Keby som si mal vybrať mäsité jedlo, ktoré mi chutí najviac, tak to asi budú pečené rebrá. V nedávnom FoodObjave som spomínal, že ako latentný vegetarián si musím občas dopriať mäso a vtedy prichádzajú do úvahy len 3 možné varianty. Hamburger, Steak, alebo rebierka. Preto som si dovolil spísať môj najobľúbenejší recept na ich prípravu. 🙂 Pečené rebierka – Najväčšia dobrota pre väčšnu návštev Musím ešte doplniť, že tento recept často využívame najmä v situáciách, keď očakávame väčšiu návštevu. Rebrá a najmä tie pečené sú skvelým pokrmom pre mäsochtivých ľudí :). Rebierka nie sú síce 2x praktické na čistotu rúk, ale tá chuť po voňavom mäse, čerstvo nastrúhanom chrene, kyslých uhorkách je nezameniteľná. Preto už len staťí otvoriť si jedno chladené pivko a pustiť sa do…
Hlavné jedlá
Hľadáte recepty, ktoré by vám uľahčili pripraviť obed, alebo večeru hravo a jednoducho? Potom vám táto kategória, ktorá je zameraná na hlavné jedlá pre každú priležitosť príde vhod :). Je určená pre všetkých, ktorí miľujú jedlo a jednoduché, chutné a najmä rýchle recepty.
-
Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť. Ingrediencie potrebné na rizoto: 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná) 2 šálky – ryže arborio 3/4 šálky – bieleho vína 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku muškátový oriešok (na strúhanie) 1 1/2 šálky – mladého hrášku 2 hrste – parmezánu 1 ks – limetka 50g – mäkkého kozieho syru 4 PL – masla olivový olej soľ Postup: 1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý…
-
Pokiaľ patríte do skupiny, ktorej školské „gastro“ otupilo chuťové poháriky v spojitosti so špenátom, tak tento recept vás naučí špenát opäť milovať. V čase keď som uvažoval, že si tieto krémové špagety uvarím, tak sa na mňa moja priateľka neveriacky pozrela. Špenát?! O to viac som sa potešil, keď som videl, ako si s nadšením vychutnáva výsledok môjho snaženia. Suroviny potrebné na špenátové špagety: 300g – Špagety 200g – Čerstvý baby špenát 120 ml – Smotana na šlahanie 150 g – Mascarpone 100 g – Syr Cheddar 2-3 – Strúčiky cesnaku 2 PL – Masla Estragón Čierne korenie Extra panenský olivový olej Morská soľ Postup prípravy: 1 Ako prvé si dajte uvariť špagety do riadne osolenej vody. Medzičasom si nakrájajte cesnak a opečte ho na…
-
Aj vám sa občas stáva, že vám prídu do cesty obdobia, keď dostanete vyslovene chuť na niečo, ale ani za svet neviete, čo by to malo byť? U mňa sa takéto momenty objavú tak raz za 2 mesiace. 🙂 Vtedy už viem, že túto túžbu dokážem „zahnať“ dobrou rybovou špecialitou. Najrýchlejšou voľbou u mňa preto býva, táto, asi najlepšia pomazánka z údenej makrely, alebo ako niektorí zvyknú hovoriť: „nátierka z udenáča„. Suroviny potrebné na rybaciu pomazánku: 200g – Údenej makrely 1 ks – Červenej cibule 3 ks – Vajcia Petržlenová vňať Olivový olej Plnotučná horčica Maslo Čierne korenie Soľ Jarnú cibuľku Postup: 1 Dajte si uvariť vajíčka na tvrdo. 2 Pokiaľ sa vám varia vajíčka, tak si vykostite makrelu. Naozaj dávajte skutočný pozor na kosti, aby…
-
Jedol som už mnoho slaných koláčov, ale žiadny vo mne nezanechal tak skvelé a prekvapivé pocity ako francúzsky Quiche. Pokiaľ ste ho mali niekedy možnosť ochutnať v nejakej kaviarni, tak verte, že doma čerstvo upečený chutí ešte lepšie. A ktorú variantu som si zamiloval? Suroviny na Quiche: 100 g – čerstvého masla pri izbovej teplote a trochu na vymazanie 200 g – bezlepkovej pohánkovej múky a trochu na pomúčenie počas valkania 100 g – prerastenej slaniny 2 ks – strúčiky cesnaku 1 ks – veľký pór 1 ks – červenej cibule olivový olej 1 ks – vetvička čerstvého tymiánu 3 ks – veľkej papriky (červená, zelená, žltá) 45 g – syru Cheddar 3 ks – veľkých vajec 3 PL – crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt)…
-
Ako som už spomínal v druhom článku, rozhodol som sa fotiť moje recepty netradičnou formou. Budú totiž maximálne bezfarebné, teda vlastne čiernobiele ;). Hneď prvým receptom, ktorý dostal tú česť je tento vymakaný recept na Guacamole omáčku, ktorá sa maximálne ľúbi s Fusilli, ale aj ostatnými talianskymi cestovinami. Suroviny: na Guacamole 300 g – Fusilli (alebo iné cestoviny) 200g – Cherry rajčín 1 ks – Veľké avokádo 1 ks – Červenej cibule (alebo 2 šalotky) 2 strúčiky – cesnaku 50g – syru cheddar Med Tymián Olivový olej Ružová soľ Morská soľ Postup: 1Dáme zovrieť vodu s ideálne morskou soľou. 2Rozpálime si olivový olej na panvici a do hneda opečieme cibuľku a cesnak. Túto vďačnú kombináciu doplníme o 1-2 PL medu a skaramelizujeme. 3Pridáme nakrájané rajčiny (občas…
-
Zemiaky sem, zemiaky tam. Aj vy sa občas postrehnete, že kuchyňa je preplnená zemiakmi, z ktorých už neviete čo vyrobiť? Možno to bude znieť zvláštne, ale mne sa to občas stáva. A ešte viac prekvapivým zistením je to, že vo svojom živote zemiaky zapekám len málokedy. Tento recept by som zaradil do kategórie freestyle-ingu. Z nutnosti jesť a minimálneho počtu surovín v chladničke, vznikla takáto zaujímavá fajnotka. Suroviny na zapekané zemiaky 300 g – zemiakov 200 g – baby špenátu 1 ks – bielej cibule 2 ks – strúčikov cesnaku 200 g – syru gorgonzola 250 ml – smotany na šľahanie olivový olej čierne korenie rasca morská soľ Postup prípravy: 1Uvarte si zemiaky v šupke. Na panvicu si dajte olivový olej, na ktorom orestujte cibuľku a…