originálnu taliansku pizzu vám prezradí hneď niekoľko tipov na prípravu dokonalého cesta. Pripraviť dokonalú pizzu, nie je vôbec jednoduché. Talianske cesto na pizzu Len málo ľudí vie, že originálna talianska pizza sa pripravuje v špeciálnych peciach, ktoré sa podľa pôvodného receptu majú vyhriať až na 450C° – 480C°. Žiaľ takéto vybavenie bežná domácnosť nemá. Preto som vám spísal zopár overených trikov, ktoré vám ukážu, ako si môžete pripraviť najvernejšiu podobu pravej talianskej pizze a cesta v domácich podmienkach. Suroviny na taliansku pizzu Cesto: 200g – hladkej múky 1/4 – kocky droždia, alebo 1/2 sušeného 1dcl – vlažnej vody 1ČL – trstinového cukru 4-5PL – extra panenského olivového oleja Štipka morskej soli Omáčka: 200g – cherry rajčín…

    Čitať článok
  • Pečená bravčová panenka

    Pečená bravčová panenka s medovou omáčkou | Recept

    8. februára 2016

    Nedávno som vám priniesol chutný recept na bravčové medailónky, od ktorého neubehlo veľa času a opäť ma priateľka poprosila, aby som jej ho znova pripravil. Čo by som to ale bol za foodblogera, keby som robil stále tie isté recepty :). Preto som sa radšej podujal na príprave nového a dovolím si tvrdiť, že nemenej dobrého receptu. Všetkým to napokon chutilo tak, že som sa rozhodol prezradiť recept na prípravu doposiaľ utajoveného receptu na skvelú medovo-horčicovú omáčku, ktorá sa k tomuto receptu hodí asi najviac :). Suroviny na pečenú panenku s medovou omáčkou 250g-300g – Bravčovej panenky 1ks – Červenej cibule (3ks šalotky) 2ks – Strúčikov cesnaku 2PL – Medu 2PL – Kremžskej horčice 2PL – Bieleho vínneho octu 1PL – Paradajkového pretlaku Čerstvé maslo…

    Čitať článok
  • Údený granadír

    Zapekaný údený granadír so sladkými zemiakmi | Recept

    19. januára 2016

    Vždy som si hovoril, že raz príde deň, keď vypushujem nejaký typický slovenský recept do iných rozmerov. V tomto prípade sa dá povedať, že som blízko k dokonalému update-u. Máte radi Granadír lomeno Granatírsky pochod lomeno Granatiersky pochod? Pokiaľ hej, tak skúste túto novú obdobu, na ktorú som prišiel ja sám :). Potrebné suroviny na údený granadír 200g – sladkých zemiakov 200g – cestovín 2ks – veľkých cibúľ Sladkú mletú papriku Údenú mletú papriku Extra panenský olivový olej Morská soľ Bonus: Kvalitný syr (Cheddar, parmezán,…) Postup: 1 Úplne na začiatok si dajte uvariť zemaky v šupke do takej 3/4, aby sa príliš nerozvarili. Medzičasom môžete dať variť aj cestoviny, ktoré by mali byť pripravené Aldente. Keď sú zemiaky dovarené, tak ich ošúpte a nakrájajte na…

    Čitať článok
  • Grilované medailónky z bravčovej panenky

    Grilované medailónky z bravčovej panenky | Recept

    28. októbra 2015

    Recept, ktorý som si pre vás pripravil tentokrát opäť po dlhom čase potvrdzuje, že mäsu sa 100% nevyhýbam, len ho nejedávam viac ako 1x do týždňa. O to viac som si dal záležať na príprave a výbere toho najnovšieho zo sveta bravčového mäsa. Bravčová panenka je považovaná za najkvalitnejšiu časť prasiatka a preto si náležite zaslúži allinclusive starostlivosť v kuchyni. 🙂 Napríklad aj takýmto receptom. Potrebné suroviny na grilované medailónky 300g – bravčovej panenky Extra panenský olivový olej Maslo Čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Morská soľ Brusnicová cibuľka 3 ks – veľkej žltej cibule 4 PL – balzamikového octu 5 PL – brusnicového džemu Nahrubo namleté čierne korenie Morská soľ Chilli špenát 500g – čerstvého baby špenátu 3 ks – strúčikov cesnaku 1 ks…

    Čitať článok
  • Vegetariánsky cuketový guláš | Recept

    21. augusta 2015

    Cukety, tekvice a iné dobroty zo záhrady. Toto je to pravé obdobie, keď sa každý jeden z nás môže dosýtosti vyblázniť na úrode, ktorú nám prinášajú naše záhradky. Kedže ako často hovoriem: „Som latentný vegetarián“, tak som si pre vás pripravil túto vynikajúcu verziu „bezmäsitého gulášu“.

    Čitať článok
1 2 3 4